Culinaire tip van de week: lamskoteletten uit de oven of bakken in een pan
Lamszadel is entrecote én lamshaas in combinatie met een lendenwervel
Gepubliceerd: 14 april 2023
Zodra hier dikke plakken van worden gezaagd, worden ze lamszadelkoteletten genoemd. U zou ze kunnen vergelijken met dubbele T-Bone steaks. Lamskoteletten zijn zeer geschikt voor op de barbecue; let wel op, er zit altijd een randje vet aan en dit kan soms vlammen. Erg lekker om van te voren te marineren met knoflook, tijm, olijfolie, peper en zout. Grill ze 2 x 3 minuten op de barbecue en u heeft een heerlijk stuk vlees op uw bord.
Lamskoteletten uit de oven
Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden. Haal het vlees uit de koelkast en laat de lamskoteletten op kamertemperatuur komen. Wil je de lamskotelet als onderdeel van een lekker gerecht serveren? Overweeg dan ook om bijvoorbeeld wat groenten in de oven te leggen. Denk dan bijvoorbeeld aan courgettes, tomaten of knolselderij. Stop deze vervolgens 30 minuten in de oven.
Schroei in een aantal minuten de lamskoteletten dicht in een koekenpan, laat ze enkele minuten rusten en leg ze vervolgens nog zes minuten in de oven samen met de groenten op 180 graden. Om je vingers bij af te likken.
Lamskoteletten bakken
Een lamskotelet bakken kan vrijwel iedereen. Het is een mooi stuk vlees dat relatief simpel te bereiden is mits je een aantal standaardregels in acht neemt. Zo is het van belang dat je de lamskotelet geruime tijd voor het bakken uit de koeling haalt. Indien je niet van het vetrandje houdt, zorg dan dat je deze ook van te voren verwijderd hebt (wij zijn er overigens gek op). Zorg dat je pan goed verhit orens je de lamskoteletten wil gaan bakken. Bak je met boter, laat dit eerst smelten tot het mooi bruin is en haal het schuim er vanaf. Bak vervolgens de lamskoteletten mooi rose. Gebruik je een marinade? Bestrijk gedurende het bakken de lamskoteletten met deze marinade voor een extra smaakbeleving
Lamskoteletten marinade
Enkele goede voorbeelden zijn de klassieke kruidenboter met tijm en rozemarijn van 24kitchen, maar ook de hemelse BBQ marinade van smulweb hebben we zelf getest en dat was ook zeker een succes.