Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang
Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...
Gepubliceerd: 8 september 2023
Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!
Aan de gang…
Boemboe (kruidenmengsel)
Ingrediënten:
– gember/djahee (stukje van 3 cm)
– laos/galangawortel (stukje van 3 cm)
– 5 kemerinoten (Niet rauw eten! Kan giftig zijn!)
– 5 teentjes knoflook/bawang puthi
– 2 tl komijnpoeder/djinten
– 2 tl korianderpoeder/ketoembar
– 1 1/2 el kurkuma/kunyit
– 4 el sambal
– 1 tl trassi ( stinkt! maar hoort er wel bij)
– 3 uien
Bereiding:
1. Maak de gember schoon met een lepel, gewoon de schil eraf schapen.
2. Zelfde doe je met de laos.
3. Nu pleur je alle ingrediënten voor boemboe in een blender.
4. Blender het helemaal de moeder.
5. Klaar!
Rendang
Ingrediënten:
– 1 1/2 kg riblappen
– 3 stengels citroengras/sereh
– 5 citroenbladeren/djeroek poeroet
– 2 schijfjes palmsuiker/gula djawa
– 1 bouillon blokje
– 2 blikken kokosmelk
– 4 el olijfolie
– 300 gram rijst
Bereiding:
1. Snijd de riblappen in niet te kleine stukken, je wilt ook het gevoel hebben dat je iets in je bek hebt.
2. Doe de boemboe in een pan met dikke bodem en bak het mengsel een klein beetje aan.
3. Leg een knoop in het citroengras, snij het kontje eraf en pleur bij het kruidenmengsel.
4. Gooi 5 blaadjes djeroek poeroet erbij.
5. Gooi 2 blikken kokosmelk erbij.
6. Eventjes roeren.
7. Doe er 2 schijfjes palmsuiker/gula djawa bij en 1 bouillonblokje verkruimelen en er doorheen roeren.
8. Doe al het vlees lekker in de pan.
9. Goed roeren!
10. Laat het vlees nu op het allerlaagste vuur zeker voor 3 tot 4 uur lekker pruttelen.
11. Hoe langer, hoe dikker je saus.
12. Gebruik, als je die hebt, een vlamverdeler!
13. Geen deksel op de pan en elk half uur even voorzichtig roeren in de pan.
Komkommerzuurtje
Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 komkommer
– 250 ml water
– 250 ml azijn
– 6 el suiker
– 2 steranijs
1. Snij de komkommers in de lengte door de helft en haal het vruchtvlees eruit.
2. Snij de komkommer in halve manen.
3. Maak de ui schoon en snij in dunne ringen.
4. Pleur alles in een bak en gooi water en azijn erbij.
5. Gooi de suiker en steranijs erbij
6. Goed roeren.
7. Klaar!
8. Laat minstens 3 uurtjes staan (hele nacht is lekkerder!)
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.