Deel

advertentie

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

Door: Sander Rijke

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!
’s Zomers rijden wij als Nederlanders massaal over de autoroutes A7 en A6 naar het zuiden van Frankrijk. Vanuit de auto zien we de meest prachtige landschappen achter de vangrail. In de verte tegen de heuvels liggen de wijngaarden! De naamborden geven de meest pittoreske dorpjes en plaatsen aan waar je allemaal eigenlijk een bezoekje aan wilt brengen.

Het is deze streek waar de meest mooie en meest kostbare wijnen ter wereld vandaan komen, de Bourgogne! Alle verhalen die er rondom wijn bestaan, lijken bij elkaar te komen in deze streek. Tussen velden, bossen en natuurlijk wijngaarden, liggen idyllische en romantische dorpen.
Wijn proeven doe je er rechtstreeks uit het vat in de kelders van de wijnboeren, waar het vaak halfdonker is en erg vochtig. De wijngaarden strekken zich uit tegen de hellingen op de heuvels en worden gemarkeerd door de bekende stenen muurtjes. Soms lijkt de tijd te hebben stilgestaan in dit gebied.

Maar wat maakt dit wijngebied nu zo bijzonder? Het wijngebied Bourgogne is een langgerekte strook van wijngaarden in midden-oost Frankrijk, iets meer dan 25000 hectare groot. Onder verdeeld in de Côte d’Or, rondom het stadje Beaune. En dan naar het noorden de Côte de Nuits en naar het zuiden de Côte de Beaune. Het uiterst zuidelijke puntje is de Côte de Chalonnais. Daaronder begint de Beaujolais, welke officieel ook tot de Bourgogne behoort, maar deze heeft een erg eigen identiteit en laat ik vandaag dus even buiten beschouwing evenals de Chablis, waar strakke, frisse wijnen worden geproduceerd.

Er wordt ongeveer 60% witte wijnen, 30% rode wijnen en nog een beetje mousserende wijnen gemaakt. Zeker voor de witte wijnen geldt dat hier wellicht de beste wijnen ter wereld worden geproduceerd. De rode wijnen zijn wat complexer en moet je leren liefhebben. De top witte wijnen worden alleen gemaakt van Chardonnay en zijn rijke, volle maar elegante wijnen met veel spanning! De rode bourgognes worden van Pinot Noir genaakt en karakteriseren zich door een enorme schoonheid, maar ook complexiteit. Deze wijnen moet je wellicht leren drinken.
Maar omdat het een dusdanig uitgestrekt gebied is met veel verschillen in bodem en klimaat produceert dit gebied veel verschillende stijlen wijn.
En dat samen met de kwaliteit van de wijnmaker, maakt dit gebied tot het walhalla voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Bourgognewijnen zijn zeer gewild over de hele wereld en dus zeer schaars. Ook omdat het gebied relatief klein is en de laatste jaren erg veel last heeft van de extreme weersinvloeden is er een tekort aan wijn! Vanzelfsprekend zorgt dit voor torenhoge prijzen. Een echt goede, maar betaalbare Bourgognewijn is in deze tijd lastig te vinden. Mocht je wat centen over hebben, dan koop je altijd kwaliteit! Door een aantal beroemde wijnrecensenten worden de Bourgognewijnen ook de hemel in geprezen waardoor er een echte ‘run’ ontstaat op deze flessen als belegging!

En mocht je nu binnenkort weer naar het zuiden van Frankrijk rijden, stop dan eens in de volgende plaatsen: Vézelay, Châteauneuf, Noyers of natuurlijk Dijon, de hoofdstad van de Bourgogne. Boek een overnachting en rij de volgende dag weer verder naar de zon! Je vakantie is begonnen!

Ik krijg gelukkig nog steeds met enige regelmaat wijn binnen van onze bevriende wijnmakers. Deze importeren wij exclusief op de Nederlandse markt en zijn vaak al verkocht voordat ik ze binnen heb. Mochten jullie daarvan op de hoogte gehouden willen worden, neem dan even contact met ons op. We informeren je graag. Ik verstuur met enige regelmaat een mailing met onze topwijnen. Een lijst waar de Bourgognewijnen altijd op vertegenwoordigd zijn!

Voor info: stuur een mailtje naar [email protected]

Santé!
Sander Rijke

Sander Rijke is sommelier en eigenaar van Wijnkoperij De Gouden Ton. Voor meer informatie: www.degoudenton.nl. Wil je wijntips of advies? Sander is ook telefonisch bereikbaar op 06-46175120.

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

De mistral

12 mei 2023

Door: Renée Bakker

Nu de zomer voor de deur staat, is het weer tijd voor heerlijke rosé uit de Provence. Dat brengt mij op het volgende onderwerp: wind.

In den beginne…

5 mei 2023

Door: Jack de Feyter

Er bestaan honderden druivensoorten, elk met hun specifieke kenmerken. Een stuk of vier, vijf zijn u vast bekend: chardonnay, merlot, riesling, shiraz. De schrijver van dit stukje kent er een paar meer. Wat te denken van marzemino, dornfelder en arinto?

Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek

5 mei 2023

Zo lekker, daar lik je je vingers letterlijk bij af…

En zo start je met de bereiding.

Welke wijnen drink je bij asperges?

28 april 2023

Je houdt ervan of niet: asperges. Maar voor de echte liefhebbers kan het aspergeseizoen niet lang genoeg duren!

De groene meng je door je salade of serveer je bij de pasta. De witte serveer je natuurlijk op de klassieke manier met ham en botersaus. Maar welke wijn drink je erbij?

Culinire tip van de week: asperge-aardappel-zalmsalade

28 april 2023

Recept: May Anema

Je kent het wel - meer asperges gekookt dan je maag aan kon, te veel aardappelen gekookt, ham, garnalen of zalm gesneden, wat doe je met de restjes???

De lekkerste wijn voor een paasbrunch

7 april 2023

Door: Renée Bakker

Lekker uitslapen, paaseieren zoeken en dan jawel, de paasbrunch. Uiteraard met een lekker glaasje wijn.

Culinaire tip van de week: zelf asperges bereiden

7 april 2023

Nu is de tijd...

Denk je aan de lente, dan denk je aan asperges. Krakend verse witte asperges met een hollandaisesaus: bestaat er iets lekkerders?

Culinaire tip van de week: zelf heerlijke klassieke gehaktballen maken?

31 maart 2023

Een fluitje van een cent...

De combinatie van bakken en braden, doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus!

Wijn waar een luchtje aan zit…

31 maart 2023

Door: Friso Stilma

Bij ons op de buurt krijgt men er altijd snel lucht van als ik weer eens wat nieuwe wijnen te proeven heb. Niet zo gek, want ik kondig het vaak zelf aan… Voldoende buren die zich graag opwerpen als proefpanel. Zodoende stroomde onlangs onze woonkamer weer vol, allen reikhalzend uitkijkend naar de verrassingen die ik nu weer heb gevonden.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug