Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens
Een perfect gegrilde vis? Ontdek het geheim van de chef
Gepubliceerd: 23 februari 2018
Wie kan niet genieten van een heerlijk gegrild visje op zijn tijd. Maar wat een frustratie kan het ook opleveren voor de thuiskok. Tenminste dat heb ik vaak als ik een prachtige vis mee naar huis heb genomen, en ik al helemaal voor me zie hoe ik deze perfect gegrild, met kleurrijke garnering, zal presenteren aan mijn lief. Maar wat je niet hoopt, gebeurt toch.. de vis blijft plakken aan je grillpan. En Van Kokenou, zou Van Kokenou niet zijn, als we het jullie zo gemakkelijk mogelijk willen maken om indrukwekkende gerechten op tafel te zetten, met zo min mogelijk moeite én altijd een smakelijk resultaat!
Maar wat is dan het geheim van de chef om niet van elke vis een legpuzzel te maken? We kennen allemaal de trucs met de visklemmen, het insmeren van het grillrooster en de vis bakken op de huid. En ik kan ook niet ontkennen dat deze trucs mij weer een stuk verder helpen, maar er is nóg een geheim: Mayonaise!
Om het perfecte stukje vis te grillen, heb je ook mayonaise en een keukenkwastje nodig. Lak je vis met een dun laagje mayonaise, waarna je de vis kruidt met peper en zout. Leg de vis op de grill et voilà…. een perfect gegrilde vis komt er van je grill. Of je nu kiest voor een heerlijke kabeljauw of een prachtige zeebaars, alles komt even perfect én smakelijk op je bord. Want de mayonaise laat alleen een mooi gegrild korstje achter, je proeft er verder niets van terug.
De mayonaise geeft de vis net dat vettige laagje wat aanbakken voorkomt. Bovendien blijft de mayonaise beter plakken aan de vis dan bijvoorbeeld een olijfolie of boter. En anders dan bij olie, zorgen de suikers en proteïne in de mayonaise voor de reactie wat het mooie bruine korstje veroorzaakt.
En nog meer goed nieuws op het grill front, want deze truc kun je ook gebruiken voor een perfect gegrild stukje vlees, gevogelte, mooie gegrilde groenten en zelfs voor een heerlijke smeuïge tosti. Dus lakken maar dat malse stukje hertenbiefstuk of die mooie courgettelinten, want de mogelijkheden zijn eindeloos!
Geniet!