De grootste strandschoonmaak van Nederland is weer in aantocht

Bergen aan Zee op 11 augustus

Sigarettenfilters worden het meest gevonden op de toeristische stranden. Wat weinig mensen weten, is dat die plastic bevatten en schadelijk zijn voor natuur en milieu.

Stichting De Noordzee heeft de online inschrijving voor de grootste schoonmaakactie van het Noordzeestrand, de Boskalis Beach Cleanup Tour (1-15 augustus), geopend.
Liefhebbers van wandelen en schone stranden kunnen zich via www.beachcleanuptour.nl opgeven om te helpen zwerfafval langs de kuststrook op te ruimen.

103.558 kilo
Het is de tiende keer dat deze actie plaatsvindt. Sinds 2013 hebben 18.897 vrijwilligers samen 103.558 kilo peuken, plastic, blik, glas en meer afval van het strand tussen Zeeland en de Waddeneilanden gehaald.
De Beach Cleanup Tour start op 1 augustus op twee plekken: in Cadzand en op Schiermonnikoog. Vanaf daar verhuist de schoonmaakactie dagelijks richting noorden en zuiden, met op 15 augustus in Zandvoort een gezamenlijke finish.

Etappeschema
In het etappeschema zijn ook Texel (7 en 8 augustus, vanaf De Koog en Den Hoorn), Callantsoog-Petten (9 augustus), Petten-Hargen (10 augustus), Hargen-Bergen aan Zee (11 augustus), Egmond aan Zee-Bergen (12 augustus), Castricum aan Zee-Egmond (13 augustus), Wijk aan Zee-Castricum (14 augustus) en IJmuiden-Zandvoort (15 augustus) opgenomen.

Wie zich heeft aangemeld, wordt om 10 uur bij een van de meewerkende strandpaviljoens verwacht. Vanaf daar wordt met een bus naar een start- of opruimlocatie gereden. Rond 13 uur is er een lunchpauze; eten en drinken hiervoor moet zelf worden meegebracht.
Deelnemers worden bovendien geacht zelf te zorgen voor voldoende water, tussendoortjes, zonnebrandcrème, een pet of hoedje en goed schoeisel.