Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer
Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.
Gepubliceerd: 2 juni 2023
Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.
Het leuke aan couscous is dat je het oneindig kunt blijven variëren. Of je nu je restjes uit de koelkast opmaakt of gaat voor een klassiek couscousrecept, het is eigenlijk altijd goed. Ga bijvoorbeeld voor een couscous in combinatie met feta, geitenkaas of een sausje van yoghurt. Vul aan met geroosterde groenten zoals courgette, aubergine en paprika. Andere ingrediënten die goed gaan bij couscous zijn koriander, munt, granaatappelpitjes, tomaat, gekruid rundvlees of kip. Tip: probeer eens gegrilde bloemkool met couscous en kruidige yoghurtsaus.
Vraag je je af hoe je couscous moet koken? Heel makkelijk! Doe 100 ml water (of bouillon) per persoon in een pan met deksel en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur als het water kookt en voeg 75 gram couscous per persoon toe. Roer even door en doe de deksel op de pan. Laat de couscous nu 5 minuten staan met de deksel op de pan. Daarna kun je de couscous serveren in een salade of bij een warm gerecht.
Gegrilde zalm met couscous en dille-yoghurt
Bereiden
Bereid de couscous. Kook de broccoli in circa 8 minuten beetgaar. Rasp de helft van de citroen en pers het sap eruit. Snijd de andere helft in partjes.
Houd een beetje dille apart voor de garnering. Meng de yoghurt met de rest van de dille, knoflook, citroenrasp, -sap, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper.
Verhit de grillpan op middelhoge stand met de overige olijfolie. Bak hierin de zalmfilets in circa 6 minuten rondom gaar. Schep de couscous, broccoli en zalm op een bord. Serveer met de dille-yoghurt en partjes citroen. Garneer met de overige dille.
Ingrediënten
300 gram couscous
700 gram broccoli (in roosjes)
1 citroen
15 gram dille (fijngehakt)
200 gram Griekse yoghurt
1 teentje knoflook (geperst)
3 eetlepels olijfolie
4 zalmfilets