Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep
Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar
Gepubliceerd: 27 oktober 2023
Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan. Verwijder de jeneverbessen en laurier voordat je de soep serveert.
Benodigdheden:
soeppan
oven
Ingrediënten:
50 gr roomboter
12 grote uien
3 tenen knoflook
1 ltr runderbouillon
1 stokbrood
100 gr Gruyèrekaas
Kruiden en specerijen
naar smaak zout en peper
3 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
En zo maak je het:
Pel alle uien en snijd ze vervolgens in dunne ringen.
Verhit een grote pan en smelt daar de boter in. Voeg de uien toe en bak ze omscheppend in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Stel de oven in op 200 graden en bak het stokbrood in een minuut of 8 mooi goudbruin (tenzij je vers gebakken stokbrood gebruikt). Snijd na het bakken in plakken van een cm of 2.
Voeg aan de pan met de uien de bouillon toe, de laurierblaadjes en jeneverbessen, en naar smaak zout en peper. Zet het vuur lager en laat de soep een half uur lekker pruttelen.
Zet je oven op de grill-stand. Schep de soep in de kommen en leg er een stukje stokbrood op. Strooi de geraspte gruyère erop en zet in de oven tot de kaas mooi gesmolten is. Haal de kommen met ovenwanten uit de oven en serveer.
Klik op de foto voor een uitvergroting.
Eet smakelijk.