Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep
Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik
Gepubliceerd: 20 oktober 2023
Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.
VOORBEREIDING: 30 minuten
KOOKTIJD 2 uur
TIJD TOTAAL 2 uur 30 minuten
Dit heb je nodig:
Een grote soeppan
500 g Spliterwten
500 g Hamschijf
400 g Vleesribben
6 Speklappen of gesneden katenspek (voor op roggebrood)
1 Rookworst
1 Droge- of verse worst
200 g Knolselderij
200 g Winterpeen
2 Grote Uien
1 Prei
Peper, Zout, Selderij
Roggebrood
Aan het werk:
1 Spoel de spliterwten goed af en doe deze in grote soeppan met 2 liter koud water. Voeg hierbij hamschijf en de vleesribben en breng dit langzaam aan de kook.
2 Snij intussen de prei, wortels, ui en knolselderij.
3 Haal na 30 minuten de hamschijf en vleesribben uit de pan. Haal eventueel het schuim van de erwtensoep met een schuimspaan. Doe de gesneden groenten in de pan. Ontzie het vlees van de beenderen en snijd het in stukjes en doe het weer in de pan.
4 Voeg eventueel ook de speklappen en de verse worst toe. Laat de erwtensoep nog 1 à 2 uurtjes zachtjes door pruttelen, af en toe roeren. Voeg als laatste de rookworst toe.
5 Voeg naar eigen inzicht peper, zout en selderij toe. Laat de erwtensoep een nachtje staan op een koude plek.
6 De volgende dag langzaam opwarmen en klaar is recept erwtensoep met spek.
Eet smakelijk!