Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens
De perfecte kaasplank samenstellen
Gepubliceerd: 2 februari 2018
Met een goede kaasplank scoor je eeuwige roem bij je gasten zonder ook maar een zweetdruppeltje te ontdekken op je hoofd. En het is precies díe combinatie waar wij bij Van Kokenou zo van houden! Dus een kaasplank is altijd een goed idee; of je nu een feestje hebt en een mooi gevulde kaasplank bij de andere happen presenteert, of tijdens een spontaan glaasje wijn op zaterdagmiddag met wat vrienden aan de keukentafel. En niet te vergeten blijft de kaasplank een goed idee als laatste gang voor het dessert van een feestelijk diner.
Dé perfecte kaasplank bestaat eigenlijk niet… de variatiemogelijkheden voor het samenstellen van een heerlijke kaasplank zijn legio. Voor de basis van je kaasplank, kun je uitgaan van de kleuren van de Franse (of Nederlandse) vlag. Uit de verschillende kaasspecialiteiten kies je als basis namelijk altijd een rode gewassen korstkaas, een witte korstkaas en een blauwaderkaasje. Verder kun je je kaasplank natuurlijk uitbreiden met een geitenkaas, schapenkaas, halfharde of harde kaas. Met 3 tot 5 soorten kaas op je plank heb je een prachtige plank. Heb je een groot gezelschap zou je de kaasplank binnen de verschillende kaassoorten kunnen uitbreiden met 8 tot 12 verschillende kaasjes op de plank.
Zet je kazen op smaak neer, van mild tot sterk, zodat het voor je gasten duidelijk is wat de beste volgorde van genieten is. De witschimmelkazen eerst, bijvoorbeeld een Brie de Meaux of een Camembert de Normandie, daarna de geiten- en schapenkazen, dan de halfharde en harde kazen zoals de Manchego of een Comté. Vervolgens stap je over naar de meer krachtigere smaken van de rode korstkazen. Mijn persoonlijke favoriet in deze kaassoort is de verrukkelijke Époisses de Bourgogne. Als laatste positioneer je de blauwschimmelkazen, zoals de pittige blauwaderkaas Saint Agur met zijn romige karakter of de bijzonder Roquefort Papillon welke gerijpt is in een natuurlijke grot van de Combalou in Zuidelijk Frankrijk.
Ben je een beginner in het genieten van de kaasplankjes, kies dan voor de wat mildere kazen in de verschillende kaasfamilies. Zijn jij en je gasten gevorderde kaasliefhebbers, dan is het leuk om op zoek te gaan naar specialiteiten in de verschillende kaassoorten. Weet je heel goed waar je voorkeur ligt als het gaat om de kaasfamilies, dan kun je ook een bijzonder plankje samenstellen met verschillende soorten uit deze kaasfamilie.
Na het uitzoeken van de kazen, komt de finishing touch: het opmaken van de kaasplank. Zorg voor verschillende soorten ambachtelijk brood en toastjes. Echt een delicatesse op je kaasplank is het knapperige zwarte beetje ziltige ‘perkamentbrood’ Pergamena Nera, een prachtig Italiaans product waarmee je een wow-effect krijgt op je kaasplank.
Natuurlijk mogen verschillende soorten ongezouten noten en verse druiventrosjes niet ontbreken. En kunnen we het zoetje niet missen op de plank. Ik schreef al eerder over de honing tijm confituur die overheerlijk smaakt bij een romige geitenkaas. Maar ook een mooie vruchtencompôte of onze eigen rode wijnjam kan er goed bij geserveerd worden.
En als je het dan écht af wilt maken, dan drink je bij een prachtige kaasplank een prachtige port, zoals de Dalva Ruby Port. Dieppurper van kleur, met een geur dat primair fruit van de druiven biedt. In de smaak proef je rozijnen, een gamma zuidvruchten, en tenslotte een heerlijk lange finale.
Dit bij elkaar lijkt me meer dan genoeg reden voor een feestje of heerlijk diner met als afsluiter uiteraard een prachtige kaasplank….
Geniet!