De huizenprijzen zullen volgend jaar weer stijgen, voorspellen onderzoekers van ING Research

Daarmee zijn goedkoper wordende huizen verleden tijd...

Huizen kunnen tegen het einde van volgend jaar 4 procent duurder zijn dan nu. De lonen stijgen dit jaar namelijk harder dan verwacht, waardoor mensen meer geld kunnen neertellen voor een huis. “Ook volgend jaar zal de loonstijging nog flink zijn”, schrijft ING.

Afgelopen maanden waren de prijzen van koopwoningen stabiel, met een gemiddelde stijging van 0,5 procent in juli, blijkt uit de recentste cijfers van statistiekbureau CBS. Daarvoor zakten de prijzen een jaar lang. Daardoor was een woning in juli gemiddeld 5,6 procent goedkoper dan tijdens de piek medio 2022, gecorrigeerd voor seizoenseffecten.
Dat de huizenprijzen weer zouden stijgen, was al eerder voorspeld, maar niet op zo’n korte termijn. Volgens de ING-onderzoekers is de voorspelling ook bijgesteld omdat er meer huishoudens bij zijn gekomen dan verwacht. Het aantal mensen groeit sneller, terwijl ze steeds kleinere huishoudens vormen.

Eerder voorspelden onderzoekers van ABN AMRO nog dat de huizenprijzen volgend jaar juist zouden dalen met 3 procent. “Het blijft een beetje koffiedik kijken”, zegt woningmarkthoogleraar Peter Boelhouwer over de verschillende onderzoeken naar de woningmarkt. Een grote onzekerheid is hoe de rente zich ontwikkelt.
“Wat wel vaststaat is dat de productie van nieuwe woningen afneemt”, vertelt Boelhouwer. Het woningtekort loopt in de komende twee jaar verder op, blijkt uit het aantal bouwvergunningen dat niet is verstrekt. Afgelopen jaar liep het tekort ook al fors op. Boelhouwer: “De druk op de markt zorgt ervoor dat er druk op de prijzen blijft.”