Culinaire tip van de week: zelf heerlijke klassieke gehaktballen maken?
Een fluitje van een cent...
Gepubliceerd: 31 maart 2023
De combinatie van bakken en braden, doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus!
Meng het gehakt met de eieren, paneermeel, flinke snuf zout en peper, mosterd, uienpoeder, paprikapoeder en worcestershiresaus in een kom. Kneed door elkaar tot alles goed gemengd is.
Verdeel het gehakt in 4 delen en draai er mooie ronde ballen van met vochtige handen. Ik wil altijd dat ze even groot zijn en daarom weeg ik het af. Iedere gehaktbal weegt circa 155 gram. Je kunt natuurlijk ook 8 kleinere gehaktballen maken. En die vochtige handen zijn heel belangrijk, want daarmee worden ze echt mooi rond.
Leg de gehaktballen op een bord en zet deze 30 minuten in de koelkast. Door het koelen binden de ingrediënten en vallen ze niet uit elkaar tijdens het bakken.
Verhit je braadpan op middelhoog vuur (in mijn geval op stand 6 van 10) en schenk een scheutje koolzaadolie in de pan. Ik zet het vuur niet te hoog, omdat ik wil dat de gehaktballen rondom in een rustig tempo mooi bruin garen. Hierdoor worden ze ook malser. Tijdens het aanbraden, draai ik de ballen regelmatig zodat ze niet alleen aan de ‘boven- en onderkant’ bruin worden, maar echt aan alle kanten. Daar ben ik net zo precies in als in het gewicht per gehaktbal ;-).
Na ongeveer driekwart van het aanbraden (ongeveer na 10 minuten) voeg ik wat klontjes boter toe in de pan. Ik wil wel die lekkere botersmaak hebben, maar zo weet ik zeker dat de boter niet verbrandt. Verwarm in de tussentijd de fond in een ander pannetje.
Als de gehaktballen rondom mooi bruin zijn, schenk ik de warme fond in de pan. Daar gaat ook de ketjap bij. Zet het vuur wat lager en laat 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Keer de gehaktballen regelmatig.
Haal de gehaktballen daarna uit de pan en houd ze warm, bijvoorbeeld onder aluminiumfolie. Zet het vuur hoog en laat de jus iets inkoken, tot ongeveer de helft. Daarna kan de temperatuur weer laag en de gehaktballen terug in de pan, verwarm ze nog iets door en je Hollandse gehaktballen zijn klaar om van te smullen!
Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereiding: 10 minuten + wachten, 30 minuten + bakken & braden: 40 minuten.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.