Deel

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

Wijn-spijs combinatie; waar let je op bij het combineren?

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

Het Paasweekend staat weer voor de deur, voor velen van ons het moment bij uitstek om een heerlijk thuisdinertje met geliefden te organiseren. En misschien herken je het wel, je besteedt veel tijd aan het bedenken van de juiste gerechten om te serveren, maar pas op het allerlaatst sta je nog voor de keuze welke wijnen hierbij te serveren. En waar let je eigenlijk op bij het uitkiezen van je eigen wijnarrangement? Dus even wat handige tips om de juiste keuze te maken. Maar de belangrijkste tip is toch wel heerlijk te genieten van het experimenteren!

WHAT GROWS TOGETHER GOES TOGETHER’
Een eeuwenoude tip die nog steeds actueel is! En als je erover nadenkt heel logisch dat gerechten uit een bepaalde streek vrijwel altijd mooi combineren met de wijnen uit diezelfde streek. Ik moet de eerste wijnproducent nog tegenkomen die niet graag uitdrukking wil geven in haar wijnen aan datgene wat het gebied waar de druiven groeien, bijzonder maakt.

Truffel uit de Piemonte combineert prachtig met een granaatrode Barolo uit dezelfde streek. Een fruitige frisse Sancerre combineert perfect met de Crottin de Chavignol, het geitenkaasje uit de Sancerre met de zachte rimpelige wit-oranje korst. En tijdens dit regenachtige weekend kun je ook kiezen voor een mooie Italiaanse romige risotto, heel spannend in combinatie met de Bianco delle Venezie Garganega Buglioni. Met haar strogele kleur en gouden schittering betoverde deze combinatie mij direct.

COMPLEMENTEREN OF CONTRASTEREN DAT IS DE VRAAG
Beide keuzes kunnen mijn hart een sprongetje laten maken. Het combineren van een boterige chardonnay met kalkoenfilet, gevuld met krab, geserveerd met een mooie mosterdroomsaus, zorgt voor een harmonieuze smaaksensatie in je mond. Of je kiest ervoor om in de finale van je thuisdiner een de koning van de Engelse kazen, de Blue Stilton, te serveren met een prachtige diep purperen Ruby Port. De volle zoete smaak van rozijnen en een gamma aan zuidvruchten van de port contrasteert fantastisch met de intense pittige smaak van de kaas.

BALANS IS DE SLEUTEL TOT SUCCES
Een goede wijn-spijs combinatie is ‘in evenwicht’. Een mooie gegrilde picanha vraagt om een vollere rode wijn dan een licht gerecht. Dat geldt voor zowel wit als rood. Een vlezige moot zeewolf in een romige saus vraagt om een heel andere – vollere en rijpere – witte wijn dan een lichte forel. Bedenk daarom hoe het gerecht in elkaar zit, welke ingrediënten er in zitten en op welke ingrediënten je de wijn wilt afstemmen. Daarnaast is het ook altijd goed om stil te staan bij hoe het gerecht gemaakt is. Is het bijvoorbeeld een krokant gebakken vis? Daar past een knisperende witte wijn bij. Of is het een gestoomde vis? Daar past een zachtere, rondere witte wijn bij.

BIJ TWIJFEL KIES CHAMPAGNE
Als je er echt niet uitkomt, kies dan altijd voor champagne. Zeker tijdens een feestweekend is dit een goede keuze. Champagne is een flexibele wijn vanwege de hoge zuurgraad en zorgt voor een levendige, frisse wijn, die je smaakpapillen aanwakkert. Het spoelt als het ware de mond. En dat betekent: nog een hapje, nog een slokje! Ook het lage alcoholpercentage zal het eten niet overstemmen.

Deze tips kunnen je helpen bij het combineren van wijnen en spijzen, zodat je straks een lekkere wijn op tafel kunt zetten of je gaat voor gemak en volgt onze wijnsuggestie! Maar… uiteindelijk draait het natuurlijk altijd om smaak. Over smaak valt niet te twisten en het is dan ook aan jezelf om te ontdekken welke combinaties van wijn en spijs je goed bevallen. Uiteindelijk is de belangrijkste tip dat je drinkt wat je lekker vindt. Geen enkele wijn-spijscombinatie zal perfect zijn, als je niet geniet van wat er in je glas zit!!

Van Kokenou wenst je een heerlijk Paasweekend! Proost!

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

Herfst: hoogste tijd voor hachee met rodekool

15 november 2019

Een eenvoudig traditioneel basisrecept

Hét basisrecept om klassieke hachee te maken, een heerlijk zacht stoofvlees met o.a. uien, laurier en kruidnagels. Lekker met aardappelpuree en rode kool!

Wild: van reebout uit de Poolse wouden tot patrijs van de Schotse Hooglanden

15 november 2019

Iedere dinsdag Wilde Dinsdag bij Bistronomie 't Parkje

Reserveer snel met minimaal 2 personen en het wild-hoofdgerecht is 2 voor 1.

Smullen voor jong en oud bij Filmtheater Cinebergen

8 november 2019

De Brief voor Sinterklaas - zondag 24 november 15:30 uur

Chefkok Jeroen Klepper van Hemingway’s Beach Restaurant gaat dit seizoen thematisch te werk. Voor de kinderen wordt op zondagmiddag 24 november...

Indonesische keuken terug in Bergen

8 november 2019

Waar en wanneer: Rogier Jonk gallery & artcafé op vrijdag en zaterdag

De liefhebbers van Indonesisch eten kunnen weer terecht in Bergen. In Rogier Jonk gallery & artcafé wordt er namelijk elke vrijdag...

Ben jij een lekkerbek? Doe jezelf of een goede relatie de Lekker500 cadeau

8 november 2019

Bestel 'm nu!

De feestelijke lancering van de Lekker 500 editie 2020 is inmiddels een week geleden! De 500 beste restaurants in Nederland zijn bekend...

Hutspot: een oer-Hollands wintergerecht

8 november 2019

Basisrecept voor hutspot

Wie wordt er niet blij van een bord hutspot op een koude dag? Vooral met een knapperige speklap of met botermals stoofvlees.

Speciaal afscheidsmenu tot eind november bij Brasserie Nero

1 november 2019

Wat dacht u van... “Nero’s Sushi Madness”, iedere dinsdag en donderdag iedere portie sushi voor € 10,00 i.p.v. € 15,00

Zoals al vermeld in de Flessenpost gaan Fabel's en ’t IJkgebouw per 1 december in Nero een geheel nieuw horecaconcept neerzetten.

Wintertijd... dus hoogste tijd voor een klassieke rauwe andijviestampot, met... spekjes

1 november 2019

Stamppot andijvie kan op enorm veel verschillende manieren worden bereid. Dit recept is het klassieker

Voordat je de aardappels gaat schillen, deze goed wassen. Hetzelfde geldt voor de andijvie. Daarna schil je de aardappels.

Gasterij 't Woud en wild

25 oktober 2019

De afbeelding ziet er bijna uit als een stilleven...

Sinds jaar en dag staat Gasterij 't Woud bekend om zijn voortreffelijke wild-menukaart.

De zes Beste IJssalons In Noord-Holland voor een heerlijk ijsje

25 oktober 2019

IJssalon Pinoccio gevestigd in Bergen en Schoorl valt in de prijzen

De zomer is mijn favoriete seizoen van het jaar. Reden nummer één: heerlijk buiten zijn met vrienden en familie en...

Ster restaurant Merlet wederom in de prijzen bij 'Proefschrift'

18 oktober 2019

9.2 voor gerechten die uitblinken in design, evenwicht en finesse

Keuken en interieur van Merlet zijn begin 2019 prachtig vernieuwd. De uitstraling is van klassiek naar internationaal en trendy gegaan...

Uit eten tijdens de Kunst10Daagse?

18 oktober 2019

De Flessenpost tipt veertien Bergense restaurants

De gedrukte editie van de Flessenpost staat vanzelfsprekende vol met info over de Kunst10Daagse, maar na zo'n dagje cultuur snuiven...

Jubileumdiner bij Grand Café Bourgogne in Schoorl

11 oktober 2019

Mattijs Kaptein viert zijn driejarig jubileum als chefkok bij Grand Café Bourgogne

Tijdens deze avond serveren ze zijn succesgerechten van de afgelopen drie jaar.

Speciaal Flessenpost menu voor liefhebbers van vis, schaal en schelpdieren

4 oktober 2019

Waar en wanneer: Bij het nieuwe visrestaurant Fisher's in Bergen aan Zee op donderdag 10 okt. a.s.

Dit keer strijkt gastchefkok Remco Sterk neer bij het nieuwe visrestaurant Fisher's en heeft samen met chefkok Guido van Leeuwen een fantastisch...

Ook het wildseizoen in Bergen is weer geopend. Smaakvol en duurzaam...

11 oktober 2019

Waar en bij wie...

Ook in en rond Bergen is het wildseizoen weer van start gegaan. Vanzelfsprekend kom je dan ook uit bij Gasterij 't Woud aan de...

Herfst... dus hoogste tijd voor wilde pad­den­stoe­len­soep met wit­te wijn & crè­me fraî­che

4 oktober 2019

Snel gemaakt en zó lekker. Ontdek ook de smaak van de witte wijn

Aan het werk... Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier of een speciaal zacht borsteltje. Snijd de paddenstoelen...

Houd de zomer nog wat langer in huis...

27 september 2019

De allerlekkerste limoncello zelf gemaakt

Voor de allerlekkerste limoncello neem je de allerlekkerste citroenen (biologisch, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%.

Exclusief diner inclusief wijnarrangement voor het goede doel!

27 september 2019

Waar en wanneer: Brasserie Nero op woensdag 2 oktober

Heeft u zin in een heerlijke avond uit voor het goede doel: de Ruïnekerk? Dat kan op woensdagavond 2 oktober.

Nog niet gepicknickt dit jaar?

20 september 2019

Aankomend weekend is waarschijnlijk je laatste kans...

Nodig je familie en vrienden uit en... geniet. Een mand voor zes personen om te gaan picknicken op het strand, in het bos, in het park of waar dan ook.

Het is bij Merlet inmiddels traditie om de Kunst10Daagse op spectaculaire wijze te openen

20 september 2019

Humberto Tan meets chefkok Jonathan Zandbergen

Op 11 oktober zal Merlet in het teken staan van fotografie en dance tijdens de opening van de expositie van Humberto Tan.

Topchef Remco Sterk is back én is gastkok bij The Bourbon Room

13 september 2019

Update... het evenement is sinds zaterdag volgeboekt

Na een mooie reis langs vele culinaire hotspots in Zuid-Europa is Remco weer terug in Bergen.

Chef's Collaboration bij *restaurant Merlet met 3-sterrenchef Thomas Bühner

13 september 2019

Wanneer: zondag 29 september

Op deze zondag organiseert Merlet de volgende Chef's Collaboration met dit keer een internationale chef.

Jazz&Sail... dus een stevig ondergrondje is raadzaam

6 september 2019

Wereldburgers eten hamburgers

Zelf burgers maken? Helemaal niet zo moeilijk, maar wel héél lekker.

Sterrestaurant Merlet Schoorl en 13 andere sterrestaurants verzorgen 'Supernovae diner'

6 september 2019

Wanneer: zondag 6 oktober

Liefst veertien bij Alliance Gastronomique aangesloten restaurants verzorgen zondag 6 oktober een zogeheten Supernovae.

Vissoep van o.a. rode poon

30 augustus 2019

Waar: Restaurant Fishers' Bergen aan Zee

Eerder deze week tijdens die prachtige tropische dagen, moest ik geruime tijd wachten op een camerateam...

Verschillende soorten inktvis. En zo bereid je ze

30 augustus 2019

Inktvissen kunnen opgedeeld worden in drie soorten: de pijlinktvis, zeekat en de octopus

Dé inktvis bestaat niet, het is namelijk geen vissoort maar een verzamelnaam voor verschillende weekdieren uit dezelfde familie: de koppotigen.

De temperaturen lopen weer op... dus gaan we fijn BBQen

23 augustus 2019

Handige tips!

Je kan tegenwoordig allerlei soorten barbecues kopen, maar wat is nu de beste? Of je nou elektrisch, op gas of ouderwets op houtskool barbecuet...

Spaanse avond bij paviljoen Noord gemist?

23 augustus 2019

Zo maak je zelf een echte Spaanse paëlla

Happy paëlla heeft met veel zorg en liefde dit recept ontwikkeld. Wij zijn continue bezig geweest om het recept te verbeteren en...

Wat je misschien nog niet wist...

16 augustus 2019

Dit is waarom je tomaten altijd van tevoren moet zouten

Specerijen worden ontzettend ondergewaardeerd in Nederland, als je het ons vraagt – en dan niet alleen exotische specerijen...

Proeverij van het Cape Winemakers Guild en diner bij Grand Café Bourgogne

16 augustus 2019

Waar en wanneer: Schoorl op maandag 9 september

Op deze maandag zal er een proeverij plaatsvinden van het Cape Winemakers Guild (CWG) met diner bij Grand Café Bourgogne in Schoorl.

De bramen zijn rijp, dus hoogste tijd om te oogsten!

16 augustus 2019

Tips en recepten

Bramen zijn niet alleen lekker en gezond om zo te eten, je kunt er ook heerlijke gerechten mee maken.

Vijf bijzondere plekken waar kaas wordt gemaakt

9 augustus 2019

In een bunker of midden in het bos bijvoorbeeld

We hebben in Nederland niet alleen heel goede kazen, maar ook speciale en onverwachte plekken waar deze worden gemaakt.

Spaanse Paëlla én Cava-avond bij paviljoen Noord

9 augustus 2019

Wanneer: Vrijdag 23 augustus vanaf 18:00 uur

Spaans genieten bij Strandpaviljoen Noord in Bergen aan Zee. Met uitzicht op zee, Spaanse live muziek van...

Weet jij wat er allemaal uit de Noordzee komt wat we kunnen eten?

2 augustus 2019

Waddenzee en Oosterschelde zijn vruchtbare bronnen voor de mooiste schaal- en schelpdieren

Bent u ook zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren? U heeft groot gelijk. Het eten van zeevruchten is lekker en gezond.

Terug