Cuno’s wijnen
Grootse Barolo’s en Bordeaux' rechtstreeks uit privékelders
Gepubliceerd: 20 november 2020
Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. www.cunovanthoff.nl
Italiaanse vrouwen zouden de mooiste van Europa zijn. Bevestigde jaren geleden een artikel mijn beeld van diverse oogverblindende Italiaansen in een grote Nederlandse krant. Ter illustratie plaatste het nieuwsblad een alleszeggende prent van de niet heel lelijke Miss Italië 2010, Ambra Battilana ernaast.
Bunga Bunga feestjes
Signora Battilana, las ik elders, frequenteerde ooit de veel besproken Bunga Bunga dineetjes van Berlusconi. Alwaar tamelijk vulgaire kunstjes werden uitgevoerd met een beeltenis van Priapus. De Griekse god van de vruchtbaarheid die, niet geheel onhandig in zijn métier, behept was met een sergeant-majoor van mythologische omvang. En ‘pats’ zei mijn ballonnetje, weg ideaalbeeld.
Wie mooi wil zijn moet lappen
Nu ligt in de basis van deze deceptie een aardige parallel met een rode wijn die ik heel regelmatig in het glas heb. Een Barolo. Barolo’s zijn nogal goed. En dan druk ik mij extreem licht uit. Ze behoren tot het mooiste wat de gouden combinatie druif, land en klimaat ooit kan voortbrengen. Wijnstokken die decennialang op de allerbeste ondergrond in Noord-Italië moeten vechten alvorens ze de edele druiven mogen afleveren. Evident dat zo’n meesterstuk, waarvan de productie heel laag ligt, een paar knaken kost. Kleine Barolo’s starten bij een euro of dertig.
Miljoenen gemankeerde Barolo’s bij de Duitse supergrutters
Barolo’s onder die prijs zijn verdacht. Verdacht, want onder die prijs maken is onmogelijk. Alleen als ze gemaakt worden in de krottenwijken, op de drempel van het kostbare wijngebied. Waar de druiven met roboteske machines rücksichtslos van de stokken worden gerost en onder constante mond-op-mond beademing in immense roestvrijstalen tanks belanden. Om uiteindelijk als een gemankeerd, maar wel vergist druivensap in miljoenen flessen te eindigen. Ik hoef u niet te vertellen dat deze wijnen dikwijls in de Duitse supergrutters liggen. Voor een prijs waarvan je denkt ‘hoe ken dat nou?’
Terug naar mevrouw Battilana. Het leek zo mooi. En eindigde zo vulgair.
Waar haal ik dan grote Gaja Barolo, Mouton, Latour en Pétrus wijnen?
Je alleen laten leiden door het uiterlijk of de naam van de fles is een slecht idee. Je laten leiden door een expert die zijn kilometers in de wijngaarden, kelders en glazen heeft gemaakt, is een gunstigere optie.
Al jaren koop en verkoop ik exclusieve wijnen uit privékelders en op veilingen. Premier Cru Bordeaux’, grote wijnen uit Toscane en Noord-Italië, en ga zo door. Wijnen die het predicaat goed-beter-best verdienen. Deze wijnen stel ik heel graag persoonlijk ter beschikking aan échte liefhebbers in Bergen.
Wilt u inzage in mijn exclusieve lijst? Kijk dan eens hier: https://mailchi.mp/cunovanthoff/flessenpost-welkom
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.