Culinaire tip van de week: bouillabaisse
Vroeger een teken van armoede, nu een culinair hoogstandje
Gepubliceerd: 14 juli 2023
Het is een traditioneel Provençaals visgerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Marseille in Zuid-Frankrijk. Het woord “bouillabaisse” komt van het Provençaalse woord “bouille-abaisso”, wat “verminderd tot koken” betekent, gevolgd door de bereidingsmethode van het gerecht.
Bouillabaisse begint als een gerecht van de arme vissers in Marseille, die de hulp van minder gewaardeerde vis gebruikten die ze niet konden verkopen op de markt. Het gerecht werd dagelijks gekookt aan boord van de vissersboten met behulp van een mix van mediterrane vissoorten, zoals zeebaars, rode mul, schorpioenvis, congeraal, poon en andere beschikbare vis.
De traditionele bereiding van bouillabaisse omvat het koken van de vis in een bouillon met tomaten, uien, knoflook, saffraan, olijfolie en verschillende kruiden. Het gerecht wordt geserveerd met crostini of stokbrood en een rouillesaus, een pittige knoflookmayonaise. Traditioneel wordt bouillabaisse in twee delen geserveerd: eerst wordt de bouillon apart geserveerd met stukjes brood en rouille.
Vandaag de dag is bouillabaisse nog steeds een geliefd gerecht in Marseille en wordt het wereldwijd geassocieerd met de Provençaalse keuken. Het wordt vaak gegeten in restaurants langs de Middellandse Zeekust en heeft een iconische status als een smaakvolle en traditionele vismaaltijd.
Bron: www.gastropedia.nl