Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal
Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar
Gepubliceerd: 6 oktober 2023
Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!
Ik gebruik voor de Oud-Hollandse gehaktballen een mix van varkensvlees en rundergehakt, dit geeft lekker sappige en smeuïge gehaktballen.
Je brengt de ballen op smaak met mosterd, ketchup, een uitje, peterselie, tabasco voor wat pit en uiteraard zout en peper. Door de panko (Japans broodkruim) geef je de gehaktballen wat stevigheid. Kun je dit nu niet vinden, dan kun je ook paneermeel gebruiken.
INGREDIËNTEN
600 gr half-om-half gehakt
1 ei
1,5 el mosterd
2 el ketchup
1 ui, fijngesnipperd
1,5 el platte peterselie
40 gr panko (Japans broodkruim)
tabasco (paar druppels)
zout, peper
1/2 liter runderbouillon
boter om in te braden
En zo ga je aan het werk
Doe het gehakt in een grote mengkom.
Voeg nu de smaakmakers toe aan het gehakt. Het ei, de mosterd, ketchup, ui, peterselie, panko, tabasco en peper en zout. Kneed dit met de hand tot een geheel. Is je gehakt nog te nat, voeg dan iets meer panko toe.
Maak hiervan 5-6 mooie ronde gehaktballen.
Neem een braadpan of een diepe koekenpan en verhit hierin de boter. Schroei de gehaktballen rondom dicht tot ze mooi bruin zijn. Ongeveer een minuut of 5. Giet vervolgens de bouillon erbij en laat de ballen met de deksel op de pan in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar sudderen op laag vuur.
Van het braadvocht uit de pan kun je een lekkere jus maken om bij je gehaktballen te serveren. Ook lekker om daar bijvoorbeeld wat zoete balsamico of donker bier aan toe te voegen.
Eet smakelijk.
Klik op de foto voor een uitvergroting.