Cuno’s wijnen
Geurdozen en wijngeblaat
Gepubliceerd: 23 oktober 2020
Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. www.cunovanthoff.nl
“Ruik jij weleens pindakaas in je wijn?” Deze vraag zullen veel wijndrinkers volmondig met ‘nee’ beantwoorden.
Toch is het aroma van deze peulvrucht een regelmatig terugkerend aroma in wijn. Je kunt het bijvoorbeeld ruiken in Chardonnay die een tijdje in houten vaten heeft gerust, waardoor er een rokerige, vaak nootachtige neus aan zit. De geoefende wijnproever bespeurt soms zelfs specifieke noten zoals hazelnoot, walnoot en amandel.
Een aroma benoemen is moeilijk. Als ik zeg dat er wijnen zijn die ruiken naar ‘natte kranten’, ‘putlucht’, of zelfs ‘kattenpis’ zullen de meesten zich daar weinig bij voor kunnen stellen. Maar het komt vaak voor.
Dat brengt mij op een artikel dat ik onder ogen kreeg in een wijnblog. Een veel geziene schrijver gaf een proefnotitie van een prestigieuze, dure wijn. De notitie was nog maar net geplaatst of de meest heftige reacties rolden over het scherm. Waar meneer het vandaan haalde om bramen of zelfs potloodslijpsel waar te nemen in deze topwijn uit de grote jaargang 1990. Een aanfluiting vonden sommige lezers zijn notitie.
Ineens bestond het blog uit een hoop blatende specialisten, die het allemaal erg goed wisten. Wat overigens niet vreemd is, want er wordt een hoop geblaat in de wijnwereld.
Je kan zo’n beetje elk denkbaar aroma noemen en daar heel zwaarwichtig over verhalen. Zo hoor ik vaak op proeverijen zichzelf benoemde wijnkenners, breed gebarend om hun woorden kracht bij te zetten, uitroepen: “Dat is allemaal persoonlijk. Als jij poeplucht uit je wijn haalt, dan haal jij poeplucht uit je wijn.”
Er is een aantal zeer handige en voor je smaak- en geurontwikkeling belangrijke hulpmiddelen op de markt, waarmee je op den duur beter aroma’s leert herkennen en benoemen.
Een van de eerste tools die ik tijdens mijn wijnstudies gebruikte, eeuwen geleden, toen ik nog amper een rode Lambrusco van een Brunello kon onderscheiden, is een zogenaamde geurdoos. Deze doos is gevuld met flesjes aroma, voor ieder basisaroma zit er een flesje in. Ja ook kattenpis-aroma (komt veel in Sauvignon Blanc voor) en potloodslijpsel (geouderde rode Bordeaux).
Enfin, goed ruiken, dan weet je tenminste waar je over blaat. De geurdoos, Le nez du vin: https://www.lenez.com/en/home
Foto: bol.com
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.