Deel

advertentie

Culinaire tip van de week: de beste tijd voor sliptong is vanaf nu…

Sliptong bakken: alles wat je moet weten over het bereiden van zeetong

Culinaire tip van de week: de beste tijd voor sliptong is vanaf nu…

Sliptong is een overheerlijke vis, maar vaak vrij prijzig in een restaurant. Voor een paar sliptongen ben je al snel meer dan 20 euro kwijt. Maar, voor het eten van sliptong hoef je niet per se de deur uit. Deze vis is heel eenvoudig zelf te bereiden! Je bent snel klaar én met restaurantkwaliteit. In deze blog beantwoorden we alle vragen over het bereiden van sliptong. Dat wordt smullen!

Hoeveel per persoon
Sliptongen zijn zeetongen die niet ouder zijn dan 3 tot 4 jaar. Een sliptong weegt gemiddeld 250 gram, van deze 250 gram is ongeveer 40 procent visfilet. Eet je sliptong samen met groente of pasta zoals in een van onze recepten? Dan raden we aan om 3 tot 4 sliptongen per persoon te bereiden. Eet je sliptong als hoofdgerecht, dan kun je er altijd meer klaarmaken.

De sliptong schoonmaken
Je kunt het schoonmaken en fileren van de tong thuis doen. Wil je het zelf proberen? Klik dan op de link hieronder en bekijk de duidelijke instructievideo voor het schoonmaken en fileren van sliptong.

Bereidingswijze: in de boter, olie of frituurpan
Sliptong is een veelzijdige vis die je op veel manieren kan klaarmaken. Zo kun je ze in de pan bakken met boter of olijfolie, of je kunt de sliptong bakken in de frituurpan. Welke bereidingswijze je ook kiest, zorg ervoor dat de vis op kamertemperatuur komt. Op deze manier is het temperatuurverschil niet te groot en blijft de sliptong van hoge kwaliteit. Om het bakken prettiger te maken, kun je de zijvinnen van de vis knippen. Hierdoor passen er meer tongen in de bakpan, bovendien eet het een stuk prettiger. Om kromming in de pan tegen te gaan, kun je de vis ‘kraken’. Pak met een doek de vis aan de ene kant achter de kieuwen en pak aan de andere kant de staart vast. Trek de vis uit elkaar tot je een kleine kraak hoort. Door de vis te kraken, trekt de tong niet krom in de pan en worden beide zeiden gelijkmatig gebakken.

Tong bereiden in de boter
Sliptong bakken in boter is een van de meest populaire manieren om sliptong te bereiden. Het klassieke plaatje van een mooie goudbruine tong is dan ook het resultaat van de vis bakken in de pan. Je kunt dit met of zonder bloem doen. Houd je van een goudbruin korstje? Doe dan een klein beetje bloem op de vis. Voordat je de bloem aanbrengt, breng je de tong op smaak met een klein beetje zout en peper. Ga je zelf sliptong in de boter bereiden, volg dan de volgende stappen:

 • Dep de vis af met een doek of keukenpapier, zodat deze helemaal droog is.
 • Voeg de boter toe aan de pan.
 • Laat de boter langzaam opwarmen en doe de vis in de pan. De boter hoeft niet loeiheet te zijn, want dan wordt de vis niet gelijkmatig gebakken.
 • Bak de sliptong 2 tot 3 minuten aan beide zijdes voor een optimaal resultaat.

Sliptong bereiden in olijfolie
Een andere optie om een overheerlijke maaltijd te bereiden met sliptong is door deze te bakken in de olijfolie. Het is een gezondere optie dan bakken in de boter en het is even makkelijk. De vis behoudt meer van de natuurlijke smaak en neemt minder vet op. Volg de volgende stappen als je zelf sliptong in olijfolie gaat bakken:

 • Dep de vis eerst goed af zodat deze droog is.
 • Breng de sliptong op smaak met een snufje zout en peper, voeg een beetje bloem toe aan de sliptong als je van een krokant laagje om de vis houdt.
 • Doe een beetje olijfolie in de pan en warm de olie langzaam op. Net als bij het boterrecept is het niet nodig om de pan heel heet te zetten, dit zorgt ervoor dat de buitenkant verbrandt en de binnenkant niet goed gaart. Warm de olijfolie dus langzaam op en doe daarna de vis in de pan.
 • Bak beide kanten van de tong 2 tot 3 minuten, beweeg de vis af en toe in de pan zodat deze niet aan de bodem gaat kleven.
 • Haal de vis uit te pan en geniet van een heerlijke en gezonde sliptong.

Tong bereiden in de frituurpan
Sliptong is erg lekker uit de frituurpan, vooral voor grotere porties is dit een goede optie. Zorg altijd voor schone frituurolie voordat je gaat bakken. Voor het frituren van vis kun je drie soorten frituurolie gebruiken; plantaardig frituurvet, vloeibaar frituurvet en vast frituurvet. Hierbij zijn de eerste twee opties het gezondst. Pas op dat je geen grote hoeveelheden tegelijk frituurt. Anders kleeft de vis aan elkaar en wordt deze niet goed gaar, omdat de temperatuur van de olie daalt. De algemene regel voor tong bereiden in de frituurpan is voor elke 100 gram vis is 1 liter frituurolie nodig.

Tong bereiden met beslag
Om de vis klaar te maken voor de frituurpan kun je beslag gebruiken, dit geeft een lekker krokant laagje om de vis heen. Let op: hierdoor wordt het frituurvet wel vies.

Als je zelf visbeslag wilt maken, kijk dan deze handige video.
Voor het bereiden: warm de frituurpan op tot 180 graden. Doe de vis vervolgens in de frituurpan en wacht 3 tot 4 minuten, zodra de vis gaat drijven is deze klaar.

Tong bereiden zonder beslag
Natuurlijk kun je de vis ook frituren zonder beslag, hiermee behoud je meer van de natuurlijke smaak van de sliptong en de olie wordt niet zo snel vies. Hoe frituur je tong? Warm de frituurpan op tot 180 graden. Wederom duurt het ongeveer 3 tot 4 minuten afhankelijk van de grootte en hoeveelheid vis dat in de frituurpan gaat. Houd als regel dat voor elke 100 gram vis 1 liter frituurolie nodig is. Als de vis gaat drijven is de tong klaar.

Tip: bestrooi de gefrituurde tongfilets met vis- of kipkruiden, dit geeft een lekkere smaak aan de vis. Als je van de natuurlijke smaak houdt, houd het dan bij zout en peper.

Tong uit de oven
Sliptong kan ook worden klaargemaakt in de oven, het is even smakelijk en nog makkelijker dan de vis bakken of frituren.
Om sliptong in de oven klaar te maken, volg de volgende stappen:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Afhankelijk van de grootte en hoeveelheid vis in de ovenschaal duurt het 10 tot 15 minuten voordat de vis gaar is.
 • Zorg dat de bodem van de ovenschaal goed bedekt is met boter of olijfolie om het aanbranden van de vis tegen te gaan.
 • Plaats de tong vervolgens in de ovenschaal en doe nogmaals een beetje boter of olijfolie op de vis.
 • Zijn de 10 tot 15 minuten om, haal dan de schaal uit de oven. Je kunt eventueel met een vork testen of de vis goed gaar is. Daarna kun je genieten van de heerlijke sliptong.

Breng een beetje peper of zout aan of andere kruiden naar eigen smaak. Een tip voor als de vis uit de over komt, is om er een beetje citroensap overheen te doen, dit geeft een frisse smaak aan de vis en breekt de eiwitten af waardoor de vis nog malser wordt.

Bron: https://www.freshlyfish.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: een Surinaams hoogstandje

29 september 2023

Roti met kip, kousenband, massala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat…

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug