Deel

advertentie

De gemuilkorfde columnist

Column: Rob van de Pas

De gemuilkorfde columnist

De dag die zou komen, lijkt eindelijk daar… Ja, vrienden van het vrije woord, we moeten eraan geloven. Er komt ook een taalgids voor columnisten en andere schrijvers van stukkies. De initiatiefnemers noemen de gids géén lijst met ‘verboden woorden’, maar meer een suggestie of inclusieve tip naar de medemens.

Die taalgids is natuurlijk een eerste opmaat naar een lijst met pardon-woorden die we beter niet kunnen gebruiken. Daarna volgt een lijstje met woorden die gelijk zijn aan het N-woord. Ik bedoel dus dat je ‘neger’ of ‘blanke’ niet meer mag uitspreken en al helemaal niet meer mag opschrijven. Doe je dat wel, nou dan is een bezoekje van de taalpolitie niet uitgesloten.
De club van de puriteinse lange tenen en korte lontjes gaat de Nederlandse columnist muilkorven. Een vorm van morele censuur. Ik stel mij zo voor dat ook het hypocriete Facebook naast een block op blote borsten via kunstmatige intelligentie gaat controleren op woorden die in de nieuwe taalgids komen te staan.

LAKS
De voorloper van de ‘Verboden Columnistenwoordenlijst’ is afgelopen woensdag gepubliceerd door het LAKS, het Landelijke Aktie Komitee Scholieren. Woordvoerder Cylus Kawesi van de scholierenclub mocht op de radio roeptoeteren dat scholieren beter in algemene bewoordingen kunnen worden begroet omdat er nu eenmaal jongens en meisjes zijn die nog niet hebben besloten of ze ná de puberteit als man, vrouw of LGBTQIA+’er door het leven willen gaan. Het LAKS heeft een taalgids 2023 opgesteld waardoor de tere kinderzieltjes niet langer worden gekwetst in hun zijn of beperkt in de verdere ontwikkeling. Ja, want er zijn nu eenmaal woorden die anno 2023 écht niet meer kunnen in het klaslokaal. Artikel 7 van onze Grondwet wordt doodleuk terzijde geschoven.

Sneeuwvlokjes
Kijk, dat ze ná de puberteit en middelbare school niet meer een vorm van sociale of militaire dienstplicht hoeven te vervullen, is tot daar aan toe. Maar de generatie van sneeuwvlokjes dwarrelt inmiddels wispelturig door de lucht en wenst vanwege haar unieke genderstructuur als bijzonder individu te worden behandeld. Allemaal zeer kwetsbare en hypergevoelige mensjes op de erwt.
De sneeuwvlokjes mogen niet langer, als ze om wat voor reden dan ook geen reet hebben uitgevoerd, ‘blijven zitten’! Nee, ze gaan ‘doubleren’. Oh, in dat geval vinden ze het minder vervelend? Het LAKS wil ook ‘jongens en meisjes’ uit de klas weren. Vanaf nu is het: ‘Goedemorgen leerlingen… of goedemorgen allemaal…’. Ook ‘achterstandsscholen’, ‘op- en afstromen’ of ‘hoog- en laag opgeleiden’ zouden vermeden moeten worden, omdat ze kansenongelijkheid zouden vergroten.

Excellente scholen
Met die gedachte wil het LAKS ook af van het predicaat ‘excellente scholen’ dat nu nog wordt gebruikt. Er worden scholen mee bedoeld die uitblinken, bijvoorbeeld omdat het onderwijs goed aansluit op de situatie in de buurt of op de talenten en behoeften van een leerling.
Het onderscheiden van ‘excellente scholen’ suggereert volgens het LAKS dat sommige scholen beter zijn dan anderen. “En wij willen vooral als LAKS zeggen: een school is niet beter dan de rest. Een school maakt wel vooruitgang en doet dingen anders dan de rest, waardoor de resultaten zeker anders zijn dan de rest. Maar het maakt het niet beter of slechter.”

Ouderavond
Oké, oké.., en dan kom je op zo’n ouderavond voor een 15-minutengesprek en dan vraag je aan de genderneutrale onderwijskundige: “Hoe doet mijn Noa, Sam, Jip of Bowie het in de klas?” En dan krijg je als antwoord: “Nou, ‘het’ maakt vooruitgang en doet dingen anders dan de rest, maar die beoordeling maakt hem, haar of het niet beter of slechter..!”

Weet je, schiet mij dan maar lek. Dan ben je toch voor de laatste keer naar zo’n volstrekt zinloos gesprek geweest?! Nee, de androfiele juf, meester of onderwijsfiguur kijkt liever in je broekje om daarna te vertellen dat je verdere leven een grote genderneutrale en seksueel diverse ‘pride’ is.

Eén gelukje in dit verband! Door de opwarming van de aarde zal het aantal bipolaire ‘sneeuwvlokjes’ wel wat gaan afnemen.

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

29 november 2023

Column: Rob van de Pas

Een centrumrechtse coalitie kan met gemak de steun van de Bergense kiezers krijgen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug