Deel

advertentie

De gemuilkorfde columnist

Column: Rob van de Pas

De gemuilkorfde columnist

De dag die zou komen, lijkt eindelijk daar… Ja, vrienden van het vrije woord, we moeten eraan geloven. Er komt ook een taalgids voor columnisten en andere schrijvers van stukkies. De initiatiefnemers noemen de gids géén lijst met ‘verboden woorden’, maar meer een suggestie of inclusieve tip naar de medemens.

Die taalgids is natuurlijk een eerste opmaat naar een lijst met pardon-woorden die we beter niet kunnen gebruiken. Daarna volgt een lijstje met woorden die gelijk zijn aan het N-woord. Ik bedoel dus dat je ‘neger’ of ‘blanke’ niet meer mag uitspreken en al helemaal niet meer mag opschrijven. Doe je dat wel, nou dan is een bezoekje van de taalpolitie niet uitgesloten.
De club van de puriteinse lange tenen en korte lontjes gaat de Nederlandse columnist muilkorven. Een vorm van morele censuur. Ik stel mij zo voor dat ook het hypocriete Facebook naast een block op blote borsten via kunstmatige intelligentie gaat controleren op woorden die in de nieuwe taalgids komen te staan.

LAKS
De voorloper van de ‘Verboden Columnistenwoordenlijst’ is afgelopen woensdag gepubliceerd door het LAKS, het Landelijke Aktie Komitee Scholieren. Woordvoerder Cylus Kawesi van de scholierenclub mocht op de radio roeptoeteren dat scholieren beter in algemene bewoordingen kunnen worden begroet omdat er nu eenmaal jongens en meisjes zijn die nog niet hebben besloten of ze ná de puberteit als man, vrouw of LGBTQIA+’er door het leven willen gaan. Het LAKS heeft een taalgids 2023 opgesteld waardoor de tere kinderzieltjes niet langer worden gekwetst in hun zijn of beperkt in de verdere ontwikkeling. Ja, want er zijn nu eenmaal woorden die anno 2023 écht niet meer kunnen in het klaslokaal. Artikel 7 van onze Grondwet wordt doodleuk terzijde geschoven.

Sneeuwvlokjes
Kijk, dat ze ná de puberteit en middelbare school niet meer een vorm van sociale of militaire dienstplicht hoeven te vervullen, is tot daar aan toe. Maar de generatie van sneeuwvlokjes dwarrelt inmiddels wispelturig door de lucht en wenst vanwege haar unieke genderstructuur als bijzonder individu te worden behandeld. Allemaal zeer kwetsbare en hypergevoelige mensjes op de erwt.
De sneeuwvlokjes mogen niet langer, als ze om wat voor reden dan ook geen reet hebben uitgevoerd, ‘blijven zitten’! Nee, ze gaan ‘doubleren’. Oh, in dat geval vinden ze het minder vervelend? Het LAKS wil ook ‘jongens en meisjes’ uit de klas weren. Vanaf nu is het: ‘Goedemorgen leerlingen… of goedemorgen allemaal…’. Ook ‘achterstandsscholen’, ‘op- en afstromen’ of ‘hoog- en laag opgeleiden’ zouden vermeden moeten worden, omdat ze kansenongelijkheid zouden vergroten.

Excellente scholen
Met die gedachte wil het LAKS ook af van het predicaat ‘excellente scholen’ dat nu nog wordt gebruikt. Er worden scholen mee bedoeld die uitblinken, bijvoorbeeld omdat het onderwijs goed aansluit op de situatie in de buurt of op de talenten en behoeften van een leerling.
Het onderscheiden van ‘excellente scholen’ suggereert volgens het LAKS dat sommige scholen beter zijn dan anderen. “En wij willen vooral als LAKS zeggen: een school is niet beter dan de rest. Een school maakt wel vooruitgang en doet dingen anders dan de rest, waardoor de resultaten zeker anders zijn dan de rest. Maar het maakt het niet beter of slechter.”

Ouderavond
Oké, oké.., en dan kom je op zo’n ouderavond voor een 15-minutengesprek en dan vraag je aan de genderneutrale onderwijskundige: “Hoe doet mijn Noa, Sam, Jip of Bowie het in de klas?” En dan krijg je als antwoord: “Nou, ‘het’ maakt vooruitgang en doet dingen anders dan de rest, maar die beoordeling maakt hem, haar of het niet beter of slechter..!”

Weet je, schiet mij dan maar lek. Dan ben je toch voor de laatste keer naar zo’n volstrekt zinloos gesprek geweest?! Nee, de androfiele juf, meester of onderwijsfiguur kijkt liever in je broekje om daarna te vertellen dat je verdere leven een grote genderneutrale en seksueel diverse ‘pride’ is.

Eén gelukje in dit verband! Door de opwarming van de aarde zal het aantal bipolaire ‘sneeuwvlokjes’ wel wat gaan afnemen.

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Vroeger…

12 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Soms denk ik nog weleens met weemoed terug aan de tijd dat ik (16) in Bergen krantenjongen was bij De Telegraaf. Dirk Schekkerman van de Oosterweg bracht elke morgen in zijn oude Mercedes omstreeks 06:00 uur een dikke stapel Telegrafen, een tiental Volkskranten en een handje vol exemplaren van het  Nieuws van de Dag bij ons thuis. 

Eiken

12 mei 2023

Column: Kauw

Ook een kauw verveelt zich wel eens.

Overkill

5 mei 2023

Column: Kraantje

‘Hoe vaak is er niet gezegd dat vrouwen te weinig in de media aanwezig zijn, maar het tij lijkt te keren, de afgelopen tijd zijn ze niet meer weg te slaan.

Vlaggen

5 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik ben van 1960. Opgroeiend heb ik vanuit een kinderperspectief de wereld stap voor stap leren duiden. De roerige sixties in mijn korte broek en de eigenzinnige seventies als puber. Onvermijdelijk doet dat iets met je beeld van de wereld.

Etiquette! Hoe hoort het nu?

28 april 2023

Column: Rob van de Pas

Vorige week donderdag werd VVD-raadslid Kees van Leijen in het zonnetje gezet middels een Koninklijke onderscheiding. Kees is inmiddels twaalf jaar raadslid en dan krijg je van WA van Buren vanuit Den Haag een lintje opgestuurd.

Vreemde Vogels

28 april 2023

Column: Kauw

Als kauw blijf ik het herkauwen… de mens is een uiterst ‘vreemde vogel’. Aan de ene kant zie je ze opkomen voor de natuur en aan de andere kant zie ik ze rigoureus de natuur slopen. Vermoedelijk niet een en dezelfde mens maar ik moet constateren dat de meesten geen boodschap hebben aan het grote geheel.

Land van melk en honing (zwammen)

21 april 2023

Column: Kraantje

‘Je ontkomt er niet aan, en dan bedoel ik niet dat de lente in de lucht hangt, dat de oranje reclames, oranje tompoucen, oranje truien, sjaals, toeters, slingers, maar blijven komen.

Vals

21 april 2023

Column: Peter van Vleuten

Late to the party. Ik heb het drie jaar kunnen rekken, maar eindelijk kreeg de corona mij dan toch te pakken. En waar ik dankzij al die prikken de verwachting had dat ik er snel af zou zijn met hooguit een loopneus en een beetje keelpijn, vallen de effecten me toch vies tegen. Een vals virusje.

Wonen in Bergen

14 april 2023

Column: Kauw

Lente in het land, drukte overal en vooral rond de Ruïnekerk! Daar wordt alles klaargemaakt voor nieuw kauwenleven. Wij mannetjes moeten ons behoorlijk uitsloven om dat voor elkaar te krijgen.

Opstaan

7 april 2023

Column: Peter van Vleuten

Goede Vrijdag, Pasen: om te weten wat dat ook weer inhoudt, heb je enige basale kennis nodig van het christendom.

De sterfdag van mijn onbevangen jeugd…

31 maart 2023

Column: Rob van de Pas

Afgelopen maandag 27 maart overleed mijn Haagse ‘dorpsgenoot’ Wim de Bie. Wim en ik zijn Hagenezen en je bent een Hagenees als je in de Hofstad het eerste levenslicht hebt gezien.

Ongelovige sloopt kerk

31 maart 2023

Column: Kauw

In de oude eik bij de fietsenwinkel deed ik een dutje. De prille zonnestralen verwarmden mijn zwarte jas. Aan de overkant stond een groepje mountainbikers.

Hand Tav

24 maart 2023

Column: Kraantje

Stel, je bent jarenlang een vriend aan huis. En niet van een paar mensen hè, hele volksstammen zien je graag verschijnen. Je bent bekend en iedereen vind je een toffe peer. Je wordt gelauwerd om wat je allemaal wel niet doet.

Erfgoed

24 maart 2023

Column: Peter van Vleuten

Bijna 6000 ondertekeningen voor het behoud van muziekcafé Taverne op petities.nl. Ik vind het niet niks. Dat binnen een paar dagen zoveel mensen aan de bel trokken nadat het nieuws naar buiten was gekomen.

Wie A zegt, zegt ook BBB, BBC en BDT!

17 maart 2023

Column: Rob van de Pas

Waar zal ik het deze keer over hebben ? Over de eclatante verkiezingsoverwinning van Sweet Caroline van der Plas en haar Boer-Burger-Beweging (BBB), de algemene ledenvergadering van de Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC) of Behoud De Taverne (BDT)?

Plein

17 maart 2023

Column: Kauw

Als ik hoog vlieg en ik zie alleen daken en wegen dan weet ik het weer: wat maken de mensen zich druk.

Vrouwen dag

10 maart 2023

Column: Kraantje

‘Heb jij Vrouwendag gevierd?’ ‘Vrouwendag? Moet je tegenwoordig niet van mensen met een baarmoederdag of dubbel XX chromosoom-mensendag spreken?

Kies mineur…

10 maart 2023

Column: Peter van Vleuten

“Muziek is overal om je heen”, zei songwriter-zanger Ruben Hein een paar maanden geleden in een masterclass die we bij de Songwriterschool hadden georganiseerd.

Stichting TIMBY i.o.

3 maart 2023

Column: Rob van de Pas

Nou, het is gebeurd hoor! Ik ben bij de notaris geweest voor de oprichting van Stichting TIMBY i.o.. Samen met wat dorpsgenoten gaan we in het bestuur zitten en ons sterk maken voor het behoud van die 11.000 dennenbomen in ons duingebied.

Woke…

3 maart 2023

Column: Kauw

Ik zit in de boom vlak bij een bankje in het Hertenkamp na te genieten van een lekkere homp brood.

GVD

24 februari 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik moet u even waarschuwen. In dit stukje komen misschien wat woorden of opvattingen voor waar u wat moeite mee heeft.

Hoog(st) gevoelig

24 februari 2023

Column: Kraantje

‘Ruim 108 miljoen euro, dat is de voorlopige opbrengst van de acties van giro 555 voor de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië.

Nimby time… het houdt maar niet op!

17 februari 2023

Column: Rob van de Pas

Afgelopen week zat ik in LadyPapa naast een voormalige hotemetoot uit het bedrijfsleven.

Bovenstebeste Poeziëboom…

17 februari 2023

Column: Kauw

“Hoe was dat om met 70.000 ton in de lucht te hangen en drie meter naar links verplaatst te worden?"

Gecremeerde kroket kebap

10 februari 2023

Column: Kraantje

‘De winter was van korte duur deze week. Maar toch moest ik weer ’s ochtends de ruiten krabben en op mijn thuiswerkdag een extra dikke trui en skisokken aantrekken wilde ik in mijn tandje lager verwarmde huiskamer het aangenaam hebben.

Aiaiaiai…

10 februari 2023

Column: Peter van Vleuten

De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) zorgen voor een revolutie in de kunstwereld. In kunstenaarsdorp Bergen in Noord-Holland, waar de kunstgeschiedenis van de Bergense School nog steeds een belangrijke rol speelt, zal dit niet anders zijn. Museum Kranenburgh, dat bekendstaat om zijn collectie van de Bergense School, zal waarschijnlijk ook worden beïnvloed door deze ontwikkelingen.

Polarisatie 2.0 in Bergen?

3 februari 2023

Column: Rob van de Pas

Sinds enkele weken wordt Nederland door SIRE geattendeerd op een toenemende polarisatie, het wij-zij-denken, in onze samenleving. Ook in Bergen lijkt dat fenomeen steeds meer gewicht te brengen in dagelijkse discussies over sociale, maatschappelijke en politieke zaken. Of valt het allemaal wel mee?

Onze stem…

3 februari 2023

Column: Kauw

Het was zo gebeurd, ik zat op het mandje van een scootmobiel en toen kreeg ik een pets. “Wegwezen kauwtje, dat stokbrood willen wij graag thuis opeten”, dat bleek de hand van een echte oude Bergenees te zijn, Anna.

Je mag ook niks meer zeggen

27 januari 2023

Column: Kraantje

‘Wat is het toch treurig gesteld met het kennisniveau van de huidige jeugd. Bij de slimste mens blijkt een groep late twintigers, die de status van BN’er hebben bereikt door te kunnen acteren, zingen en of influencen niet te weten wie Salman Rushdie is. Maar dat is toch geen BN’er, dat kun je hen niet kwalijk nemen.’

Partij Ons Dorp
close-link
Terug