Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)
De klassieke huzarensalade
Gepubliceerd: 7 juli 2023
Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.
Belangrijkste verschil lijkt het toevoegen van gekookt ei te zijn. Bij huzarensalade hoeft het niet per se, bij Russische salade wel. Goed, aan de slag!
Klik hier voor het filmpje.
Foto’s: Harry Steunenberg
INGREDIËNTEN
300 gram aardappelen, gekookt en grof gestampt
200 gram fijne blokjes ham, pekelvlees, pastrami of blikje corned beef
1-2 zure appels, geschild en in kleine blokjes
100 gram gekookte doperwtjes
4 eetlepels zilveruitjes, fijngesneden
200 gram augurk, fijngesneden
1 eetlepel scherpe Dijon mosterd
12 eetlepels mayonaise
2 gekookte eitjes, gehakt
peper en zout naar smaak
garnering, naar smaak
1 krop botersla
4 gekookte eitjes, in kwarten
1 rode ui, in dunne ringen
6 augurken, in lange schijven
10 eetlepels mayonaise
ketchup (optioneel)
een paar takjes krulpeterselie
een paar cherrytomaatjes
400 – 500 gram verschillende soorten dun gesneden vlees en vis, bijvoorbeeld dun gesneden beenham, kalfsfricandeau, zalm, makreel, paling, Hollandse garnalen of wat je verder lekker lijkt
Zo maak je huzarensalade
Meng alle ingrediënten uit de eerste lijst in een grote schaal door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Wanneer je tijd hebt, kun je de huzarensalade nu een dagje (of langer), afgedekt in de koelkast laten staan. De smaken kunnen er dan lekker in trekken.
Zo maak je een huzarensalade op
Op de dag dat je de huzarensalade wilt serveren, ga je als volgt te werk.
Neem een grote platte serveerschaal. Was de botersla en droog hem in de slacentrifuge.
Snijd of scheur de garnituren in mooie stukken.
Verdeel de slabladeren over de zijkanten van de serveerschaal, met de randen van de sla naar buiten gericht. Als je nog sla over hebt, beleg je ook het midden van de serveerschaal.
Schep nu de huzarensalade met een grote lepel in het midden van de schaal. En maak er met een pannenlikker een mooie, gladde berg van.
Maak de saus
Meng de mayonaise met een eetlepel water. Bestrijk de hele salade met dit sausje, gebruik een schone pannenlikker of de achterkant van een lepel.
Creatievelingen kunnen met ketchup diagonale strepen trekken met de ketchupfles. Neem vervolgens een satéprikker en trek met de punt, in tegenovergestelde richting, lijnen door de ketchup. Zo krijgt je huzarensalade een typisch jaren zeventig patroontje.
Garneer vervolgens met de tomaat, ui, stukjes ei, plakjes augurk, verschillende (opgerolde) vleeswaren en vis en een paar toefjes peterselie.
Serveer als bijgerecht op een buffet, of met stokbrood tijdens de borrel. Zó lekker!
Bron: www.wijnspijs.nl
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.