De geschiedenis van het ‘leugenbankje’
Ook Bergen heeft zo'n plek waar ouderen elkaar dagelijks spreken...
Gepubliceerd: 2 juni 2023
Een leugenbank is een van oudsher bestaande benaming voor een lokale plek waar bewoners samenkomen om nieuwtjes uit te wisselen. Het is een plaats om te zitten, gesitueerd op een strategische plaats in de openbare ruimte van een dorp of stad. Hierbij is de bank meestal in de open lucht geplaatst en hooguit voorzien van een afdak en enkele wandjes ter beschutting. Traditioneel is de plaats in de nabijheid van de haven. Ook centraal gelegen pleinen, zoals het dorpsplein of het marktplein, zijn bekende plekken voor een leugenbank. In Bergen is dat op het Plein bij Steff’s Beter Belegd. Rechts op de foto een jonkie en charmante Gerda Koster.
Het Woordenboek der Nederlandsche Taal noemt het een plek “waar leegloopende lieden, b.v. zeelieden aan den wal, zich dagelijks verzamelen en allerlei verhalen opdissen”, met als vroegste gebruik in het jaar 1645.
Begin 21e eeuw wordt het een plek waar bewoners zo nu en dan samenkomen voor het uitwisselen van roddel en achterklap vaak een hangplek genoemd.
Bron: https://nl.wikipedia.org
Klik op de foto voor een uitvergroting.