De Dag van…

Column: Kraantje

De Dag van…

‘Wat was het een deceptie dit jaar, Blue Monday.  Je weet wel, de maandag in de laatste volle week van januari wanneer we op ons depressiefst zouden zijn want: de feestdagen zijn voorbij, de kerstboom en alle andere versieringen zijn weer opgeruimd, de portemonnee is leeg door alle dure uitgaven tijdens de feestdagen, de decemberkilo’s zijn nog niet verdwenen, aan alle goede voornemens heb je niets gedaan, de dagelijkse sleur van de werkweek is weer een feit en dan is het buiten ook nog koud en donker, de zomer lijkt nog heel ver weg. Dus is er ooit bedacht dat we onze winterdepressie te boven kunnen komen door op Blue Monday op allerlei aanbiedingen in te gaan. Met name de reisbranche hoopt dat we onze depressie in een klap wegvagen door nu al de zomervakantie te boeken. Dat je wellicht je depressie vervangt door minstens zo heftige vliegschaamte, daar is niet over nagedacht.
Persoonlijk had ik geen last van Blue Monday, integendeel het was juist de opmars naar een heerlijke winterse periode; de met sneeuw bedekte bomen en huizen gaven een pittoresk tintje aan de omgeving, en met het zonnetje erbij zag je iedereen opfleuren. Ik kwam helemaal in een wintersport vibe, lekker buiten in de sneeuw wandelen is een veel betere remedie om de commercieel opgelegde depressie te genezen dan lukraak geld uitgeven.’

‘Ach er valt zo’n beetje op alle dagen van het jaar wel iets te vieren. Je loopt een beetje voor met je sneeuwwandeling, het is namelijk pas 21 januari Dag van de Sneeuw. Internationale Knuffeldag wordt die dag ook gevierd, dus het kan nog een gezellige après-sneeuwdag worden.

Er zijn natuurlijk mensen voor wie het deze week wel allemaal een beetje depri is op dit moment, neem nou Sylvie Meis die dacht dat zijzelf en haar tassencollectie weer onder de pannen waren, maar haar nieuwe vlam kwam toch tot de conclusie dat “..haar leven boven de radar en mijn leven eronder een weg is die niet bij mij past. Ik heb dan ook besloten dat onze wegen niet verder gaan als paar en we ieder onze eigen weg gaan volgen. Veel succes in je leven.”  Van zo’n soort afscheid word je zeker niet vrolijk. Pascal Jansen had zich ook vast een andere week voorgesteld, ondanks de vrieskou zakte zijn team toch behoorlijk door het ijs. Nou kon je ook onmogelijk vrolijk worden van het vertoonde spel, voor de diehard fans lag inderdaad een depressie op de loer.

Ook behoorlijk deprimerend is het bericht van Staatsbosbeheer, niet omdat er woekerende Amerikaanse vogelkers is gesignaleerd of dat er ernstig ziek bomen zijn. Niets van dat alles, er is een kabouter verdwenen en niet zomaar eentje maar een uit de kluiten gewassen exemplaar van bijna één meter met rode puntmuts, Kabouter Zandhoed.’ ‘Ook al is het Blue Monday, of heb je last van een winterdepressie, je gaat toch geen kabouter stelen?’ ‘Het is inderdaad raadselachtig, maar weet je welke dag er deze week ook nog wordt gevierd? Wereld Fetisj dag.’ ‘Zo zie je maar, je weet nooit wat mensen beweegt om onvoorstelbare dingen te doen.’