Deel

advertentie

De eerste mosselen uit de Oosterschelde zijn er weer: volle schelpen en met biokeurmerk

De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan

De eerste mosselen uit de Oosterschelde zijn er weer: volle schelpen en met biokeurmerk

Ratelend vallen de nieuwe mosselen van de band in een bigbag. De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan. En dat onder een uitstekend gesternte. De afgelopen weken vol zonneschijn hebben ervoor gezorgd dat de schelpdieren goed konden groeien: de schelpen zitten vol. En dit jaar zijn ze voor het eerst voorzien van het keurmerk biologisch.

Net buiten Bruinisse, tegen de Grevelingendam aan, dobberen eindeloze rijen blauwe tonnetjes in het water. Het zijn de drijvers waaraan de lijnen voor de hangcultuurmosselen hangen. De zilte geur van het water van de Oosterschelde prikkelt de neus als met een kraan stukje bij beetje de lijnen uit het water worden gehaald. Lijnen die volhangen met mosselen en versierd zijn met zeewier.

Op het speciaal voor de hangcultuur geprepareerde schip moeten de mosselmannen stevig doorwerken. Lijn boven water halen, in de machine steken waar de mosselen eraf worden geschraapt, ervoor zorgen dat de bigbags goed gevuld worden en weer de volgende lijn uit het water halen. De winkels moeten bevoorraad worden.

Biologische’ mosselen
Dit jaar staat voor het eerst het keurmerk ‘biologisch’ op de verpakking. Logisch, zou je denken. ,,Ja, mosselen zijn gewoon een natuurproduct”, zegt Julien Barbé van mosselkweekbedrijf Barbé in Yerseke. ,,Ik zou niet weten wat we als kwekers extra kunnen doen om ze te laten groeien.”

Want waar de akkerbouwer zijn oogst kan beïnvloeden met wat extra mest, een goede grondbewerking en water is de ‘boer van de zee’ geheel afhankelijk van de natuur. Ze zijn dus al biologisch, waarom dan nu een keurmerk? ,,De consument vindt het keurmerk biologisch steeds belangrijker”, vertelt Barbé. ,,En wij weten hier wel hoe het zit, maar dat weet niet iedereen.”

De mosselen die deze dag geoogst worden, zijn van het Bruse Mosselbedrijf Bout van de broers Martin en Jan. Zij hebben veel van hun lijnen net buiten het dorp in het water hangen. Martin Bout is blij met de goede kwaliteit zo vroeg in het jaar. ,,Veel zonlicht betekent veel algen en dat is goed voor de groei. Dit belooft wat voor de rest van het seizoen.” Hij vertelt dat ze deze week alleen aan de winkels leveren. Vanaf volgende week komt de horeca daar weer bij als de bedrijven weer open mogen.

‘Leuk om bij de bron te koken’
Ook topchef Syrco Bakker van Pure C in Cadzand staat te trappelen om weer te beginnen. Nu staat hij nog in zijn witte koksbuis aan de waterkant achter het bedrijf van Bout. Met naast hem een grote gasfles met dito brander en een grote pan met mosselen. Een beetje een ongewone setting voor iemand met twee Michelinsterren op zak. ,,Lekker uit mijn comfortzone”, lacht hij. ,,Leuk om bij de bron te koken.”

Bakker is druk in de weer met bloemetjes, zeewier, takjes zeekraal, tomaatjes en een spannend ogende zwarte vloeistof. Hij maakt voor het selecte gezelschap dat bij de opening van het seizoen aanwezig is twee kleine voorgerechtjes die het restaurant ook op de kaart heeft staan. Een gerechtje met tomaat, zeewier en mosselen en een waarbij de mosselen gekookt zijn met venkel en een kruidenmengsel met curry.

Hij hoeft niet lang na te denken over de vraag wat nog meer favoriete bereidingen voor mosselen zijn. ,,Een bereiding die heel puur is en wat vaak wordt vergeten is de rauwe mossel”, zegt hij. ,,En de klassieke variant. Het ritueel van de pan op tafel en allemaal samen eten is een beleving die van grote waarde is.” En zo zet hij thuis dan ook de mosselen op tafel. ,,Geen fratsen, een puur product.”

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

22 januari 2021

Zuid-Afrikaanse wijnen

In 1998 ben ik drie maanden in Zuid-Afrika geweest met mijn man en zijn familie. We hadden een huis gehuurd in Stellenbosch in de wijk Die Boord.

De enige echte klassieke Franse uiensoep

22 januari 2021

Uiensoep à la Les Halles

De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in de bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

Cuno’s wijnen…

15 januari 2021

Toffe druif

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Een Franse klassieker… heerlijk stevige kost voor in de winter

15 januari 2021

Boeuf bourguignon

Het is smullen met deze Franse stoofschotel! De naam betekent ‘rund op zijn Bourgondisch’ en het is dan ook een typisch gerecht voor de Franse Bourgogne-streek.

Vadouvan kruiden en een visje…

8 januari 2021

Super lekker en zo klaar

Dit vispakketje is makkelijk, gezond en snel klaar.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

8 januari 2021

Champagne en klimaat

We hebben inmiddels al een week mogen proeven van het nieuwe jaar. Nog even op de valreep wens ik iedereen het allerbeste voor...

Cuno’s wijnen…

1 januari 2021

Knallend 2020 verlaten

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Makkelijk zelf te maken en echt heel erg lekker

1 januari 2021

Langzaam gebraden kip met knoflook en citroen

Leg de stukken kip in een braadslee en doe de knoflook, stukjes citroen en tijm erbij. Trek daarvoor de blaadjes tijm grofweg van de takjes af en laat er een paar heel om later ter garnering te gebruiken. Giet de olie erbij, meng alles met je handen door elkaar en doe het mengsel over in de braadslee. Zorg dat de stukken kip met het vel naar boven liggen.

Dit jaar kun je tijdens de feestdagen in Bergen terecht voor betaalbare én de betere wijnen bij …

18 december 2020

De Gouden Ton - de Cavastore.nl - Cuno's Wijnen - Verbeek

De feestdagen komen er weer aan. En kerst is bij uitstek de tijd van lekker eten en drinken. Maar hoe zorg je nu voor de juiste wijn met kerst?

Opnieuw worden de restaurants in Bergen zwaar getroffen…

18 december 2020

Support your locals en bestel bij Bergense - Egmondse en Schoolse restaurants uw kerstmenu

De lokale restaurateurs en chefs laten zich niet uit het veld slaan. Maar liefst meer dan 40 restaurants in Bergen-Egmond-Schoorl bieden...

Cuno’s wijnen

11 december 2020

Niet lullen maar zuipen...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Je wilt deze kerst fijn thuis uit eten…

11 december 2020

Kijk hier voor meer dan 40 lokale restaurants en maak je keuze!

Flessenpost uit Bergen presenteert in samenwerking met onze mediapartner VANIMEDIA dé kerstspecial van 2020: Kerst take-away & bezorging van dé horeca in Bergen, Egmond en Schoorl.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

4 december 2020

Santorini

We hadden ontzettend leuke plannen gemaakt om in oktober dit jaar naar Santorini af te reizen. Helaas moesten we er van af zien vanwege...

Het Noordzeebanket (filmpje)

4 december 2020

Wie jarig is, trakteert! Ter ere van het 40-jarig bestaan van Stichting De Noordzee is het Noordzeebanket gegoten

Een zoete traktatie, maar met een zout randje… De (on)smakelijke kanten van de zee.

Cuno’s wijnen

20 november 2020

Grootse Barolo’s en Bordeaux' rechtstreeks uit privékelders

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Voor het eerst wilde truffels gevonden in Nederland

20 november 2020

Ze kon dit jaar voor het eerst in 6,5 jaar tijd haar truffels oogsten

Er zijn voor het eerst wilde truffels in Nederland gevonden, en ook nog eens op tenminste tien verschillende plekken.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

13 november 2020

I Love Pinot, Napa Valley, 2019

Vorig jaar augustus bezochten we voor de tweede keer Napa Valley in Californië. De eerste keer waren het vooral mousserende wijnen die ik wilde proeven.

Nu de foodie’s ook thuis moeten zitten…

13 november 2020

Een overzicht van culinaire Netflix tips

Thuisblijven is geen straf met alle culinaire Netflix tips van Culy op een rijtje! De streamingdienst zit namelijk boordevol heerlijke series, realityshows en docu’s over koken, eten of...

Cuno’s wijnen

6 november 2020

Schimmel op je druif

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Wat dacht je van… gevulde parelhoen

6 november 2020

De parelhoen (ook wel poelepetaat of stipkip genoemd) heeft zijn naam te danken aan de witte parels (witte stippen) op zijn donkere verenkleed

De meest voorkomende parelhoender in Nederland is de Helmparelhoen. Zoals de naam al verklapt, draagt deze parelhoen een ‘helmpje’, dat...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

30 oktober 2020

Hongaarse dessertwijn

Vaak hoor je dat de beste dessertwijn van de wereld uit Sauternes (Bordeaux) komt. Maar nu werd me verteld dat Tokaji Aszú uit Hongarije ook behoort tot de beste van de wereld.

Elzasser zuurkool met wijn en casselerrib

30 oktober 2020

De echte traditionele Elzasser zuurkoolschotel is een slow-food gerecht bij uitstek

Niet even iets dat je snel op tafel zet. Het gerecht stooft maar liefst zes uur, maar is het wachten waard.

Cuno’s wijnen

23 oktober 2020

Geurdozen en wijngeblaat

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Wintertijd, dus hoogste tijd voor…

23 oktober 2020

Stamppot rauwe andijvie met spekjes en een rookworst

Een echte Hollandse klassieker, maar hoe maak je de lekkerste?

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

16 oktober 2020

Blind proeven

Twee weken geleden heb ik het examen Advanced International – WSET 3 afgelegd, de Wine & Spirit Education Trust level 3.

De Chinese keuken is een van de ‘rijkste’ ter wereld

16 oktober 2020

Alles is bijna even lekker, maar dit is een echte topper

Pannenkoekjes met pekingeend en hoisinsaus. Ons mag je ervoor uit bed halen, want het is een van onze favoriete gerechten.

Cuno’s wijnen

9 oktober 2020

Biodynamisch: Bullshit of down to earth?

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en zijn wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Rundvlees stoofpotje

9 oktober 2020

Een heerlijk geurend klassiekertje voor deze tijd van het jaar

Recept: runderstoofschotel

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

2 oktober 2020

Vintage Port

In 2008 kocht ik een Vintage Port uit 1998 voor ons 10-jarige huwelijksjubileum, ook wel tinnen bruiloft genoemd.

Herfst: Hoogste tijd voor een lekkere romige pompoensoep

2 oktober 2020

Serveer er lekker een stokbroodje met wat smeersels bij

Deze soep met geroosterde pompoen geeft toch net weer een iets andere smaak. De geroosterde pompoensoep staat met een kleine...

Cuno’s wijnen

25 september 2020

Alcoholbeukers: knock-out in de eerste ronde

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Weet je nog, vroeger bij oma…

25 september 2020

De echte groentesoep met gehaktballetjes zoals je oma die vroeger maakte

Het geheim van deze soep zit hem natuurlijk in de krachtige vleesbouillon die je zelf maakt. En dat is helemaal niet moeilijk.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

18 september 2020

'Cornishe' wijn en eeuwenoude tradities…

Een goede vriendin van mij woont in Cornwall, gelegen in het uiterste zuidwesten van Engeland. Een aantal jaren geleden zijn we met haar 'May Day' gaan vieren in Padstow...

Mosselen, maar dan net even anders…

18 september 2020

Mejillones à la Catalana (mosselen op zijn Catalaans)

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Ik heb er nu een Spaans tintje aan gegeven.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug