Deel

advertentie

Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek

Zo lekker, daar lik je je vingers letterlijk bij af…

Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek

En zo start je met de bereiding.
Door het buikspek heel langzaam te garen, krijg je super mals vlees en een heerlijke krokante korst erop. Dit noemen ze zo mooi ‘crackling’ in het Engels. Het lijkt een beetje op kaantjes, die zijn ook zo lekker krokant. Het enige wat van je gevergd wordt met dit recept is geduld. Het vlees moet namelijk erg lang in de oven. Maar die doet in principe het werk voor je. Af en toe pas jij de temperatuur van de oven aan en verder heb je er weinig werk aan.

Buikspek
Een varken heeft spek op z’n rug en op de buik. Het vlees inclusief vet noemen we buikspek. Ontbijtspek, katenspek en Zeeuws spek wordt gemaakt van buikspek.
Dit doorregen vlees is behoorlijk vet. Maar wel ontzettend lekker om in z’n geheel te braden in de oven of op de barbecue.

Pas op met de stappen wijn of water bijvullen. Een hete glazen (Pyrex) ovenschaal kan uit elkaar klappen als je koude vloeistof bijvult, let daarop!
Serveer bij dit gerecht In de oven geroosterde aardappelen. Daarnaast kozen we als groente voor bimi. Een kruizing tussen broccoli en Chinese kool. Heerlijk knapperig, gezond en zo klaar.

Ingrediënten
• 1,5 kg buikspek met zwoerd
• peper en zout
• 3 takken rozemarijn, blaadjes fijngehakt
• 1 citroen, rasp ervan
• olijfolie
• 4 uien
• 4 tenen knoflook
• 200 ml witte wijn
• 400 ml kippenbouillo

Aan het werk
STAP 1
Verwarm de oven voor op 230˚C.
• STAP 2
Dep het buikspek droog met keukenpapier. Snijd met een stanleymes kerven in de breedte door het vel en vet (niet door het vlees snijden).
• STAP 3
Bestrooi de onderkant van het vlees met flink peper en zout. Draai het vlees dan om en bestrooi wederom met flink wat peper en zout, de paprikapoeder, rozemarijn en citroenrasp. Masseer de kruiden zoveel mogelijk in de inkepingen van het vel.
• STAP 4
Schil de uien en snijd deze in de breedte doormidden. Vet een ovenschaal in met olie, leg hierin de uien en knoflooktenen.
• STAP 5
Leg hier bovenop het buikspek en zet de ovenschaal midden in de oven. Bak het spek ongeveer 30 minuten op deze hoge temperatuur, zet de oven dan op 140˚C, giet de wijn in de ovenschaal en bak het vlees ongeveer 3 uur (of langer) op deze temperatuur.
• STAP 6
Houd het vlees wel in de gaten, als de wijn bijna verdampt is, giet je de kippenbouillon erbij en laat het vlees verder garen.
• STAP 7
Na 3 uur zet je de oven weer op 230˚C en braad je het vlees nog zo’n 20 minuten. Dit zorgt ervoor dat je een heerlijke knapperige korst op het vlees krijgt.
• STAP 8
Haal het vlees uit de oven en laat het nog even rusten voordat je het in plakken snijd. Het overgebleven vocht in de ovenschaal is een heerlijke jus.

En… wat dacht je van de volgende dag op een wit broodje?

Eet smakelijk en geniet.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen

24 november 2023

Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?

10 november 2023

Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een Albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere rode wijn zoals een Spaanse Garnacha die de pittigheid van de chorizo kan aanvullen zonder de mosselen te overheersen.

Culinaire tip van de week: smikkelen met Harry…

10 november 2023

Mosselen op z'n Catalaans

Wat zijn Catalaanse mosselen precies? Catalaanse mosselen of "mosselen à la marinera" zoals ze in Catalonië worden genoemd, zijn een gerecht uit de Catalaanse keuken in Spanje.

Eet u een Chinese of andere Aziatische maaltijd dan is een Chinese wijn natuurlijk onmisbaar aan tafel!

3 november 2023

Welke tafelwijn schenkt u bij de Chinese of Aziatische maaltijd?

Natuurlijk bent u bekend met de rode wijnen die u meestal aan tafel schenkt, zoals een merlot, cabernet, sauvignon, chianti, of pinot noir.

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Welke wijn bij uiensoep?

27 oktober 2023

Vooral als de uiensoep als voorgerecht wordt gegeten, kan een contrasterende, opwekkende wijn aantrekkelijk zijn

Dampende, gegratineerde uiensoep is de nooit weg te denken klassieker uit de Franse bistrokeuken. Hartverwarmend, vol van smaak, bevredigend en verzadigend. Traditioneel heeft hij een basis van groentebouillon en is dus geschikt voor vegetariërs die kaas eten.

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Partij Ons Dorp
close-link
Terug