De BESte Sporters in de gemeente Bergen

Deze editie was anders dan eerdere edities van de verkiezing van de beste sporters in de gemeente Bergen

De BESte Sporters in de gemeente Bergen

Tijdens de Verkiezing BESte Sporters van de gemeente Bergen zijn afgelopen vrijdag 9 februari de atleet Timme Koster (110 meter horden), Tibor Zwaan (wielrennen & mountainbiken) en Joeri Schaper (wielrennen) respectievelijk met de prijs voor BESte Sporter, BESte Sporter Master Categorie en BESte Sporttalent door een onafhankelijke vijfkoppige jury onderscheiden. BESte Sportteam was volgens de jury het jeugdteam van VV Egmond JO19. De verkiezing ging over geleverde prestaties in 2022 en 2023.

Deze editie was anders dan eerdere edities van de verkiezing van de beste sporters in de gemeente Bergen. De uitreiking verliep heel informeel op een toepasselijke locatie, Sportcentrum De Beeck. Spreekstalmeester Jan Hopman praatte de uitreiking op een vlotte en deskundige manier aan elkaar en de ongeveer honderd aanwezigen konden deze vorm van de prijsuitreiking zeker wel waarderen.

Bewegen belangrijk voor vitale samenleving
Wethouder van onder meer Sport, Marco Wiesehahn-Vrijman, benadrukte nog maar eens het belang van sport, maar eigenlijk van bewegen in het algemeen. ‘Bewegen is goed voor iedereen. Of je nu jong bent en heel intensief op hoog niveau sport of, als je wat ouder bent, gewoon een rondje op de binnenplaats wandelt. Voor iedereen geldt dat dat bijdraagt aan je mentale en fysieke gezondheid. Dus dan doet het goed wanneer sporters hun moment in de spotlights krijgen. Ook onze succesvolle sporters vormen toch een rolmodel voor veel anderen. Ze bieden inspiratie om ook in beweging te komen.’

BESte Sporter
Wat ook anders was dan anders was de samenvoeging van de categorie sportman en sportvrouw. Het is helemaal van deze tijd dat de prestaties van mannen en vrouwen gelijkwaardig worden beoordeeld, aldus de jury. Vandaar dat in dit geval uit een vrouw en twee mannen de keuze moest worden gemaakt. Winnaar volgens het oordeel van de jury werd Timme Koster uit Egmond aan den Hoef. Hij behaalde zowel in 2022 als in 2023 de nationale titel in de moeder aller sporten – atletiek dus – op het onderdeel 110 meter horden. Daarnaast werd hij afgelopen zomer in Finland nipt vierde tijdens de Europese Kampioenschappen atletiek voor atleten onder 23 jaar.

Sporters in de Masters Categorie
Een groeiende categorie sporters is die van de sporter ‘op leeftijd’. In verscheidene leeftijdscategorieën komen individuele sporters soms nog altijd tot grote hoogte en bijzondere prestaties. In deze zogenaamde Master Categorie werd Tibor Zwaan uit Egmond aan Zee gewaardeerd met de prijs BESte Sporter Master Categorie. In zijn geval ging het om de leeftijd 40+. Ook dan kun je nog altijd een bron van sportieve inspiratie zijn, aldus Jan Hopman, die ook de waardering uitsprak voor Jolien Faber (wielrennen) uit Egmond aan Zee die in de categorie 70+ haar prestaties leverde en eveneens genomineerd was. Zwaan werd in 2022 Europees Kampioen Beachrace (40+) en Nederlands Kampioen op de weg (40+).

Jong geleerd is oud gedaan
Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ is er bij de verkiezing BESte Sporters ook altijd een Categorie BESte Sporttalent. Bij de sporttalenten sprongen de prestaties van Joeri Schaper uit Bergen (wielrennen) eruit volgens de jury. Met meerdere nationale titels tijdens het NK Baanwielrennen voor de jeugd bleef Joeri de concurrentie in deze categorie voor en kreeg hij de prijs voor het BESte Sporttalent.

Teamsporters
Naast individuele sporters konden ook sportteams worden genomineerd. Daaronder was het jeugdteam van VV Egmond JO19. Afgelopen seizoen won dit team de regionale beker tijdens de play-off op het complex van Legmeervogels. Dat was de eerste prijs die onder de naam VV Egmond werd gehaald en een mooie prestatie van een jong team. Nu werden ze ook nog onderscheiden met de prijs voor BESte Sportteam.

Inspiratieprijs voor SURF Project
Of het nu gaat om sporters die op en top fit en gezond zijn of dat het gaat om sporters met een beperking, moet niet uitmaken: iedereen verdient de aandacht. Het Surf Project biedt surfles aan kinderen met Down, autisme of ADHD. Dit doen de vele aangesloten deskundige vrijwilligers op verschillende plekken langs de Nederlandse kust, waaronder Camperduin. Gezien het grote maatschappelijk belang van dit initiatief werd het SURF Project door de jury onderscheiden met de Inspiratieprijs.

Zonder vrijwilligers staat alles stil
Dit jaar was er ook extra aandacht voor een aantal vrijwilligers. Iedere sporter begrijpt dat zonder al die vrijwilligers alles eigenlijk stil staat. Van kantinedienst tot trainer en van bestuurslid tot materiaalman of -vrouw. Verenigingen mochten daarom iemand uit hun club voordragen die het verdiende om zijn of haar podium te krijgen. Dat ging uiteraard niet om de beste vrijwilliger, maar meer om ook de inbreng van al die vrijwilligers bij evenzovele verenigingen in zijn algemeenheid te waarderen. Bij deze editie werden daarvoor Jan de Jong (VV Egmond), Peter Slot (TC Hogedijk) en Jessie Tik (voor haar inspanningen voor het integreren van aangepast sporten) voorgedragen vanuit hun achterban. Zij ontvingen een bos bloemen en een speldje en namen symbolisch namens alle vrijwilligers oneindige waardering in ontvangst.

Uitslag Verkiezing BESte Sporters gemeente Bergen (periode 2022-2023):
BESte Sporter: Timme Koster, 110 meter horden (1e NK Atletiek 2022 en 2023)
BESte Sporter Master Categorie: Tibor Zwaan, wielrennen (1e EK Beachrace, 40+, 1e NK op de weg 40+)
BESte Sporttalent: Joeri Schaper, wielrennen (3 nationale titels bij de jeugd tijdens NK baanwielrennen)
BESte Sportteam: VV Egmond JO19, voetbal (bekerwinnaar seizoen 2022-2023)
Inspiratieprijs: SURF Project, aangepast sporten, Locatie Camperduin
Inspiratiespeld: Jan de Jong (VV Egmond), Peter Slot (TC Hogedijk) en  Jessie Tik (voor al haar inspanningen om minder valide sporters te laten sporten)

Foto: Hans Brouwers