Culinaire tip van de week: hoogste tijd om te BBQen
Een aantal belangrijke tips...
Gepubliceerd: 18 augustus 2023
Laat vlees en vis eerst op kamertemperatuur (18 graden Celsius) komen. Dan wordt het dikke gedeelte van het vlees of de vis sneller gaar.
Wordt het een warme dag? Presenteer het vlees en de vis dan niet buiten, maar binnen op kamertemperatuur. Dit voorkomt bederf.
Vooral met kipfilet is het oppassen geblazen. Snijd bijvoorbeeld niet op hetzelfde plankje eerst de kipfilet en daarna een tomaat.
Maak het vuur in de barbecue niet te groot. Dit voorkomt dat de boel verbrandt. Vlammen ontstaan vooral door het druipvet van vlees en olie.
Als je een kotelet of entrecote bakt, maak dan altijd een sneetje in het vet. Dit voorkomt dat het vlees opkrult.
Verschillende soorten vlees en vis hebben ook verschillende tijden nodig om te garen. Best lastig om dat allemaal goed in de gaten te houden. Dat gaat beter als er niet te veel op de barbecue ligt.
Haal een halve citroen in huis. Daarmee kan je het rooster af en toe even ontsmetten. Dit voorkomt dat het vlees naar vis smaakt, en omgekeerd.
Een tip voor rundvlees en lamsvlees. Beter is het om het vlees tien minuten te laten liggen in aluminiumolie. Dan stroomt er bij het snijden veel minder vocht uit. Het vlees blijft sappiger.
Keer het vlees en de vis niet te snel om. Want het kan aan het rooster plakken. Na een paar minuten laat het vlees of de vis vanzelf los.
Met een vleestang blijven de sappen in het vlees bewaard. Als je er met een vork in prikt, lopen de sappen eruit en wordt het vlees droog.
Eet smakelijk en geniet van het zomerse weer.
Bron: www.debarbecueboer.nl