Deel

advertentie

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Op de menukaart van ’n beetje Surinaams of Indiaas restaurant vind je daarom ook vele andere gerechten die met roti gegeten worden. Roti met kip… met stoofvlees… met vis… het maakt allemaal niet uit, zo lang het brood er dus maar bij zit!

Rotiplaten: zelf maken of kopen?
De rotiplaten kun je zelf maken, maar je kunt ze natuurlijk ook kopen. Maak je alles zelf? Gebruik dan ons recept voor de lekkerste roti gevuld met gele erwten. Geen zin om gevulde roti te maken? We’ve got you! Dan hebben we namelijk ook nog dit recept voor de paratha of ‘buss up shut’ roti, die alleen met ’n laagje boter wordt bestreken. Net zo lekker en fluweelzacht!

En koop je de roti liever kant en klaar? Ga dan naar een Surinaamse of Chinese toko en zoek even in de vriezer. (Maar alsjeblieft, gebruik géén wraps uit de supermarkt!) Je kunt de rotiplaten ook prima online kopen. Dan worden ze zelfs bij je thuis bezorgd! Er zijn inmiddels verschillende online toko’s/webshops waar je rotiplaten kunt kopen.

Masala: zelf maken of kopen?
Toen ik aankondigde dat we het recept voor ’n complete rotimaaltijd zouden bieden waarbij we alles zelf zouden maken, heb ik niet gelogen. Als je namelijk zin en tijd hebt, kun je met dit recept zelfs de masala (dus de mix van geroosterde specerijen) zelf maken. Kun je daarna mooi opscheppen dat het gerecht echt he-le-maal from scratch is gemaakt.

En gaat dat je nou ’n beetje te ver, dan kun je bij de toko natuurlijk ook een lekkere masala uitkiezen. En altijd liever ’n echte masala dan ‘kerriepoeder’, omdat bij het laatste de specerijen niet geroosterd zijn. Onze favoriet voor masala uit de winkel? Dat is deze Hindoestaanse masala uit de webshop van Amazing Oriental. Deze is uiteraard ook bij andere toko’s verkrijgbaar.

Van dit recept maak je 4 porties. Zoals je al snel zult opmerken, is de saus voor de kip en die van de kousenband hetzelfde.

Bereiding aardappelen, kousenband en ei
De bereiding van de kousenband en aardappelen is bijna gelijk aan die van de kip. Doe ook nu weer de roomboter in een pan en fruit daar weer de ui en knoflook in, totdat de ui glazig ziet. Voeg de tomatenpuree en masala toe en doe dan ook de stukken aardappel in de pan. Doe er nu eventueel ook de madame Jeanette peper bij.

Wat heb je nodig:

  • 3 kippenbouten (circa 800-1000 gr)
  • 50 gr roomboter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl tomatenpuree
  • een flinke eetlepel masala
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 1 tl zwarte peper
  • optioneel: fijngehakte madame Jeanette peper naar smaak

Voor de aardappel & kousenband

  • 500 gr kousenband
  • 500 gr aardappelen, in parten
  • 50 gr roomboter
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 1 ui, gesnipperd
  • een flinke el masala
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl zwarte peper
  • optioneel: fijngehakte madame Jeanette peper naar smaak

En verder…

  • 4 eieren
    (ik gebruik er 5, voor “als er eentje stuk gaat”)
  • 1 el maïzena

Bereiding kip
Haal het vel van de kippenbouten en snijd ze in 3 stukken: de drumstick, het dijbeen en het rugstuk. Ik breek het bot in de drumstick doormidden (en gooi het onderste stukje weg), zodat de stukjes kip in de pan allemaal ongeveer gelijk van grootte zijn.

Verhit nu de roomboter in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook, totdat de ui glazig ziet. Voeg daarna de tomatenpuree en de masala toe. Voeg na een minuut of twee ook de peper, de kip en eventueel de madame Jeanette peper toe.

Los het bouillonblokje op in 500 ml water en voeg dit ook toe. Laat de kip zo in ongeveer 30 minuten zachtjes gaar stoven zonder deksel op de pan. Na deze tijd zal het water voor de helft zijn verdampt. Voeg daarna eventueel extra zout (naar smaak) toe en bind de saus met ’n papje van wat maïzena en water, totdat het de gewenste dikte heeft.

Vul het geheel tenslotte bij met bouillon, totdat de aardappelen onder staan. Laat de aardappelen in ongeveer 10 minuten halfgaar worden en voeg vervolgens de kousenband, gesneden in stukjes van 3 cm, toe.

Kook het geheel in nog 10 minuten gaar. Bind ook nu de saus met wat maïzena en water en voeg eventueel extra zout naar smaak toe.

Kook de eieren in 8 minuten, totdat ze hardgekookt zijn. Pel ze en leg ze daarna nog even in de saus van de kip, zodat ze mooi geel kleuren. Snijd de eieren bij het serveren doormidden. Serveer de kip, aardappelen, kousenband en ei met rotiplaten (zelfgemaakt of uit de toko). En ja, natuurlijk is dit gerecht ook heerlijk bij rijst… zo lang je het dan maar geen roti meer noemt.

Veel plezier tijdens het bereiden en eet smakelijk.

H.S

Inspiratiebron: https://soulfood.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Heb je er altijd al over gedroomd om ooit een eigen wijngaard te beheren?

23 februari 2024

Dan ligt hier een kans...

Op de schrale zandgronden van de Loonse en Drunense duinen ligt sinds 2006 Woutherushof, een klein wijndomein van circa 8000 m2 met  zo'n 6 verschillende druivenrassen. De productie van de wijnen is uitbesteed aan Stan Beurskens.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Welke wijn drink je bij carpaccio…

2 februari 2024

Het serveren van het juiste glas wijn bij dit gerecht betekent niks anders dan respect voor dit simpele doch smaakvolle gerecht

Dit populaire Italiaanse gerecht is overgewaaid naar Nederland en zo hebben wij onze eigen 'carpaccio'-variant verzonnen en wordt deze Hollandse versie vaak als voorgerecht geserveerd bij feestelijke diners.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Welke wijn past het beste bij de klassieker spaghetti Bolognese…

19 januari 2024

Er kan weinig tippen aan een goeie spaghetti Bolognese en elke amateurkok heeft zijn eigen 'allerbeste' versie van het recept. Maar welke wijn drink je daar het beste bij?

De spaghetti Bolognese is een vrij stevig gerecht, het bevat gehakt, heel wat groenten en is vaak gekruid met oregano, basilicum en look.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s). Ook lekker als voorgerecht tijdens de feestdagen

15 december 2023

Krokante aardappelpannenkoekjes gevuld met gamba's

Vraag je Oekraïners naar hun lievelingsgerecht van thuis, dan is het antwoord vaak: deruny. Deze hartige koekjes worden gemaakt van fijngeraspte aardappelen en ui.

Nieuw: meer informatie op het wijnetiket

15 december 2023

Column: Sico de Moel

De tijd van summiere informatie op de wijnfles is voorbij. Vanaf 8 december dit jaar eist de EU meer duidelijk op de etiketten van onze wijnflessen. Wijnproducenten komen niet meer weg met de vermelding van het alcoholpercentage en of er wel of geen sulfieten in zitten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Terug