Culinaire tip van de week: spaghetti vongole
Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...
Gepubliceerd: 10 maart 2023
Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.
Spaghetti vongole is een fantastisch Italiaans pastagerecht met schelpdieren, dat veel wordt gegeten in het midden en zuiden van Italië.
Je gebruikt voor spaghetti vongole venusschelpen, maar mocht je deze nu niet kunnen vinden (of te duur vinden, wat ze ook zijn), dan kun je ook kokkels gebruiken. Vraag je visboer gerust om advies! En een vongole is niet alleen lekker met spaghetti, zeker ook met bucatini, linguine, tagliatelle of spaghettini.
Ingrediënten:
300 gr spaghetti
1 el olijfolie
3 tenen knoflook geperst of heel dun gesneden
1 rode peper zaadlijsten verwijderd, fijn gesnipperd
1 kg venusschelpen of kokkels
200 gr cherrytomaten gehalveerd
150 ml droge witte wijn
1/2 bosje verse platte peterselie gehakt
1/2 citroen
peper en zout
Hoe ga je te werk:
Kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat uitlekken.
Spoel de venusschelpen twee keer in water zo zout als de zee. Hierdoor ontspannen de schelpjes en laten ze eventueel zand los. Spoel de derde keer met gewoon water totdat het water helder is.
Verhit in een grote pan de olijfolie en bak hierin de knoflook en gehalveerde cherrytomaten even aan (let op: niet laten verbranden!). Voeg de venusschelpen toe en bak deze een minuutje of twee even aan. Doe dan de witte wijn erbij en doe de deksel op de pan. Laat het stoven tot de schelpjes open zijn, dit duurt gemiddeld ongeveer 3 minuten.
Voeg de spaghetti, rode peper en peterselie toe, hussel goed en verdeel over de borden. Besprenkel de spaghetti vongole met het sap van 1/2 citroen.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.