Deel

advertentie

De honderdste column van JoMo: Waar is de uitgang?

Column JoMo

De honderdste column van JoMo: Waar is de uitgang?

100. Waar is de uitgang?

De aarde geniet van een welverdiende full body detox en kan even op adem komen. Onze zintuigen zien weer schone lucht, proeven helder water, luisteren naar serene stilte en gekwetter van de vogels, ruiken de lente en voelen de saamhorigheid in de samenleving.
Als dat geen gift of happiness is? Pompeuze leiders voeren een heftig gevecht om hun hebzucht opnieuw de ruimte te kunnen geven. Maar terug naar de oude situatie is niet waarschijnlijk. Veel mensen hebben de nectar geproefd van ‘het tandje minder’.
“Goedkoop is duurkoop”, zei mijn opa, en wat blijkt nu? Het dubbeltje waarvoor je op de eerste rij zat, heeft een meerwerkrekening veroorzaakt, die zijn weerga niet kent. Eens temeer blijkt de mens de zwakke schakel in de natuur. Het broze huis waarin wij reizen, is kwetsbaarder dan we in onze onwetendheid hadden bedacht. We waren toch in controll ? De bloemenkwekers oogsten even snel als dat zij hun product vernietigen. De natuur draait op volle toeren en heeft lak aan lockdowns.

Voorzichtig wordt nagedacht over een exit strategie; waar is de uitgang? Het virus is venijnig en onvoorspelbaar. De richtlijn om afstand te houden om daardoor besmetting te voorkomen, zal voorlopig nog enige tijd aanhouden. Per bedrijfstak wordt om oplossingen gevraagd. Huiverig als we zijn voor superspread events, is het social distancing bedacht. Het betekent dat slechts eenderde van het aantal mensen in één ruimte kan. Massavervoer is daardoor niet meer mogelijk en ik verheug me nu reeds op de luxe businessclass-seats in vliegtuig, trein en bus. Ook bij voetbal en concert kom je lekker ruim te zitten en in een lange rij staan, wordt een gezellige keuvel.
De meeste boodschappen worden thuisbezorgd en eindelijk krijgen de vitale beroepen hun rechtvaardige loon zoals leerkracht, verpleegkundige, koerier, buschauffeur, vakkenvuller, agent, vuilnisman en kassière.

Maar met veel mensen zonder werk komt ook het basisinkomen weer in zicht; een gegarandeerd bestaansminimum voor iedereen, zoals een fatsoenlijk land betaamt. Dat “de meeste mensen deugen”, motiveerde Rutger Bregman in zijn gelijknamige boek. Vertrouwen, saamhorigheid en empathie zijn waarden, die in een crisis boven drijven. Zien we plots de andere kant van de medaille?

Krimp of groei? Het is maar net hoe je het bekijkt. Ons collectief bewustzijn zou wel eens kunnen groeien. De overmatige consumptie zou wel eens kunnen krimpen. In elk gezin zullen zingevingsvragen op tafel komen. Wat wil ik nu echt met mijn leven? Kan ik blij worden van mijn eigen gezelschap en dat van anderen? Wat is mijn bijdrage aan een betere wereld?
Koop vooral je dagelijkse boodschappen bij boeren en tuinders in een naburig dorp. Hoe leuk is dat niet? De melkflessen en kratjes lever je de volgende keer gewoon in. Niks plastic of andere troep.  In drie weken tijd ontwierpen technisch studenten een beademingsapparaat. Als we onze jonge talenten inzetten voor een schone en duurzame planeet, en ook weer in eigen land een maakindustrie tot ontwikkeling brengen, is dat een geweldige investering in de toekomst. Dat vraagt om visie, geloof, moed en doorzettingsvermogen.

We staan aan de vooravond van een nieuw seizoen. Oude takken sterven af, uitlopers worden teruggesnoeid en de grond wordt omgespit. Het gevallen herfstblad dient weer als mest voor de nieuwe loten. En zo staan we op de schouders van onze voorouders, maar dat betekent niet dat we zelfgenoegzaam meer van hetzelfde blijven doen. De ommekeer zal niet zonder slag of stoot gaan. Er wordt pijn geleden en hongerigen kunnen gaan plunderen en roven. Met of zonder geweld zal naar een nieuw evenwicht worden gezocht. We zullen het zien.

Ik vind het trouwens wel een geestig idee, dat die overbetaalde voetballers straks weer gewoon een sportkledingwinkeltje hebben en driemaal per week ’s avonds een balletje gaan trappen met hun maten. Honderd euro per gewonnen wedstrijd en gratis sporttas en voetbalschoenen. Dat is een prettige krimp.

JoMo

advertentie

Meer 'Columns':

Hup Holland Hup!

18 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Het is erg spijtig voor de wappies, ‘koffiedrinkers’, aluhoedjes, anti-vaxxers, graancirkel-fetisjisten, 5G-gekkies en andere complotdenkers...

Woning

18 juni 2021

Column: Kauw

Er zijn gelukkig in het centrum van Bergen veel oude bomen waarin wij in de holtes onze nesten kunnen bouwen. En als jonge kauw wil je wel wonen in de tuin van de Ruïnekerk...

Kompassie

11 juni 2021

Column: Kraantje

‘Gelukkig lijkt Dry January een eeuwigheid geleden, als je nu door het centrum wandelt of op de terrassen en hier op het Ruïneveld zit, lijkt het alsof we bijna weer terug zijn naar het pre-corona leven.’

No Robbie No Burrie No Glory

4 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Ik ga het niet worden! Nee hoor, het gaat vooralsnog niet lukken! Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD) heeft mij afgelopen week schriftelijk laten weten dat hij mijn sollicitatie naar de functie van burgemeester...

Moord

4 juni 2021

Column: Kauw

Tot eind mei was ons jachtseizoen geopend, dan jagen wij op van alles wat eetbaar is voor onze jongen, want die moeten gevarieerd eten om goed te groeien!

Onschuldig cancellen

28 mei 2021

Column: Kraantje

Nog een weekje slapen en dan worden de horeca, theaters, bioscopen en musea wakker gekust uit hun gedwongen winterslaap.

Het schip in…

28 mei 2021

Column: JoMo

Terwijl de regen onze vruchtbare akkers overspoelt en de temperaturen maar niet willen stijgen naar een betamelijk voorjaarsniveau, blijven de bootjes troosteloos in de jachthavens liggen.

Op weg naar een ‘normaal’ Bergen?

21 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Hoppa, de terrassen van onze geliefde Bergense cafés en restaurants zijn weer open! Ik mag weer niet-geagendeerd winkelen in het centrum. Wat een verademing en wat lekker om iedereen weer spontaan tegen te kunnen komen.

Nieuwsgierig

21 mei 2021

Column: Kauw

Waartoe zijn wij hier op aarde? Als kauw vraag ik mij dat regelmatig af. “Zeg, wat is hier gaande?” hoor ik een persoon vragen aan iemand in een heel opvallend pak.

Andere Tijden

14 mei 2021

Column: Kraantje

‘Hoe meer versoepelingen, hoe meer verwarring.’ ’Hoe bedoel je?’ ‘We mogen (mits de 1,5 meter regel kan worden gehanteerd) eindelijk weer binnen sporten, muzieklessen,

Blafkaken en stoefen

14 mei 2021

Column: JoMo

President Ilham Aliyev van Azerbaijan werd in november vorig jaar geïnterviewd door de BBC. Inmiddels is het vraaggesprek miljoenen keren via de sociale media gedeeld.

Vrijheid!

7 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Deze week stond in het teken van het herdenken van de mensen die voor onze vrijheid gestorven zijn en het feit dat we nog steeds in vrijheid leven.

Leiden of lijden

7 mei 2021

Column: Kauw

Nee, ik ben niet de leider van onze groep, meer een verbinder...

Luistervinken

5 mei 2021

Maandagmiddag in de trein. Ik kijk in het rond, iedereen binnen mijn gezichtsveld is druk op een telefoonschermpje, niemand uitgezonderd.

Dag Koning

30 april 2021

Column: Kraantje

‘Het is weer voorbij. Wat minder stressvol dan vorig jaar, relaxed sfeertje, heerlijk weertje. En het zag er met dank aan de lokale Oranjevereniging ook nog feestelijk uit en er waren oranje tompouces. Het enige minpunt was dat de terrassen pas de dag erna weer open mochten. Of zoals het feestvarken zelf zei: “Dit was een koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit te herhalen.”

Hoogspanning

30 april 2021

Column: JoMo

Wel of niet sensibel genotuleerd, de formatie verkeert in zwaar weer. De goeden niet te na gesproken, maar keer op keer blijken politici kilo’s ranzige margarine op hun hoofd te hebben. Bedorven en zuur loopt het in slierten langs hun uitgestreken gelaat.

Petje af voor HOED

23 april 2021

Column: Rob van de Pas

Afgelopen zaterdagmiddag was het zover. Ik mocht mijn COVID19-vaccin ophalen bij de Bergense Huisartsen Onder Eén Dak (HOED) aan de Nassaulaan. Samen met nog zo’n 1000 Bergenaren die volgens het geboorteregister tussen 1956 en 1961 zijn geboren.

Gidsje

23 april 2021

Column: Kauw

Na een stevig ontbijt, ik had spierpijn in mijn nek van het gepik in een harde vetbol, vloog ik wat in het rond. Mijn oog viel op de glimmende vierkanten voor een huis aan de Dorpsstraat.

Tijdslös

16 april 2021

Column: Kraantje

‘Meer dan 365 dagen duurt het nu, ik voel me steeds vaker een gevangene opgesloten in een onzichtbare gevangenis waar ik maar niet uit kan breken. Ik voel me steeds meer Gerard Joling worden: "Ik heb er de kracht niet meer voor."’

Overvol en land genoeg

16 april 2021

Column: JoMo

In de land- en tuinbouw wordt jaarlijks voor honderd miljard euro geëxporteerd en daarmee is Nederland de een na grootste landbouwexporteur ter wereld (let wel: America First). Bovendien is deze sector in Nederland een van de meest innovatieve. Wageningen is een topuniversiteit.

The day after the night of MP Teflon

9 april 2021

Column: Rob van de Pas

Zo, de stofwolken in de Haagse Kaasstolp zijn opgetrokken en/of neergedaald. We kunnen ons weer richten op de toekomst, bestrijding van de coronacrisis, de rituelen van de Tweede Kamer voor kennisgeving aannemen en overgaan tot de orde van de dag.

Normen

9 april 2021

Column: Kauw

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Wij blijven iemand waarmee wij een slechte ervaring hebben altijd herkennen. Wij zullen dat nooit vergeten. Zoals die schoft die mij met zijn brandende sigaret aanviel. Alleen maar omdat ik op het tafeltje rondtrippelde waar zijn cappuccino met koekje stond.

Functie elders…

2 april 2021

Column: Kraantje

‘Fijn dat we toch tradities in ere kunnen houden ondanks alle beperkingen waar we nu al ruim een jaar mee leven.’

Koning Pad

2 april 2021

Column: JoMo

Nu de temperaturen stijgen, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij hebben een maandenlange geheel vrijwillige lockdown achter de rug.

VLIEG! Oude liefde roest niet…

26 maart 2021

Column: Rob van de Pas

De afgelopen tijd ben ik, naast mijn werk als ‘commercieel psycholoog van de koude grond’, weer actief voor mijn oude werkgever de VLIEG Advies Groep.

Goed gestemd

26 maart 2021

Column: Kauw

Vorige week had ik mij toch vergist met die terrassen, het was wishfull thinking. Er is gestemd, nu maar hopen dat ‘de natuur’ hoog op de agenda van het regeerakkoord komt.

Feestje

19 maart 2021

Column: Kraantje

‘Alsof het de dag van gisteren was, zo kan ik het me nog voor de geest halen. De hooggespannen verwachtingen, zeker als je afgaat op verhalen van hen die het al gedaan hebben. Het feit dat het een einde aan je jeugd markeert, vanaf dat moment ben je volwassen.

Postcodeloterij agenda

19 maart 2021

Column: JoMo

Wat een verrassing. Als uit het niets plofte de postcodeloterij agenda in mijn brievenbus. Ik had er niet om gevraagd, sterker nog, ik doe in het geheel niet mee aan loterijen.

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

12 maart 2021

Column: Rob van de Pas

Kijk, zo’n titel boven mijn tweewekelijkse column in het Flesje is bijna een garantie voor enige polemiek. Ik denk ook dat mijn hoofdredacteur inmiddels bij zijn mailbox zit om een totale crash van zijn digitale communicatiemiddelen te voorkomen.

De kans

12 maart 2021

Column: Kauw

Bij het ochtendgloren verlaat ik mijn boomholte en vlieg voor een eerste overzicht wat in het rond. Ik zie dat er hier en daar tafels en stoelen zijn buiten gezet.

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Terug