Deel

advertentie

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

Door: Sander Rijke

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!
’s Zomers rijden wij als Nederlanders massaal over de autoroutes A7 en A6 naar het zuiden van Frankrijk. Vanuit de auto zien we de meest prachtige landschappen achter de vangrail. In de verte tegen de heuvels liggen de wijngaarden! De naamborden geven de meest pittoreske dorpjes en plaatsen aan waar je allemaal eigenlijk een bezoekje aan wilt brengen.

Het is deze streek waar de meest mooie en meest kostbare wijnen ter wereld vandaan komen, de Bourgogne! Alle verhalen die er rondom wijn bestaan, lijken bij elkaar te komen in deze streek. Tussen velden, bossen en natuurlijk wijngaarden, liggen idyllische en romantische dorpen.
Wijn proeven doe je er rechtstreeks uit het vat in de kelders van de wijnboeren, waar het vaak halfdonker is en erg vochtig. De wijngaarden strekken zich uit tegen de hellingen op de heuvels en worden gemarkeerd door de bekende stenen muurtjes. Soms lijkt de tijd te hebben stilgestaan in dit gebied.

Maar wat maakt dit wijngebied nu zo bijzonder? Het wijngebied Bourgogne is een langgerekte strook van wijngaarden in midden-oost Frankrijk, iets meer dan 25000 hectare groot. Onder verdeeld in de Côte d’Or, rondom het stadje Beaune. En dan naar het noorden de Côte de Nuits en naar het zuiden de Côte de Beaune. Het uiterst zuidelijke puntje is de Côte de Chalonnais. Daaronder begint de Beaujolais, welke officieel ook tot de Bourgogne behoort, maar deze heeft een erg eigen identiteit en laat ik vandaag dus even buiten beschouwing evenals de Chablis, waar strakke, frisse wijnen worden geproduceerd.

Er wordt ongeveer 60% witte wijnen, 30% rode wijnen en nog een beetje mousserende wijnen gemaakt. Zeker voor de witte wijnen geldt dat hier wellicht de beste wijnen ter wereld worden geproduceerd. De rode wijnen zijn wat complexer en moet je leren liefhebben. De top witte wijnen worden alleen gemaakt van Chardonnay en zijn rijke, volle maar elegante wijnen met veel spanning! De rode bourgognes worden van Pinot Noir genaakt en karakteriseren zich door een enorme schoonheid, maar ook complexiteit. Deze wijnen moet je wellicht leren drinken.
Maar omdat het een dusdanig uitgestrekt gebied is met veel verschillen in bodem en klimaat produceert dit gebied veel verschillende stijlen wijn.
En dat samen met de kwaliteit van de wijnmaker, maakt dit gebied tot het walhalla voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Bourgognewijnen zijn zeer gewild over de hele wereld en dus zeer schaars. Ook omdat het gebied relatief klein is en de laatste jaren erg veel last heeft van de extreme weersinvloeden is er een tekort aan wijn! Vanzelfsprekend zorgt dit voor torenhoge prijzen. Een echt goede, maar betaalbare Bourgognewijn is in deze tijd lastig te vinden. Mocht je wat centen over hebben, dan koop je altijd kwaliteit! Door een aantal beroemde wijnrecensenten worden de Bourgognewijnen ook de hemel in geprezen waardoor er een echte ‘run’ ontstaat op deze flessen als belegging!

En mocht je nu binnenkort weer naar het zuiden van Frankrijk rijden, stop dan eens in de volgende plaatsen: Vézelay, Châteauneuf, Noyers of natuurlijk Dijon, de hoofdstad van de Bourgogne. Boek een overnachting en rij de volgende dag weer verder naar de zon! Je vakantie is begonnen!

Ik krijg gelukkig nog steeds met enige regelmaat wijn binnen van onze bevriende wijnmakers. Deze importeren wij exclusief op de Nederlandse markt en zijn vaak al verkocht voordat ik ze binnen heb. Mochten jullie daarvan op de hoogte gehouden willen worden, neem dan even contact met ons op. We informeren je graag. Ik verstuur met enige regelmaat een mailing met onze topwijnen. Een lijst waar de Bourgognewijnen altijd op vertegenwoordigd zijn!

Voor info: stuur een mailtje naar [email protected]

Santé!
Sander Rijke

Sander Rijke is sommelier en eigenaar van Wijnkoperij De Gouden Ton. Voor meer informatie: www.degoudenton.nl. Wil je wijntips of advies? Sander is ook telefonisch bereikbaar op 06-46175120.

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen

24 november 2023

Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?

10 november 2023

Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een Albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere rode wijn zoals een Spaanse Garnacha die de pittigheid van de chorizo kan aanvullen zonder de mosselen te overheersen.

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Partij Ons Dorp
close-link
Terug