Deel

advertentie

Culinaire tip van de week: de beste tijd voor sliptong is vanaf nu…

Sliptong bakken: alles wat je moet weten over het bereiden van zeetong

Sliptong is een overheerlijke vis, maar vaak vrij prijzig in een restaurant. Voor een paar sliptongen ben je al snel meer dan 20 euro kwijt. Maar, voor het eten van sliptong hoef je niet per se de deur uit. Deze vis is heel eenvoudig zelf te bereiden! Je bent snel klaar én met restaurantkwaliteit. In deze blog beantwoorden we alle vragen over het bereiden van sliptong. Dat wordt smullen!

Hoeveel per persoon
Sliptongen zijn zeetongen die niet ouder zijn dan 3 tot 4 jaar. Een sliptong weegt gemiddeld 250 gram, van deze 250 gram is ongeveer 40 procent visfilet. Eet je sliptong samen met groente of pasta zoals in een van onze recepten? Dan raden we aan om 3 tot 4 sliptongen per persoon te bereiden. Eet je sliptong als hoofdgerecht, dan kun je er altijd meer klaarmaken.

De sliptong schoonmaken
Je kunt het schoonmaken en fileren van de tong thuis doen. Wil je het zelf proberen? Klik dan op de link hieronder en bekijk de duidelijke instructievideo voor het schoonmaken en fileren van sliptong.

Bereidingswijze: in de boter, olie of frituurpan
Sliptong is een veelzijdige vis die je op veel manieren kan klaarmaken. Zo kun je ze in de pan bakken met boter of olijfolie, of je kunt de sliptong bakken in de frituurpan. Welke bereidingswijze je ook kiest, zorg ervoor dat de vis op kamertemperatuur komt. Op deze manier is het temperatuurverschil niet te groot en blijft de sliptong van hoge kwaliteit. Om het bakken prettiger te maken, kun je de zijvinnen van de vis knippen. Hierdoor passen er meer tongen in de bakpan, bovendien eet het een stuk prettiger. Om kromming in de pan tegen te gaan, kun je de vis ‘kraken’. Pak met een doek de vis aan de ene kant achter de kieuwen en pak aan de andere kant de staart vast. Trek de vis uit elkaar tot je een kleine kraak hoort. Door de vis te kraken, trekt de tong niet krom in de pan en worden beide zeiden gelijkmatig gebakken.

Tong bereiden in de boter
Sliptong bakken in boter is een van de meest populaire manieren om sliptong te bereiden. Het klassieke plaatje van een mooie goudbruine tong is dan ook het resultaat van de vis bakken in de pan. Je kunt dit met of zonder bloem doen. Houd je van een goudbruin korstje? Doe dan een klein beetje bloem op de vis. Voordat je de bloem aanbrengt, breng je de tong op smaak met een klein beetje zout en peper. Ga je zelf sliptong in de boter bereiden, volg dan de volgende stappen:

 • Dep de vis af met een doek of keukenpapier, zodat deze helemaal droog is.
 • Voeg de boter toe aan de pan.
 • Laat de boter langzaam opwarmen en doe de vis in de pan. De boter hoeft niet loeiheet te zijn, want dan wordt de vis niet gelijkmatig gebakken.
 • Bak de sliptong 2 tot 3 minuten aan beide zijdes voor een optimaal resultaat.

Sliptong bereiden in olijfolie
Een andere optie om een overheerlijke maaltijd te bereiden met sliptong is door deze te bakken in de olijfolie. Het is een gezondere optie dan bakken in de boter en het is even makkelijk. De vis behoudt meer van de natuurlijke smaak en neemt minder vet op. Volg de volgende stappen als je zelf sliptong in olijfolie gaat bakken:

 • Dep de vis eerst goed af zodat deze droog is.
 • Breng de sliptong op smaak met een snufje zout en peper, voeg een beetje bloem toe aan de sliptong als je van een krokant laagje om de vis houdt.
 • Doe een beetje olijfolie in de pan en warm de olie langzaam op. Net als bij het boterrecept is het niet nodig om de pan heel heet te zetten, dit zorgt ervoor dat de buitenkant verbrandt en de binnenkant niet goed gaart. Warm de olijfolie dus langzaam op en doe daarna de vis in de pan.
 • Bak beide kanten van de tong 2 tot 3 minuten, beweeg de vis af en toe in de pan zodat deze niet aan de bodem gaat kleven.
 • Haal de vis uit te pan en geniet van een heerlijke en gezonde sliptong.

Tong bereiden in de frituurpan
Sliptong is erg lekker uit de frituurpan, vooral voor grotere porties is dit een goede optie. Zorg altijd voor schone frituurolie voordat je gaat bakken. Voor het frituren van vis kun je drie soorten frituurolie gebruiken; plantaardig frituurvet, vloeibaar frituurvet en vast frituurvet. Hierbij zijn de eerste twee opties het gezondst. Pas op dat je geen grote hoeveelheden tegelijk frituurt. Anders kleeft de vis aan elkaar en wordt deze niet goed gaar, omdat de temperatuur van de olie daalt. De algemene regel voor tong bereiden in de frituurpan is voor elke 100 gram vis is 1 liter frituurolie nodig.

Tong bereiden met beslag
Om de vis klaar te maken voor de frituurpan kun je beslag gebruiken, dit geeft een lekker krokant laagje om de vis heen. Let op: hierdoor wordt het frituurvet wel vies.

Als je zelf visbeslag wilt maken, kijk dan deze handige video.
Voor het bereiden: warm de frituurpan op tot 180 graden. Doe de vis vervolgens in de frituurpan en wacht 3 tot 4 minuten, zodra de vis gaat drijven is deze klaar.

Tong bereiden zonder beslag
Natuurlijk kun je de vis ook frituren zonder beslag, hiermee behoud je meer van de natuurlijke smaak van de sliptong en de olie wordt niet zo snel vies. Hoe frituur je tong? Warm de frituurpan op tot 180 graden. Wederom duurt het ongeveer 3 tot 4 minuten afhankelijk van de grootte en hoeveelheid vis dat in de frituurpan gaat. Houd als regel dat voor elke 100 gram vis 1 liter frituurolie nodig is. Als de vis gaat drijven is de tong klaar.

Tip: bestrooi de gefrituurde tongfilets met vis- of kipkruiden, dit geeft een lekkere smaak aan de vis. Als je van de natuurlijke smaak houdt, houd het dan bij zout en peper.

Tong uit de oven
Sliptong kan ook worden klaargemaakt in de oven, het is even smakelijk en nog makkelijker dan de vis bakken of frituren.
Om sliptong in de oven klaar te maken, volg de volgende stappen:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Afhankelijk van de grootte en hoeveelheid vis in de ovenschaal duurt het 10 tot 15 minuten voordat de vis gaar is.
 • Zorg dat de bodem van de ovenschaal goed bedekt is met boter of olijfolie om het aanbranden van de vis tegen te gaan.
 • Plaats de tong vervolgens in de ovenschaal en doe nogmaals een beetje boter of olijfolie op de vis.
 • Zijn de 10 tot 15 minuten om, haal dan de schaal uit de oven. Je kunt eventueel met een vork testen of de vis goed gaar is. Daarna kun je genieten van de heerlijke sliptong.

Breng een beetje peper of zout aan of andere kruiden naar eigen smaak. Een tip voor als de vis uit de over komt, is om er een beetje citroensap overheen te doen, dit geeft een frisse smaak aan de vis en breekt de eiwitten af waardoor de vis nog malser wordt.

Bron: https://www.freshlyfish.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Heb je er altijd al over gedroomd om ooit een eigen wijngaard te beheren?

23 februari 2024

Dan ligt hier een kans...

Op de schrale zandgronden van de Loonse en Drunense duinen ligt sinds 2006 Woutherushof, een klein wijndomein van circa 8000 m2 met  zo'n 6 verschillende druivenrassen. De productie van de wijnen is uitbesteed aan Stan Beurskens.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s). Ook lekker als voorgerecht tijdens de feestdagen

15 december 2023

Krokante aardappelpannenkoekjes gevuld met gamba's

Vraag je Oekraïners naar hun lievelingsgerecht van thuis, dan is het antwoord vaak: deruny. Deze hartige koekjes worden gemaakt van fijngeraspte aardappelen en ui.

Nieuw: meer informatie op het wijnetiket

15 december 2023

Column: Sico de Moel

De tijd van summiere informatie op de wijnfles is voorbij. Vanaf 8 december dit jaar eist de EU meer duidelijk op de etiketten van onze wijnflessen. Wijnproducenten komen niet meer weg met de vermelding van het alcoholpercentage en of er wel of geen sulfieten in zitten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Terug