Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)
Origineel Javaans-Surinaams
Gepubliceerd: 25 augustus 2023
Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt. Daardoor word je altijd verrast door deze overheerlijke maaltijdsoep. Bijkomend voordeel is dat je eindeloos kunt variëren door componenten toe te voegen of anderzijds juist weg te laten. Dit saoto soeprecept is het origineel Javaans-Surinaams recept zoals mijn Surinaamse plaatsgenoten mij dat geleerd hebben.
Klik hier voor het filmpje.
Ingrediënten:
3 liter water
600 gram soepkip (het liefst bouten)
4 cm laos
4 teentjes knoflook (heel laten)
1 ui (schillen en verticaal door de helft snijden)
1 tak citroengras (sereh)
1 salamblaadje
2 grote bouillonblokjes
tuinkruidenbouillon
1 theelepeltje witte peper
Ingrediënten garnituur:
6 gekookte eieren
300 gram taugé
2 pakjes gebakken aardappelstokjes (julien)
1 pakje soe-on (gebakken vermicelli toko)
gebakken uitjes
2 dubbele kipfilet gefileerd
1 takje soepselderij ( fijngesneden)
1 peper
5 eetlepel zoute ketjap
Bereiding:
Eerst de soepkip in 3 of 4 grote stukken hakken (of laten doen door de slager), daarna de kip en de kipfilet wassen. Tegelijkertijd 3 liter water in een ruime pan aan de kook brengen.
Doe daarna de kip en de kipfilet tezamen met de laos, knoflook, ui, citroengras, 1 salamblaadje, bouillonblokjes, en witte peper. Breng dit alles aan de kook, wanneer een half uur verstreken is de kipfilet eruit halen.
De soep moet nog verder koken op een zacht vuurtje voor 1 uur. Daarna even proeven of de soep voldoende smaak heeft qua zout, zo niet op smaak afmaken met tuinkruidenbouillon of maggiblokjes.
Intussen wordt de kipfilet gefileerd, worden de eieren gekookt en vervolgens gepeld en wordt ook de taugé schoongemaakt (schoonmaken door de onderkant en de zaaddopjes te verwijderen) en de soe-on (vermicelli) gebakken. Indien je al gebakken vermicelli gekocht hebt dan natuurlijk niet. Heb je geen gebakken vermicelli gekocht dan een laagje olie in een koekenpan doen en aansluitend de vermicelli beetje bij beetje bakken.
Vervolgens doe je al deze ingrediënten in aparte schalen. Houd de peper even onder de hete kraan om zo makkelijker de zaadjes te kunnen verwijderen. Nu ga je de ketjapsambal maken door de peper in een schaaltje te doen met de 5 lepels zoute ketjap en even fijn persen en mengen. Makkelijk maar wel super lekker.
Jouw zelfgemaakte saoto soep wordt als volgt geserveerd: neem een eenpersoons soepkom en doe daar het ei in gevolgd door de taugé, gebakken aardappelstokjes (julien), een beetje gebakken uitjes, de gefileerde kipfilet, en als laatste de vermicelli.
Schenk als laatste de soep erover en garneer het met een beetje soepselderij. Gebruik een lepeltje van de zojuist gemaakte ketjapsambal als je de saoto soep wat pittiger wilt hebben.
Eet smakelijk!
Bron: https://surinamcooking.com
H.S