De fameuze Bergense Stofzuiger

Jarenlang onderhield De Stofzuiger de lijndienst van Alkmaar op Schoorl en Bergen...

De fameuze Bergense Stofzuiger

Het is Bevrijdingsdag 1995. Het rood-wit-blauwe vlaggetje staat niet voor niets op deze bus. Alleen: wat doet die bus daar? Hij is immers allang uit dienst? Gefascineerd als het is door auto’s, motoren en bussen kijkt een kind door het raam naar binnen. ‘Dit is De Stofzuiger, een heel oude bus’, vertelt moeder.

Jarenlang onderhield De Stofzuiger de lijndienst van Alkmaar op Schoorl en Bergen. Het was een automaat met twee versnellingen en de eerste in Amerika gebouwde bus in Nederland. De 2-tact dieselmotor maakte twee keer zoveel werkslagen als een normale 4-tact diesel en het toerental was twee keer zo hoog. Vandaar dat hij gierend en fluitend door de dorpen reed. Als een stofzuiger inderdaad, maar dan met 45 zitplaatsen en dertien staanplaatsen. Hij was bijna twee-en-halve meter breed, waardoor chauffeurs moeite hadden door de smalle straten en scherpe bochten te manoeuvreren. Ondanks zijn gegier werd het een heel populaire bus, die veel Bergenaren en toeristen heeft vervoerd.
Het was een General Motors Coach, tijdens de oorlog gebouwd in Wisconsin. Zulke bussen reden o.a. voor Greyhound. Dit exemplaar kwam dankzij de Marshallhulp naar Europa en de  regionale busmaatschappij N.H.A.D.O. nam hem in gebruik. Vandaar dat de Stofzuiger een symbool werd van de Wederopbouw en de Amerikaanse bevrijders. Na jarenlange trouwe dienst nam De Stofzuiger begin jaren zeventig afscheid.

Op 5 mei 1995 wilde men hem naast de gerestaureerde stoomlocomotief Bello –nog zo’n iconisch apparaat met een eigen geluid – op het Plein tentoonstellen. Maar waar was hij? Hij werd gevonden in de garage van de Stichting Veteraan Autobussen in Aalsmeer. Van stoflagen ontdaan, glimmend opgepoetst en van binnen grondig gestofzuigd, keerde hij nog een keer terug in hartje Bergen.

Idzard van Manen
Historische Vereniging Bergen

Meer weten over historische voertuigen in Bergen? Word lid van de HVB: hvb-nh.nl.