De 500ste editie van de digitale Flessenpost uit Bergen

Uitgever Harry Steunenberg aan het woord, "14 jaar geleden begonnen met 250 lezers"

De 500ste editie van de digitale Flessenpost uit Bergen

Zo’n veertien jaar geleden zat Harry Steunenberg op de hoek van de bar van café d’Alderliefste te brainstormen met dorpsgenoot Jan Breeman over de lokale media. Die plaatselijke brave sufferdjes konden wel wat concurrentie gebruiken, vonden ze. Al was het alleen maar om de boel in de heerlijkheid wat op te schudden. Harry Steunenberg: “Ik runde toen een paar technische vakbladen waaraan ook een website verbonden was. Dus waarom dan geen digitale uitgave gemaakt voor ons eigen dorp? Duurzaam en milieuvriendelijk. We hebben dezelfde middag nog de naam Flessenpost uit Bergen bedacht. Ik heb daarna wat horeca-ondernemers benaderd en voor hun steun (mailadressen) kregen ze een tijdje gratis banners in de nieuwsbrief.”

Daarna kon het Flesje in zee worden gegooid. In de eerste periode waren er 250 abonnees die per e-mail werden bediend. Inmiddels zijn dat er 25.000. Harry grijnzend: “En we hebben een mondiaal bereik. We hebben zelfs lezers in Alaska en Nieuw-Zeeland. Natuurlijk zijn dat geen eskimo’s en maori’s, maar mensen die een band met Bergen hebben.”

Werd de Flessenpost aanvankelijk gevuld met nieuwtjes over evenementen en de horeca – vanwege de banners natuurlijk -, na vijf jaar nam Harry de uitgave over en liet die met een klein clubje medewerkers uitgroeien tot een volwaardig digitaal weekblad. Elke vrijdagmiddag stipt om twaalf uur worden de lezers via enkele muisklikken geïnformeerd over politiek, concerten en manifestaties, films, horeca, culinaire hoogstandjes, lifestyle en ‘wat er verder nog te doen is’ binnen de grenzen van Bergen.

Verder zijn er rubrieken als ‘rondje horeca’, ‘chick van de week’ en het populaire ‘kruin van de week’ waarbij lezers een fles cava kunnen winnen als ze aan de haardos – of het ontbreken daarvan – een dorpsgenoot weten te herkennen.
“En we zijn de diepte in gegaan. Onder meer met een aantal columnisten. Henkoo is er net mee gestopt, maar we kunnen rekenen op Kraantje, Jos de Moel, Gerrit Mollema, Rob van de Pas, Yvon Bos Eyssen, Loes Berkhout en Loet Spaanstra. En we zijn nu alweer bezig met de derde jaargang van Flessenpost TV waarin vooral lokale politici aan de tand worden gevoeld.”

Daarnaast verschijnt er tweemaal per jaar een gedrukte editie van de Flessenpost, zoals een aan het begin van het badseizoen en eentje in de herfst voor de start van de Kunst10Daagse.
“Dat is zeg maar een cadeautje voor de inwoners en ze worden gratis verspreid van Bergen tot Camperduin. In die twee ‘kranten’ ligt de nadruk op al het positieve dat ons mooie dorpje te bieden heeft, terwijl het digitale Flesje nog wel eens venijnig kan zijn. Want nieuws over de lokale politiek is een belangrijke pijler. Ook dwarrelt er wel eens een enveloppe met geheime formatie uit de gemeentelijke burelen op de mat van de redactie. Verder volgen we kwesties als de herinrichting van het Plein en het gedoe rond het Parkhotel kritisch. Onlangs nog wilde een inwoner me voor de Raad voor de Journalistiek slepen, maar zag daar toch maar weer vanaf. In het Flesje kan en mag veel, de toon mag fel zijn. Maar domweg schelden is er niet bij, we letten er op dat alles binnen de grenzen van het betamelijke blijft.”

Tenslotte: bij digitale media denk je al snel aan in verre buitenlanden gelegen serverparken en vage clouds, dus een flinke afstand tussen redactie en lezers. Maar gek genoeg is er geen makkelijker aanspreekbare uitgever/hoofdredacteur dan Harry. Letterlijk, want een aantal dagen in de week is hij te vinden op zijn ‘buitenredactie’, te weten het terras van de Lamoraal. Daar strijkt hij zo rond vijf uur neer. “Er komen veel mensen naar me toe, die dingen van me willen weten, maar me ook vaak voorzien van tips. Zo proberen we er voor te zorgen dat het Flesje, waar we natuurlijk altijd aan blijven sleutelen met nieuwe plannen, nog talloze honderden edities thuishoort in het hart van Bergen en zijn inwoners.”

Dit interview door Gerrit Mollema is eerder in de gedrukte zomereditie gepubliceerd.