Deel

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

Wijn-spijs combinatie; waar let je op bij het combineren?

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

Het Paasweekend staat weer voor de deur, voor velen van ons het moment bij uitstek om een heerlijk thuisdinertje met geliefden te organiseren. En misschien herken je het wel, je besteedt veel tijd aan het bedenken van de juiste gerechten om te serveren, maar pas op het allerlaatst sta je nog voor de keuze welke wijnen hierbij te serveren. En waar let je eigenlijk op bij het uitkiezen van je eigen wijnarrangement? Dus even wat handige tips om de juiste keuze te maken. Maar de belangrijkste tip is toch wel heerlijk te genieten van het experimenteren!

WHAT GROWS TOGETHER GOES TOGETHER’
Een eeuwenoude tip die nog steeds actueel is! En als je erover nadenkt heel logisch dat gerechten uit een bepaalde streek vrijwel altijd mooi combineren met de wijnen uit diezelfde streek. Ik moet de eerste wijnproducent nog tegenkomen die niet graag uitdrukking wil geven in haar wijnen aan datgene wat het gebied waar de druiven groeien, bijzonder maakt.

Truffel uit de Piemonte combineert prachtig met een granaatrode Barolo uit dezelfde streek. Een fruitige frisse Sancerre combineert perfect met de Crottin de Chavignol, het geitenkaasje uit de Sancerre met de zachte rimpelige wit-oranje korst. En tijdens dit regenachtige weekend kun je ook kiezen voor een mooie Italiaanse romige risotto, heel spannend in combinatie met de Bianco delle Venezie Garganega Buglioni. Met haar strogele kleur en gouden schittering betoverde deze combinatie mij direct.

COMPLEMENTEREN OF CONTRASTEREN DAT IS DE VRAAG
Beide keuzes kunnen mijn hart een sprongetje laten maken. Het combineren van een boterige chardonnay met kalkoenfilet, gevuld met krab, geserveerd met een mooie mosterdroomsaus, zorgt voor een harmonieuze smaaksensatie in je mond. Of je kiest ervoor om in de finale van je thuisdiner een de koning van de Engelse kazen, de Blue Stilton, te serveren met een prachtige diep purperen Ruby Port. De volle zoete smaak van rozijnen en een gamma aan zuidvruchten van de port contrasteert fantastisch met de intense pittige smaak van de kaas.

BALANS IS DE SLEUTEL TOT SUCCES
Een goede wijn-spijs combinatie is ‘in evenwicht’. Een mooie gegrilde picanha vraagt om een vollere rode wijn dan een licht gerecht. Dat geldt voor zowel wit als rood. Een vlezige moot zeewolf in een romige saus vraagt om een heel andere – vollere en rijpere – witte wijn dan een lichte forel. Bedenk daarom hoe het gerecht in elkaar zit, welke ingrediënten er in zitten en op welke ingrediënten je de wijn wilt afstemmen. Daarnaast is het ook altijd goed om stil te staan bij hoe het gerecht gemaakt is. Is het bijvoorbeeld een krokant gebakken vis? Daar past een knisperende witte wijn bij. Of is het een gestoomde vis? Daar past een zachtere, rondere witte wijn bij.

BIJ TWIJFEL KIES CHAMPAGNE
Als je er echt niet uitkomt, kies dan altijd voor champagne. Zeker tijdens een feestweekend is dit een goede keuze. Champagne is een flexibele wijn vanwege de hoge zuurgraad en zorgt voor een levendige, frisse wijn, die je smaakpapillen aanwakkert. Het spoelt als het ware de mond. En dat betekent: nog een hapje, nog een slokje! Ook het lage alcoholpercentage zal het eten niet overstemmen.

Deze tips kunnen je helpen bij het combineren van wijnen en spijzen, zodat je straks een lekkere wijn op tafel kunt zetten of je gaat voor gemak en volgt onze wijnsuggestie! Maar… uiteindelijk draait het natuurlijk altijd om smaak. Over smaak valt niet te twisten en het is dan ook aan jezelf om te ontdekken welke combinaties van wijn en spijs je goed bevallen. Uiteindelijk is de belangrijkste tip dat je drinkt wat je lekker vindt. Geen enkele wijn-spijscombinatie zal perfect zijn, als je niet geniet van wat er in je glas zit!!

Van Kokenou wenst je een heerlijk Paasweekend! Proost!

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

Wat je misschien nog niet wist...

16 augustus 2019

Dit is waarom je tomaten altijd van tevoren moet zouten

Specerijen worden ontzettend ondergewaardeerd in Nederland, als je het ons vraagt – en dan niet alleen exotische specerijen...

Proeverij van het Cape Winemakers Guild en diner bij Grand Café Bourgogne

16 augustus 2019

Waar en wanneer: Schoorl op maandag 9 september

Op deze maandag zal er een proeverij plaatsvinden van het Cape Winemakers Guild (CWG) met diner bij Grand Café Bourgogne in Schoorl.

De bramen zijn rijp, dus hoogste tijd om te oogsten!

16 augustus 2019

Tips en recepten

Bramen zijn niet alleen lekker en gezond om zo te eten, je kunt er ook heerlijke gerechten mee maken.

Vijf bijzondere plekken waar kaas wordt gemaakt

9 augustus 2019

In een bunker of midden in het bos bijvoorbeeld

We hebben in Nederland niet alleen heel goede kazen, maar ook speciale en onverwachte plekken waar deze worden gemaakt.

Spaanse Paëlla én Cava-avond bij paviljoen Noord

9 augustus 2019

Wanneer: Vrijdag 23 augustus vanaf 18:00 uur

Spaans genieten bij Strandpaviljoen Noord in Bergen aan Zee. Met uitzicht op zee, Spaanse live muziek van...

Weet jij wat er allemaal uit de Noordzee komt wat we kunnen eten?

2 augustus 2019

Waddenzee en Oosterschelde zijn vruchtbare bronnen voor de mooiste schaal- en schelpdieren

Bent u ook zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren? U heeft groot gelijk. Het eten van zeevruchten is lekker en gezond.

Leuk om samen met de kinderen te maken...

2 augustus 2019

Aard­bei­en­ti­ra­mi­su met si­naas­ap­pel

Zomerse tiramisu met in de hoofdrol aardbeien, basilicum en sinaasappel.Bereiden stap voor stap koken print Zo lukt het altijd!vaak met video's en foto's in kortere stappen ideaal om mee te koken Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Meng het rasp met de likeur. Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de lange vingers. Schenk het likeurmengsel en de helft van het sinaasappelsap erover. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd in plakjes. Snijd de blaadjes van de basilicum in dunne reepjes en meng door de aardbeien. Klop de slagroom met de suiker stijf. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit. Dit gaat het beste als je het gehalveerde stokje plat op een snijplank legt. Roer de mascarpone met het vanillemerg los met een vork en spatel door de slagroom. Verdeel de helft van de aardbeien over de lange vingers in de ovenschaal. Verdeel de helft van het mascarponemengsel en vervolgens de rest van de lange vingers erover. Besprenkel met de rest van het sinaasappelsap. Verdeel de rest van de mascarpone erover en schik de rest van de aardbeien erop. Laat de tiramisu afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Feedback Bereidingstip: Je kunt de tiramisu 4 uur van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.Ingrediënten:1 perssinaasappel 4 el sinaasappellikeur 40 lange vingers 500 g aardbeien 15 g verse basilicum 500 ml verse slagroom 4 el fijne kristalsuiker 1 vanillestokje 500 g mascarpone zet producten op mijn lijst Keukenspullen ovenschaal (20 x 30 cm)Bron: AH.nl

Mosselseizoen is gestart: Lekker aanzitten bij een Bergens restaurant of... zo bereid je ze thuis

12 juli 2019

Veel bruikbare tips voor een goed resultaat

Het Nederlandse mosselseizoen is weer begonnen. Een goed moment om de bereiding van mosselen eens onder de loep te nemen.

Heerlijk Bergen van start (met filmpje van de opbouw)

21 juni 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerkterrein op 21-22-23 juni a.s.

Het smakelijkste gratis foodevenement start vandaag op het Ruïnekerkterrein in hartje Bergen.

Visfestijn bij restaurant Bergen Binnen

21 juni 2019

Waar en wanneer: Breelaan op zondag 30 juni vanaf 15.00 uur

Kom fijn genieten met je vrienden en familie op het jaarlijks terugkerende visfestijn bij restaurant Bergen Binnen.

Ken je deze al? De Ofyr-barbecue

14 juni 2019

De Ofyr is meer dan een barbecue

Onder het genot van een drankje buiten zijn bij het warme vuur en samen de heerlijkste gerechten klaar maken.

Lazy Summer Party bij sterrestaurant Merlet (filmpje)

14 juni 2019

Wanneer: 7 juli vanaf 15.00 uur

Op een zonnige zondagmiddag in de zomer wordt op het terras van Restaurant Merlet weer een gezellige Lazy Sunday Party georganiseerd...

Zondag 16 juni is het weer vaderdag

14 juni 2019

Hoogste tijd om paps weer eens lekker te verwennen

Ga jij ook gezellig met je moeder, schoonmoeder, bonusmoeder en/of oma lekker highteaën bij een van de vele fijne restaurants in Bergen?

Jaap Harm van Duinen spreekt én signeert in Bistronomie ’t Parkje

10 juni 2019

Lekker én leerzaam met een exclusief en bijzonder arrangement

Oud-Bergenaar en schrijver Jaap Harm van Duinen (55) komt op woensdag 26 juni naar Bistronomie ‘t Parkje in Bergen.

Hollandse nieuwe in aantocht (filmpje)

7 juni 2019

Wanneer verkrijgbaar: op woensdag 12 juni bij uw lokale visboer

De start van het nieuwe seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ vindt dit jaar plaats op woensdag 12 juni.

Als u een lekkerbekje bent, dan bent u bekend met Anthony Bourdain

7 juni 2019

Twee topchefs lassen een Anthony Bourdain herdenkingsdag in op 25 juni

Het is alweer bijna een jaar na het overlijden van onze culinaire held Anthony Bourdain. Het nieuws trok op 8 juni 2018 als een schokgolf door

Sterrestaurant Merlet en vaderdag

31 mei 2019

Wanneer: 16 juni

Op zondag 16 juni is het weer vaderdag. Een dag om alle vaders te bedanken.

Masterclass Champagne bij Paviljoen Noord met bijpassend 4-gangenmenu

24 mei 2019

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op donderdag 6 juni vanaf 16.00 uur

De champagne Leclerc Briant werd door importeur Nico McGough omschreven als de ‘Krug van de toekomst’. Alle champagnes zijn handgemaakt...

Voor in de agenda: "Heerlijk Bergen"

24 mei 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerkterrein op 21-22-23 juni a.s.

Diverse Bergense horecaondernemers hebben de handen ineen geslagen om een foodfestival voor Bergen te behouden.

Voor in de agenda: WijnSpijs Wandeling Bergen

24 mei 2019

Wanneer: zondag 9 juni

Een ontspannen zondagmiddag en de leukste manier om de beste restaurants van jouw dorp te ontdekken!

De temperaturen lopen op... dus gaan we weer fijn BBQen

17 mei 2019

Handige tips!

Je kan tegenwoordig allerlei soorten barbecues kopen, maar wat is nu de beste? Of je nou elektrisch...

Kinderen het ontbijt, vader de BBQ

10 mei 2019

Wil jij met Moederdag een barbecue organiseren?

Bereid je dan goed voor, want dat kan heel wat stress voorkomen. Met deze BBQ boodschappenlijst ben jij er helemaal klaar voor!

Wat vinden moeders het allerleukst...

10 mei 2019

Een moederdagontbijt op bed. We hebben wat tips!

Een lekker ontbijtje in bed, dat is wat moeders willen. Een verwenontbijt is iets waar moeders altijd dol op zijn.

En dit kunnen moeders erg waarderen...

3 mei 2019

Een liefdevol gemaakt ontbijt op bed met moederdag

Een lekker ontbijtje in bed, dat is wat moeders willen. Een verwenontbijt is iets waar moeders altijd dol op zijn.

Wat ga je eten op Koningsdag?

26 april 2019

Nog een nachtje slapen en dan is het weer zover, Koningsdag

Bedenk alvast wat of waar je gaat eten op Koningsdag. Lekker makkelijk bij een van de vele Bergense restaurants, of...

Lazy summer party... bij Merlet

26 april 2019

14 juli Chef's collaboration: Merlet x De Librije

Op een zonnige zondagmiddag in de zomer zal op het terras van Restaurant Merlet weer een gezellige Lazy Sunday Party worden georganiseerd...

Misschien wel het meest ultieme paasrecept van chef Niven Kunz

19 april 2019

Asperges, maar... dan heel anders

Sterrenchef Niven Kunz was onlangs bij de Culy-redactie op bezoek om ons zijn recept voor witte asperges te presenteren.

Advertorial filmpje: de heerlijkste, verse oesters uit Zeeland bestel je nu bij Ed Mol

5 april 2019

Thuisbezorging (in luxe mandje) alleen in Bergen NH en Bergen aan Zee

De heerlijkste, verse oesters uit Zeeland bestel je nu bij Ed Mol. Stuur je bestelling voor donderdagmiddag 17:00 uur...

Wijnspijs aspergelunch

5 april 2019

Waar en wanneer: Bistronomie 't Parkje op zondag 14 april

In samenwerking met De Gouden Ton organiseert ’t Parkje een Wijnspijs aspergelunch op 14 april a.s. Tijdens deze proeverij kunt u genieten van een vier-gangen...

Hebben jullie al kaarten?

5 april 2019

‘Walking dinner’ Bergen aan Zee zondag 14 april om 16.00 uur

Wat drie jaar geleden begon als een feestelijke gebeurtenis, ter ere van het 110-jarig bestaan van Bergen aan Zee, is ondertussen uitgegroeid tot...

Pasen vier je bij blooming: paaspreuvenement

29 maart 2019

Wanneer: zondag 21 april 2019 van 13:00 - 17:00

Geniet samen met vrienden, familie en geliefden van al het heerlijks dat blooming te bieden heeft op eerste paasdag.

Franse chanson-avond in Bergen én een heerlijk 3-gangen diner

Waar en wanneer: Het Huis met de Pilaren op maandag 1 april 18:30 uur

Op deze maandagavond presenteert Het Huis met de Pilaren: Franse chanson-avond met een optreden van Britta Maria...

Wegens groot succes vind de vierde editie van het ‘Walking dinner’ weer plaats

22 maart 2019

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op zondag 14 april om 16.00 uur

Wat drie jaar geleden begon als een feestelijke gebeurtenis, ter ere van het 110-jarig bestaan van Bergen aan Zee, is ondertussen...

Culinaire Fietstocht door de gemeente Bergen

15 maart 2019

Wanneer: donderdag 18 april

Op deze dag organiseert de buurtsportcoach van de gemeente Bergen een Culinaire Fietstocht. Iedereen in de leeftijdscategorie 60+ ...

Terug