Deel

De bloemen... en de bijen

Hoe kunnen we de natuur in onze eigen tuin een handje helpen

De bloemen... en de bijen

De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation. Vaak worden de intensieve landbouw en verstedelijking als oorzaken van de massale insectensterfte gezien. Maar zelf kun je vliegjes, vlinders en kevers ook helpen. Vijf tips om insectenpopulaties zo veel mogelijk in stand te houden.

1. Zet bloeiende planten in je tuin

“In zowel landelijk als stedelijk gebied zijn veel mensen bezig om met bloemrijke bermen, tuinen en akkerranden insecten terug te brengen”, zegt Hans de Kroon, hoogleraar ecologie van de Radboud Universiteit. Hoe meer plekken waar insecten zich thuis voelen, hoe beter de beestjes zich kunnen handhaven.

Mensen kunnen ook in hun tuin of zelfs op het balkon een bijdrage leveren aan het herstel van insectenpopulaties. “Samenvattend zou je kunnen zeggen: zorg voor groen, maar vooral voor divers groen”, zegt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie aan Wageningen University & Research (WUR).

“Bloeiende planten zijn het belangrijkst voor insecten,” vervolgt hij. “Ik zou ook het liefst zien dat alle grasmatten worden veranderd in bloemenweiden. Toen ik pas van werk naar huis fietste, kwam ik door stedelijk gebied. Het viel me op in hoeveel voortuinen stenen liggen. Mijn advies is om van je tuin geen steenwoestijn te maken.”

Willem Takken, ook hoogleraar entomologie aan WUR, ziet dat Nederlanders “de laatste dertig jaar keihard hebben gewerkt om een eenvormig landschap te formeren.” Hij pleit net als Dicke voor zo veel mogelijk diversiteit.

En heb je geen tuin? Dat is volgens Takken geen probleem. “Zet als je drie hoog in de binnenstad woont wat bloeiende planten op het balkon. Ook die weten insecten te vinden. Welke plant dat is, maakt niet zo veel uit, als ze maar groen blad heeft. Vooral als die planten gaan bloeien, zijn ze aantrekkelijk voor een heleboel insecten.”

2. Maai gras niet elke week

“Je hoeft het gras niet elke week te maaien. Je kan dat ook wat loslaten”, vindt Takken. Veel gemeenten kiezen daar al voor en laten grassen in de berm van een weg tot bloei komen. Maar volgens Takken gebeurt dat in tuinen amper, omdat we dat niet mooi vinden. “Maar juist op dat bloeiende gras komen insecten af.”

Het is volgens Theo Zeegers, projectleider van EIS Kenniscentrum Insecten, ook een optie om het gras “als een dronken man” te maaien. “Op die manier houd je hoekjes met bloeiend gras over, waar insecten kunnen leven.”

Maar als je daar niet voor kiest omdat het resultaat er rommelig uitziet, dan kun je altijd nog besluiten om wel gewoon regelmatig het gras te maaien, maar dan in ieder geval een strook vrij te maken voor bloemen. “Het zijn allemaal kleine beetjes, maar die helpen allemaal wel”, aldus De Kroon.

3. Maak je tuin wat rommeliger

“We zijn zo’n nette maatschappij geworden dat we geen plantaardige rommel willen zien. Maar laat het eens een jaar liggen, dan kun je zien welke insecten zich in die rommel verzamelen en wat voor rol ze spelen”, legt Takken uit.

Het aan het einde van het bloeiseizoen ‘winterklaar’ van de tuin maken, moet volgens Dicke ook een andere betekenis krijgen. “In de praktijk betekent dat nu: alles opruimen wat in de tuin ligt en we niet netjes vinden. Maar doe het niet, zorg ervoor dat er in de winter allerlei dingen in de tuin liggen waar insecten in kunnen schuilen. Denk aan dode plantenstengels. Die worden vaak door ons afgevoerd, maar dat zijn wel de stengels waar insecten in de winter in verblijven.”

Ook De Kroon vindt dat we “best wat rommelhoekjes” mogen houden. “Het ziet er misschien een beetje anders uit dan we gewend zijn. Laat de bloemen staan als ze uitgebloeid zijn en geel worden. Ruim ze niet meteen op. Dat is misschien even wennen, maar met dode planten en takjes help je insecten de winter door.”

Tips om insecten te helpen:
-Maak ruimte voor bloeiende planten.
-Houd het gras niet kort, maar laat het bloeien.
-Ruim uitgebloeide of dode planten niet direct op.
-Verdelg insecten niet met insecticiden.
-Geef insecten een plekje in de tuin met een insectenhotel.

4. Vermijd het gebruik van bestrijdingsmiddelen

“Het is helaas nog steeds zo dat mensen bestrijdingsmiddelen gebruiken om onkruid op te ruimen. Als je dat doet, dan is het echt dweilen met de kraan open”, stelt De Kroon. “Daar moeten we echt vanaf. Laat desnoods maar een paar polletjes tussen de tegels staan, maar ga niet met de spuit aan de slag.”

Volgens Takken blijven er altijd resten van insecticiden in het milieu achter, ook als de middelen worden afgebroken. “Daardoor wordt een deel van de insecten resistent. Daardoor zijn veel giftigere middelen nodig, waardoor het bestrijden van insecten een chemische wedloop wordt.”

Takken geeft nog een advies: “Beschouw een insect niet als lastpost, maar als een vriend die belangrijk is voor de biodiversiteit van je leefomgeving. Niemand is blij met vliegen of kakkerlakken in de keuken, maar er zijn uitstekende mechanische middelen die dat kunnen voorkomen.”

5. Hang een insectenhotel op

“Een insectenhotel (een blok hout met gaatjes erin waar insecten in kunnen kruipen, red.) is hartstikke goed en kan nooit kwaad”, aldus Dicke. “Maar”, zegt hij erbij, “let er goed op of de randen van de gaatjes waar de insecten in kunnen kruipen glad zijn. Anders heeft het geen zin. De insecten zouden anders hun vleugels aan de ruwe randen van de gaatjes openhalen en dan zullen ze er nooit ingaan.”

Ook De Kroon vindt het ophangen van een insectenhotel een goed idee, maar in de buurt moet dan wel een geschikt leefgebied voor insecten zijn, stelt hij. “Want insecten hebben een beperkte actieradius. Daarnaast zijn insectenhotels niet voor alle insecten geschikt. Voor bepaalde soorten bijen is het prima, maar andere beestjes zullen er nooit gebruik van maken, want die wroeten liever in de grond.”

Mensen kunnen ook zelf een insectenhotel maken. “Je kunt daarvoor een stuk van een omgehakte boom gebruiken”, weet Dicke. “Boor daar dan gaatjes van 4 of 5 centimeter lang in en zorg ervoor dat de gaatjes diverse diameters hebben, zodat er insecten van verschillende formaten in kunnen.”

Dicke heeft nog een laatste tip: “Insecten houden van warmte, dus hang het hotel op een zonnige plek op. Voorkom daarnaast dat het vaak in de wind of regen hangt, dus zoek een plek op die een beetje beschut is.”

Bron: NU.nl

Meer 'Lifestyle':

Gezellig met de familie rond de kersttafel?

13 december 2019

Tips... om het ook echt gezellig te houden

Stress, hoge verwachtingen, oude ruzies die ineens weer boven tafel komen... Meestal is het gezellig, maar de feestdagen kunnen ook...

De állerleukste kerstevenementen van 2019

13 december 2019

Op de bank hangen is geen optie...

Het is december en dat betekent dat er deze maand kerstmarkten, kerstevenementen en kerstfestivals plaatsvinden.

Waarom Franse vrouwen zo jong blijven...

29 november 2019

Verschil tussen Franse vrouwen en de rest van de wereld

Afgelopen zomer zei een kleine druktemaker van drieënhalf tegen me: "Jij bent oud". Zijn vader schrok en bood zijn excuses aan...

Koufront in aantocht

29 november 2019

Zo kom jij zonder kou de winter door

In de koude herfst- en wintermaanden wil je het liefst emigreren naar een warm land. De regen, de kou en het donker buiten moedigen je...

Waarom je liever lief hebt in de winter...

22 november 2019

Romantisch bankhangen

De temperaturen dalen en plots krijg je steeds meer de behoefte om je te nestelen op de bank, het liefst samen met iemand. Je bent niet de enige die...

Zie je op tegen de komende feestdagen?

22 november 2019

Verplichte tradities en de verwachtingen...

Voor veel mensen zijn de feestdagen een periode waarin het verlies van een geliefde, kind, familielid of goede vriend extra wordt gevoeld.

De herfst- en winterkleuren van 2019/2020

15 november 2019

Door: Gaby

Elk jaar is er weer een andere mode in de herfst /winter. Dit vind ik altijd wel interessant om te weten! Meestal zie je dit al in de nazomer in de winkels.

Eet déze 22 (!) ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort

15 november 2019

Door: Evelyn van Hasselt

Voel je een verkoudheid of griep opkomen? Je eerste gedachte is misschien om naar de drogist te hollen voor een voorraadje medicijnen.

May-Britt Mobach bracht 24 uur in Bergen door. Bergen is mijn nieuwe New York

8 november 2019

Blooming - Sissy-Boy - Summum - Marc Cain - Bergerac - PT Post - Fabels

Bergen was mijn nieuwe New York. Als in: een plek waarvan iedereen verwachtte dat je er geweest was maar die je nog nooit bezocht had.

Last van stress op het werk of privé?

Maak kennis met de speciale ontstress behandelingen in Schoorl!

In het kader van de week van de werkstress, 11 - 15 november 2019, organiseert Lida Schilder speciale ontstress behandelingen in haar praktijk Sewa Sthaan te Schoorl.

Eigenlijk wil je al heel lang iets anders met je interieur, maar hoe dan?

1 november 2019

Zondag 3 november geeft Rosanne Logtenberg van Interieurcode vrijblijvend interieuradvies bij Bergerac

Inloop van 12.00 tot 17.00. Vergeet niet een plattegrond en/of interieurfoto's mee te nemen. Kom gezellig langs en laat je inspireren.

Tieners drinken veel en dat komt waarschijnlijk door hun ouders

1 november 2019

En daar kijken we in Bergen niet van op...

Het drankgebruik onder tieners is hoog en dat komt waarschijnlijk door de tolerante houding van hun ouders.

Wat je het beste kunt doen om een burn-out te voorkomen

1 november 2019

Werken aan meer plezier in je leven is daarbij een belangrijke leidraad

"Vaak wordt gedacht dat je de negatieve gevolgen van stress het best kunt bestrijden door ervoor te zorgen dat je minder...

De temperaturen gaan weer dalen... wat doet dat met je lichaam?

25 oktober 2019

Je lichaam en je gemoedstoestand krijgen het nodige te verduren

Heb jij in de winter altijd vaker last van hoofdpijn dan in andere seizoenen? Dit kan best: een van de oorzaken van hoofdpijn is namelijk de vernauwing...

Voldoende alcohol genuttigd tijdens de Kunst10Daagse?

25 oktober 2019

Hoogste tijd om te detoxen en te bestellen bij een Bergense onderneming

Voor een geweldige start van de dag, kies voor een Ginger of Celery shot boordevol vitamines en energie!

Herfstdip, winterblues, depressie: wanneer heb je er last van?

18 oktober 2019

Bewegen helpt een depressieve stemming te verbeteren

De herfst is weer begonnen. De blaadjes vallen van de bomen en het wordt kouder. Het regent vaker en er staat soms een gure wind. Bij sommige mensen komt dit weerbeeld overeen met hun stemming.

Laat de hark en bladblazer maar in de schuur staan

11 oktober 2019

Bladeren... afval dat dus geen afval is

De herfst is nu volop het land in gedwarreld, het zijn topdagen voor de ophalers van groenafval om hun spierballen te trainen.

Slapen is voor luiwammesen?

11 oktober 2019

Een middagdutje is hét recept voor een lang en gezond leven

We denken dat het ‘normaal’ is om 's nachts acht uur te slapen. Maar net als de Belgische regisseur en acteur Luk Wyns, die omwille van een onrustige baby...

We willen allemaal graag een dagje ouder worden...

4 oktober 2019

Wat is de invloed van lifestyle op je gezondheid?

Alles wat door de mond binnenkomt, heeft invloed op onze darmbacteriën, en daarmee vermoedelijk ook op onze gezondheid.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

4 oktober 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

Herfsttrends 2019: dit zijn de grootste modetrends van dit najaar

27 september 2019

Ben jij al helemaal ready voor het nieuwe seizoen?

Helaas duurt het niet lang meer voordat we gedag moeten zeggen tegen de zomer. En dat betekent dat we onze truien, jassen en laarzen weer uit de kast kunnen plukken.

Veganisme

20 september 2019

Vegan is in opkomst. Is het een trend, eventjes hip of een blijvertje?

Tijdens een lezing op 26 september verkennen Eveline Bogaard en Elfrieda Peetoom de achtergronden van deze leefstijl.

Slaap jij naast een snurker?

20 september 2019

Hoe verschrikkelijk is het wanneer je de hele nacht wakker ligt door het gesnurk van de persoon die naast je ligt te slapen

Buiten het feit dat slapen naast een snurker het bloed onder je nagels vandaan haalt, is het ook nog eens slecht voor je gezondheid.

Leefstijl als medicijn

13 september 2019

Integrale geneeswijze bij Health Stories

De typische cliënt die bij Health Stories komt wil geen pil voorgeschreven krijgen maar leefstijl kiezen als medicijn...

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

13 september 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

Heb jij iets met drank of drugs?

6 september 2019

Oud-Bergenaar Maarten Dammers schreef een blog over zijn verleden én heden

Clean Worden Was Nooit Mijn Probleem, Clean Blijven Was Mijn Probleem.

Positieve mensen leven volgens onderzoekers dus écht langer

30 augustus 2019

De truc van positiviteit is volgens Smeets het omtoveren van problemen in uitdagingen

Positieve mensen zouden beter met hun emoties kunnen omgaan en op die manier minder last hebben van stress, blijkt uit het onderzoek.

Het lijkt allemaal nog ver weg... maar de redactie van het Flesje is al weer volop aan de gang...

6 september 2019

Een 64 pagina’s dikke tabloid najaarseditie over Bergen en zijn directe omgeving

De Najaarseditie van het Flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, muziek, kunst en cultuur. Shopping Gadget pagina’s én informeert u...

De vakanties zijn voorbij, dus we hebben het weer druk, druk, druk

30 augustus 2019

Ben jij zo iemand die elk weekend helemaal volgepland heeft?

Dan ben je waarschijnlijk vaker ziek dan anderen. De interne batterij kan dan niet opgeladen worden en daardoor worden we sneller ziek.

Aankomende week... smeren, smeren en nog eens smeren!

23 augustus 2019

Het wordt een prachtig weekend met temperaturen tot wel dertig graden

Maar hoe voorkom je dat je er maandag als een kreeft bijloopt? Dat hangt onder andere af van de UV-index en je huidtype.

Zomerse week voor de boeg... maar waarom staat de zon lager?

23 augustus 2019

De temperatuur wordt lager en de dagen korter

Je hebt het in de auto misschien al gemerkt als je naar huis rijdt: de zon staat laag aan de hemel. Waarom staat de zon eigenlijk lager in het najaar?

Toe aan een bijzondere overnachting met je partner?

16 augustus 2019

Een vliegtuig, gevangenis of een reddingsboot, het kan allemaal

Slapen op bijzondere plekken in Nederland. Chefs Frieds is op zoek gegaan en heeft tal van opvallende hotelkamers gevonden.

Weekendje weg met de kinderen...

16 augustus 2019

Voor een gezellig weekendje weg met de kinderen hoeft u niet ver van huis te gaan

Er valt in Nederland meer dan genoeg te beleven voor kinderen van alle leeftijden en hun ouders.

Toe aan styling en transformatie van een ruimte in je woning...

9 augustus 2019

De Bergense Rosanne Logtenberg geeft interieuradvies

Interieur is méér dan een verzameling van meubels en decoratie. Ik ga terug naar de basis...

Terug