Cuno’s wijnen
Alcoholbeukers: knock-out in de eerste ronde
Gepubliceerd: 25 september 2020
Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. www.cunovanthoff.nl
Je proeft het direct. Je mond vult zich met een licht branderig gevoel en de wijn komt zwaar, zoetig en vermoeiend over. Daar waar je normaliter met plezier een aantal glazen achterover tikt, merk je dat je er nu na twee al schoon genoeg van hebt. Werp je een blik op het etiket, blijk je te maken te hebben met een fles wijn die maar liefst 15 procent alcohol bevat. Drink je door dan loop je het onvermijdelijke risico dat je aan het eind van de fles knock-out bent. De alcoholbeukers.
Meer suiker = meer alcohol
De alcoholpercentages zijn de laatste jaren heel langzaam omhoog gekropen. Wijnen uit Zuid-Afrika en Australië, waar het overwegend veel warmer is dan op ons continent, komen steeds vaker op de markt met percentages tussen de 14,5 en 15,5 procent. Veel warmte onder meer door de klimaatveranderingen zorgt ervoor dat er meer suikers in de druif gevormd worden, en veel suikers zorgen weer voor veel alcohol in de wijn. Op zich hoeven dit soort alcoholrijkere wijnen geen probleem op te leveren, mits het alcoholpercentage in balans is met de tannines en de zuren. Je drinkt wat minder en je hebt nergens last van.
Foutjes verhullen
Indien er sprake is van disbalans, kunnen bepaalde zaken in de wijn overschaduwd worden door de alcohol. De alcohol zal bijvoorbeeld het fruit of de zuren en tannines gaan domineren met als resultaat dat deze belangrijke aspecten worden weggedrukt en er een onprettige wijn ontstaat. Dit kan overigens ook bewust gedaan worden. Als een wijnmaker zijn wijn niet perfect gemaakt krijgt, zal hij de storende elementen moeten verdoezelen. Alcohol is hier een probaat middel voor.
Wijn snakt naar alcohol
Let wel, wijn heeft alcohol nodig. De huidige trend met lage alcoholwijnen, is er niet een voor mij. Te lage percentages leiden tot slappe zielloze wijnen. Maar er is wat voor te zeggen om die langzame groei te stoppen en te kijken of het met een procentje minder kan, zodat alle elementen in de wijn gelijkelijk tot hun recht komen en je ongestoord kan genieten.