Culinaire tip van de week: traditionele Vietnamese rijstvel loempia’s
Ook leuk om samen met de kinderen te maken...
Gepubliceerd: 21 april 2023
Lekker voor bij de borrel of als onderdeel van een Aziatisch diner.
Vegetarisch, met alleen kip, alleen garnalen, gerookte zalm en avo of bijvoorbeeld rundvlees. Andere groentetips zijn bijvoorbeeld taugé, reepjes paprika of bosui. Of maak lekkere loempia’s met mango!
Ingrediënten
12 rijstvellen
12 slablaadjes (bijvoorbeeld Romaine sla)
50 gram wortel (in dunne reepjes)
1/2 komkommer (in dunne reepjes)
1 kipfilet
50 gram gekookte garnalen (kant-en-klaar)
100 gram rijstnoodles
1 el sesamolie
3 takjes munt
3 takjes koriander
zwarte peper
zout
scheutje olie
om in te dippen: chilisaus
Benodigdheden
kom kokend water om de rijstnoodles in te wellen
kommetje koud water om de rijstvellen nat te maken
koekenpan
Instructies
Zet de pan op het vuur en giet hier olie in. Kruid de kipfilet met peper en zout en bak deze op hoog vuur aan beide kanten bruin.
Draai vervolgens het vuur laag en laat de kip van binnen goed garen.
Wel intussen de noodles in een kom kokend water. Na 3 minuten spoel je ze goed af met koud water zodat ze niet gaan plakken. Giet er wat sesamolie overheen en meng goed door.
Als de kip gaar is, trek je deze met twee vorken uit elkaar zodat je allemaal ‘sliertjes’ krijgt.
Maak een rijstvel nat (doe dat echt heel kort, anders wordt het veel te slap) en leg er een blaadjes sla op.
Vervolgens verdeel je wortel, komkommer, stukjes kip, rijstnoodles en garnalen. Scheur wat munt- en korianderblaadjes af en verdeel deze ook over de loempia.
Schuif alles naar de onderste helft. Rol één slag zodat de loempia dicht is. Klap nu de zijkanten naar binnen en rol daarna door.
Herhaal totdat je 12 rijstvel loempia’s hebt.