Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek
Zo lekker, daar lik je je vingers letterlijk bij af…
Gepubliceerd: 5 mei 2023
En zo start je met de bereiding.
Door het buikspek heel langzaam te garen, krijg je super mals vlees en een heerlijke krokante korst erop. Dit noemen ze zo mooi ‘crackling’ in het Engels. Het lijkt een beetje op kaantjes, die zijn ook zo lekker krokant. Het enige wat van je gevergd wordt met dit recept is geduld. Het vlees moet namelijk erg lang in de oven. Maar die doet in principe het werk voor je. Af en toe pas jij de temperatuur van de oven aan en verder heb je er weinig werk aan.
Buikspek
Een varken heeft spek op z’n rug en op de buik. Het vlees inclusief vet noemen we buikspek. Ontbijtspek, katenspek en Zeeuws spek wordt gemaakt van buikspek.
Dit doorregen vlees is behoorlijk vet. Maar wel ontzettend lekker om in z’n geheel te braden in de oven of op de barbecue.
Pas op met de stappen wijn of water bijvullen. Een hete glazen (Pyrex) ovenschaal kan uit elkaar klappen als je koude vloeistof bijvult, let daarop!
Serveer bij dit gerecht In de oven geroosterde aardappelen. Daarnaast kozen we als groente voor bimi. Een kruizing tussen broccoli en Chinese kool. Heerlijk knapperig, gezond en zo klaar.
Ingrediënten
• 1,5 kg buikspek met zwoerd
• peper en zout
• 3 takken rozemarijn, blaadjes fijngehakt
• 1 citroen, rasp ervan
• olijfolie
• 4 uien
• 4 tenen knoflook
• 200 ml witte wijn
• 400 ml kippenbouillo
Aan het werk
STAP 1
Verwarm de oven voor op 230˚C.
• STAP 2
Dep het buikspek droog met keukenpapier. Snijd met een stanleymes kerven in de breedte door het vel en vet (niet door het vlees snijden).
• STAP 3
Bestrooi de onderkant van het vlees met flink peper en zout. Draai het vlees dan om en bestrooi wederom met flink wat peper en zout, de paprikapoeder, rozemarijn en citroenrasp. Masseer de kruiden zoveel mogelijk in de inkepingen van het vel.
• STAP 4
Schil de uien en snijd deze in de breedte doormidden. Vet een ovenschaal in met olie, leg hierin de uien en knoflooktenen.
• STAP 5
Leg hier bovenop het buikspek en zet de ovenschaal midden in de oven. Bak het spek ongeveer 30 minuten op deze hoge temperatuur, zet de oven dan op 140˚C, giet de wijn in de ovenschaal en bak het vlees ongeveer 3 uur (of langer) op deze temperatuur.
• STAP 6
Houd het vlees wel in de gaten, als de wijn bijna verdampt is, giet je de kippenbouillon erbij en laat het vlees verder garen.
• STAP 7
Na 3 uur zet je de oven weer op 230˚C en braad je het vlees nog zo’n 20 minuten. Dit zorgt ervoor dat je een heerlijke knapperige korst op het vlees krijgt.
• STAP 8
Haal het vlees uit de oven en laat het nog even rusten voordat je het in plakken snijd. Het overgebleven vocht in de ovenschaal is een heerlijke jus.
En… wat dacht je van de volgende dag op een wit broodje?
Eet smakelijk en geniet.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.