Deel

De bloemen... en de bijen

Hoe kunnen we de natuur in onze eigen tuin een handje helpen

De bloemen... en de bijen

De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation. Vaak worden de intensieve landbouw en verstedelijking als oorzaken van de massale insectensterfte gezien. Maar zelf kun je vliegjes, vlinders en kevers ook helpen. Vijf tips om insectenpopulaties zo veel mogelijk in stand te houden.

1. Zet bloeiende planten in je tuin

“In zowel landelijk als stedelijk gebied zijn veel mensen bezig om met bloemrijke bermen, tuinen en akkerranden insecten terug te brengen”, zegt Hans de Kroon, hoogleraar ecologie van de Radboud Universiteit. Hoe meer plekken waar insecten zich thuis voelen, hoe beter de beestjes zich kunnen handhaven.

Mensen kunnen ook in hun tuin of zelfs op het balkon een bijdrage leveren aan het herstel van insectenpopulaties. “Samenvattend zou je kunnen zeggen: zorg voor groen, maar vooral voor divers groen”, zegt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie aan Wageningen University & Research (WUR).

“Bloeiende planten zijn het belangrijkst voor insecten,” vervolgt hij. “Ik zou ook het liefst zien dat alle grasmatten worden veranderd in bloemenweiden. Toen ik pas van werk naar huis fietste, kwam ik door stedelijk gebied. Het viel me op in hoeveel voortuinen stenen liggen. Mijn advies is om van je tuin geen steenwoestijn te maken.”

Willem Takken, ook hoogleraar entomologie aan WUR, ziet dat Nederlanders “de laatste dertig jaar keihard hebben gewerkt om een eenvormig landschap te formeren.” Hij pleit net als Dicke voor zo veel mogelijk diversiteit.

En heb je geen tuin? Dat is volgens Takken geen probleem. “Zet als je drie hoog in de binnenstad woont wat bloeiende planten op het balkon. Ook die weten insecten te vinden. Welke plant dat is, maakt niet zo veel uit, als ze maar groen blad heeft. Vooral als die planten gaan bloeien, zijn ze aantrekkelijk voor een heleboel insecten.”

2. Maai gras niet elke week

“Je hoeft het gras niet elke week te maaien. Je kan dat ook wat loslaten”, vindt Takken. Veel gemeenten kiezen daar al voor en laten grassen in de berm van een weg tot bloei komen. Maar volgens Takken gebeurt dat in tuinen amper, omdat we dat niet mooi vinden. “Maar juist op dat bloeiende gras komen insecten af.”

Het is volgens Theo Zeegers, projectleider van EIS Kenniscentrum Insecten, ook een optie om het gras “als een dronken man” te maaien. “Op die manier houd je hoekjes met bloeiend gras over, waar insecten kunnen leven.”

Maar als je daar niet voor kiest omdat het resultaat er rommelig uitziet, dan kun je altijd nog besluiten om wel gewoon regelmatig het gras te maaien, maar dan in ieder geval een strook vrij te maken voor bloemen. “Het zijn allemaal kleine beetjes, maar die helpen allemaal wel”, aldus De Kroon.

3. Maak je tuin wat rommeliger

“We zijn zo’n nette maatschappij geworden dat we geen plantaardige rommel willen zien. Maar laat het eens een jaar liggen, dan kun je zien welke insecten zich in die rommel verzamelen en wat voor rol ze spelen”, legt Takken uit.

Het aan het einde van het bloeiseizoen ‘winterklaar’ van de tuin maken, moet volgens Dicke ook een andere betekenis krijgen. “In de praktijk betekent dat nu: alles opruimen wat in de tuin ligt en we niet netjes vinden. Maar doe het niet, zorg ervoor dat er in de winter allerlei dingen in de tuin liggen waar insecten in kunnen schuilen. Denk aan dode plantenstengels. Die worden vaak door ons afgevoerd, maar dat zijn wel de stengels waar insecten in de winter in verblijven.”

Ook De Kroon vindt dat we “best wat rommelhoekjes” mogen houden. “Het ziet er misschien een beetje anders uit dan we gewend zijn. Laat de bloemen staan als ze uitgebloeid zijn en geel worden. Ruim ze niet meteen op. Dat is misschien even wennen, maar met dode planten en takjes help je insecten de winter door.”

Tips om insecten te helpen:
-Maak ruimte voor bloeiende planten.
-Houd het gras niet kort, maar laat het bloeien.
-Ruim uitgebloeide of dode planten niet direct op.
-Verdelg insecten niet met insecticiden.
-Geef insecten een plekje in de tuin met een insectenhotel.

4. Vermijd het gebruik van bestrijdingsmiddelen

“Het is helaas nog steeds zo dat mensen bestrijdingsmiddelen gebruiken om onkruid op te ruimen. Als je dat doet, dan is het echt dweilen met de kraan open”, stelt De Kroon. “Daar moeten we echt vanaf. Laat desnoods maar een paar polletjes tussen de tegels staan, maar ga niet met de spuit aan de slag.”

Volgens Takken blijven er altijd resten van insecticiden in het milieu achter, ook als de middelen worden afgebroken. “Daardoor wordt een deel van de insecten resistent. Daardoor zijn veel giftigere middelen nodig, waardoor het bestrijden van insecten een chemische wedloop wordt.”

Takken geeft nog een advies: “Beschouw een insect niet als lastpost, maar als een vriend die belangrijk is voor de biodiversiteit van je leefomgeving. Niemand is blij met vliegen of kakkerlakken in de keuken, maar er zijn uitstekende mechanische middelen die dat kunnen voorkomen.”

5. Hang een insectenhotel op

“Een insectenhotel (een blok hout met gaatjes erin waar insecten in kunnen kruipen, red.) is hartstikke goed en kan nooit kwaad”, aldus Dicke. “Maar”, zegt hij erbij, “let er goed op of de randen van de gaatjes waar de insecten in kunnen kruipen glad zijn. Anders heeft het geen zin. De insecten zouden anders hun vleugels aan de ruwe randen van de gaatjes openhalen en dan zullen ze er nooit ingaan.”

Ook De Kroon vindt het ophangen van een insectenhotel een goed idee, maar in de buurt moet dan wel een geschikt leefgebied voor insecten zijn, stelt hij. “Want insecten hebben een beperkte actieradius. Daarnaast zijn insectenhotels niet voor alle insecten geschikt. Voor bepaalde soorten bijen is het prima, maar andere beestjes zullen er nooit gebruik van maken, want die wroeten liever in de grond.”

Mensen kunnen ook zelf een insectenhotel maken. “Je kunt daarvoor een stuk van een omgehakte boom gebruiken”, weet Dicke. “Boor daar dan gaatjes van 4 of 5 centimeter lang in en zorg ervoor dat de gaatjes diverse diameters hebben, zodat er insecten van verschillende formaten in kunnen.”

Dicke heeft nog een laatste tip: “Insecten houden van warmte, dus hang het hotel op een zonnige plek op. Voorkom daarnaast dat het vaak in de wind of regen hangt, dus zoek een plek op die een beetje beschut is.”

Bron: NU.nl

Meer 'Lifestyle':

Herfstdip, winterblues, depressie: wanneer heb je er last van?

18 oktober 2019

Bewegen helpt een depressieve stemming te verbeteren

De herfst is weer begonnen. De blaadjes vallen van de bomen en het wordt kouder. Het regent vaker en er staat soms een gure wind. Bij sommige mensen komt dit weerbeeld overeen met hun stemming.

Laat de hark en bladblazer maar in de schuur staan

11 oktober 2019

Bladeren... afval dat dus geen afval is

De herfst is nu volop het land in gedwarreld, het zijn topdagen voor de ophalers van groenafval om hun spierballen te trainen.

Slapen is voor luiwammesen?

11 oktober 2019

Een middagdutje is hét recept voor een lang en gezond leven

We denken dat het ‘normaal’ is om 's nachts acht uur te slapen. Maar net als de Belgische regisseur en acteur Luk Wyns, die omwille van een onrustige baby...

We willen allemaal graag een dagje ouder worden...

4 oktober 2019

Wat is de invloed van lifestyle op je gezondheid?

Alles wat door de mond binnenkomt, heeft invloed op onze darmbacteriën, en daarmee vermoedelijk ook op onze gezondheid.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

4 oktober 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

Herfsttrends 2019: dit zijn de grootste modetrends van dit najaar

27 september 2019

Ben jij al helemaal ready voor het nieuwe seizoen?

Helaas duurt het niet lang meer voordat we gedag moeten zeggen tegen de zomer. En dat betekent dat we onze truien, jassen en laarzen weer uit de kast kunnen plukken.

Veganisme

20 september 2019

Vegan is in opkomst. Is het een trend, eventjes hip of een blijvertje?

Tijdens een lezing op 26 september verkennen Eveline Bogaard en Elfrieda Peetoom de achtergronden van deze leefstijl.

Slaap jij naast een snurker?

20 september 2019

Hoe verschrikkelijk is het wanneer je de hele nacht wakker ligt door het gesnurk van de persoon die naast je ligt te slapen

Buiten het feit dat slapen naast een snurker het bloed onder je nagels vandaan haalt, is het ook nog eens slecht voor je gezondheid.

Leefstijl als medicijn

13 september 2019

Integrale geneeswijze bij Health Stories

De typische cliënt die bij Health Stories komt wil geen pil voorgeschreven krijgen maar leefstijl kiezen als medicijn...

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

13 september 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

Heb jij iets met drank of drugs?

6 september 2019

Oud-Bergenaar Maarten Dammers schreef een blog over zijn verleden én heden

Clean Worden Was Nooit Mijn Probleem, Clean Blijven Was Mijn Probleem.

Positieve mensen leven volgens onderzoekers dus écht langer

30 augustus 2019

De truc van positiviteit is volgens Smeets het omtoveren van problemen in uitdagingen

Positieve mensen zouden beter met hun emoties kunnen omgaan en op die manier minder last hebben van stress, blijkt uit het onderzoek.

Het lijkt allemaal nog ver weg... maar de redactie van het Flesje is al weer volop aan de gang...

6 september 2019

Een 64 pagina’s dikke tabloid najaarseditie over Bergen en zijn directe omgeving

De Najaarseditie van het Flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, muziek, kunst en cultuur. Shopping Gadget pagina’s én informeert u...

De vakanties zijn voorbij, dus we hebben het weer druk, druk, druk

30 augustus 2019

Ben jij zo iemand die elk weekend helemaal volgepland heeft?

Dan ben je waarschijnlijk vaker ziek dan anderen. De interne batterij kan dan niet opgeladen worden en daardoor worden we sneller ziek.

Aankomende week... smeren, smeren en nog eens smeren!

23 augustus 2019

Het wordt een prachtig weekend met temperaturen tot wel dertig graden

Maar hoe voorkom je dat je er maandag als een kreeft bijloopt? Dat hangt onder andere af van de UV-index en je huidtype.

Zomerse week voor de boeg... maar waarom staat de zon lager?

23 augustus 2019

De temperatuur wordt lager en de dagen korter

Je hebt het in de auto misschien al gemerkt als je naar huis rijdt: de zon staat laag aan de hemel. Waarom staat de zon eigenlijk lager in het najaar?

Toe aan een bijzondere overnachting met je partner?

16 augustus 2019

Een vliegtuig, gevangenis of een reddingsboot, het kan allemaal

Slapen op bijzondere plekken in Nederland. Chefs Frieds is op zoek gegaan en heeft tal van opvallende hotelkamers gevonden.

Weekendje weg met de kinderen...

16 augustus 2019

Voor een gezellig weekendje weg met de kinderen hoeft u niet ver van huis te gaan

Er valt in Nederland meer dan genoeg te beleven voor kinderen van alle leeftijden en hun ouders.

Toe aan styling en transformatie van een ruimte in je woning...

9 augustus 2019

De Bergense Rosanne Logtenberg geeft interieuradvies

Interieur is méér dan een verzameling van meubels en decoratie. Ik ga terug naar de basis...

Zou het leven beter en relaxter zijn zonder klok?

9 augustus 2019

Op een eiland voor de kust van Noorwegen willen ze de tijd afschaffen

De 350 inwoners van het Noorse eiland Sommarøy deden een vrij radicaal voorstel: ze wilden de tijd afschaffen.

Advertorial: Nieuw in Bergen... Zingen als medicijn

2 augustus 2019

De Finse, in Bergen wonende, Kristiina Helin geeft een zangcursus

Zingen is veel meer dan wat we geneigd zijn te denken. Er bestaat wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat zingen zeer bevorderlijk is voor...

Lifestyle met de Flessenpost uit Bergen

27 september 2019

Sluiting vrijdag 4 oktober a.s.

De Najaarseditie van het flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, wat is er in het najaar en de winter te doen, heeft Shopping Gadget pagina’s én informeert u...

We zijn gelukkiger dan ooit, maar...

2 augustus 2019

Het vinden van geluk maakt gelukkig, het zoeken naar geluk ongelukkig

We zijn gelukkiger dan ooit en tegelijk ook depressiever dan ooit. Nederland staat bovenaan de lijstjes van gelukkigste landen ter wereld

Vitamine D, zon en mythes...

26 juli 2019

Hoeveel zon heb je nodig voor voldoende vitamine D?

We hebben vitamine D nodig om gezond te blijven. Het zorgt voor sterke botten, tanden én het is belangrijk voor je weerstand.

Wat te doen bij extreme hitte...

26 juli 2019

Velen zullen warm weer als een zege ervaren, maar vooral voor ouderen kan de aanhoudende hitte juist een bedreiging zijn

Velen zullen warm weer als een zege ervaren: eindelijk naar het strand, eindelijk bijbruinen. Maar voor anderen – vooral ouderen - kan de aanhoudende hitte juist...

De kunst van het loslaten...

19 juli 2019

Loslaten is pijnlijk wanneer je vast zit en soms lijkt het onmogelijk om te doen

Loslaten is moeilijk, vooral als het gaat om iets wat je graag wilt. Of het nou gaat om een mooie kans, iemand die je echt leuk vond of...

Vakantie of niet... een middagdutje kan nooit kwaad

19 juli 2019

Uitstekend voor het hart, stress, gewichtsbeheersing en de bloeddruk

Het is een feit dat onze moderne samenleving een slaapgebrek heeft. Zulke dutjes kunnen mogelijk onze zogenaamde slaaptekorten verlichten...

Advertorial: Isabel Beauty - Massage & acupunctuur Salon in het centrum van Bergen

18 oktober 2019

Een ontspanningsmassage is zeer aan te bevelen als u lange tijd stress heeft gehad

De uit China afkomst Isabel runt al sinds enige jaren haar Beauty – Massage & acupunctuur Salon op het Plein.

De zomer heeft zich inmiddels aangediend, dus... hoogste tijd voor een nieuwe bikini

21 juni 2019

Bekijk hier de de leukste bikini’s van 2019

ESMÉE zette de mooiste bikini's op een rij. Ik ben een echt zomermens. Dat is voor mij absoluut een reden om meer zomerkleding in mijn kast te hebben dan winterkleding.

Wat vind jij van virtueel vreemdgaan?

21 juni 2019

Steeds meer huwelijken worden beëindigd na virtueel vreemdgaan

Ben jij al eens op Second Life wezen kijken? Hiermee worden virtuele werelden en je eigen wereld erg nauw met elkaar verbonden.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

14 juni 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en...

Zomersale 2019 van start

14 juni 2019

Wij van het Flesje... adviseren natuurlijk om bij de lokale Bergense kledingwinkels te shoppen.

Komt het je bekend voor dat je het liefst iedere week nieuwe kleding zou willen kopen, maar dat je er te weinig geld voor hebt?

Hoe veerkrachtig ben jij? Of hang je tegen een burn-out aan?

7 juni 2019

Misschien biedt tegenslag zelfs kansen om er beter uit te komen

Optimistisch en hoopvol aan de slag gaan met projecten klinkt heerlijk, maar het is soms moeilijk om positief te blijven als er tegenslag is.

Doet jouw partner wel eens vreemd met een slokje op?

7 juni 2019

Dat is dan haar/zijn echte persoonlijkheid. Er bestaan vier dronken persoonlijkheden: welke ben jij?

Er zijn mensen die iedereen intens de liefde verklaren als ze wat drankjes ophebben, die alleen nog maar willen dansen of die juist boos worden.

Terug