Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot
Andijviestamppot met spekjes
Gepubliceerd: 13 oktober 2023
Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp… Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!
Dit heb je nodig voor 4 personen
1.2 kg kruimige aardappel
250 g gerookte spekreepjes
500 g fijngesneden andijvie
½ tl gemalen nootmuskaat
Zo doe je dat:
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af en bewaar een kopje kookvocht. Verhit ondertussen een pan zonder olie of boter en bak de spekjes op middelhoog vuur in ca. 7 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar het spekvet.
Stamp de aardappelen met een pureestamper tot een gladde puree. Voeg het spekvet en eventueel kookvocht toe. Schep er de andijvie door. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel de stamp over borden. Verdeel er de spekjes over.
En klaar is Kees. Eet smakkelijk.