Deel

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

10 tips om een betere thuiskok te worden. Met een beetje hulp van van Kokennou uit Bergen.

Thuis een etentje geven is genieten met een hoofdletter, als je het mij vraagt. In de sfeer waar je je helemaal comfortabel voelt, genieten samen met je geliefde, familie of vrienden van prachtig eten en mooie wijnen staat garant voor een ultieme avond die de boeken in zal gaan! Maar toch houdt het mensen vaak tegen om een culinair diner te bereiden in de eigen keuken. Daarom heb ik 10 tips geselecteerd om je net dat beetje extra zelfvertrouwen te geven zodat jij ook met plezier je gasten uitnodigt om heerlijk bij je te komen eten.

1. POMPOEN SCHILLEN

Een echte herfstfavoriet van mij is de pompoen. Heerlijk pompoensoep of een smeuïge puree van pompoen zijn voor mij echt comfort food. Het enige nadeel is het schillen van de rauwe pompoen. Dus hier de eerste tip. Prik diepe gaatjes in de pompoen en doe hem 1 à 2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Die gaatjes zijn essentieel: als je dat niet doet kan de hete lucht in de pompoen niet ontsnappen en zal ‘ie ontploffen. Spectaculair, maar ook redelijk onhandig.

 2. KNOFLOOK PELLEN

Een echte smaakmaker in heel veel gerechten is natuurlijk de knoflook. En zeker tijdens de donkere dagen zou dit ingrediënt onontbeerlijk moeten zijn tijdens je diner, want het is namelijk ook een enorme booster voor je immuunsysteem. Knoflook pellen gaat een stuk beter als je deze van tevoren even kneust met de platte kant van een groot mes. Je haalt het schilletje er dan zo vanaf.

3. KNOFLOOKGEUR VAN JE HANDEN KRIJGEN

Mijn ervaring is dat nadat je knoflook hebt gesneden, je handen nog zo lang blijven ruiken naar knoflook. Wassen met zeep helpt, zoals je misschien zelf wel hebt gemerkt, bijna nooit. Dé oplossing om de knoflookgeur te verwijderen is roestvrij staal. De geur van knoflook verdwijnt als je na het snijden hiervan met je handen over bijvoorbeeld je roestvrijstalen kraan wrijft. Het klinkt misschien gek, maar het roestvrij staal absorbeert de knoflookgeur en je handen zijn binnen no-time weer geurloos.

4. GRANAATAPPELPITJES VERWIJDEREN

Prachtig vind ik ze, granaatappels, die dieprode ronde vruchten met haar leerachtige schil en al die glinsterende pitjes als verrassing binnenin. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar de granaatappelpitjes toveren ook veel gerechten om tot een ware smaakexplosie. Maar hoe krijg je die pitjes makkelijk uit de vrucht, zonder het witte vruchtvlees mee te nemen? Halveer de granaatappel en klop met een houten pollepel rustig op de bovenkant van een helft. Zet er een bak onder, want na een paar kloppen beginnen de pitjes goed los te komen, en heb je zo een hele bak vol met mooie rode pitjes zónder het vruchtvlees. Dus direct klaar om een mooie frisse salade mee op te fleuren.

5. VERSE GEMBER SCHILLEN

Nog zo’n smaakmaker die ik graag gebruik in de keuken is verse gember. Gember schillen is makkelijker dan je misschien zou denken. Gember kun je namelijk schillen met een lepel. Schraap met de lepel over de gemberwortel en het schilletje laat verrassend makkelijk los langs alle contouren.

6. BAKPAPIER NAT MAKEN

Voordat je bakpapier in een ovenschaal doet, kun je het papier het beste even nat maken. Maak een prop van het papier en houd het onder de kraan, vervolgens even uitknijpen en het papier vormt zich perfect naar de vorm die je wilt gebruiken.

7. VIS OF VLEES KORT BAKKEN

Als je je vis of vlees even kort wilt bakken omdat je je Black Angus Bavette graag medium/rare hebt, of omdat je weet dat de lekkerste coquilles nog een klein beetje rauw zijn van binnen. Dan is het handig om het vlees of het huidje van de vis voordat je ze in de pan legt, droog te deppen met een stukje keukenpapier. Zo voorkom je dat er te veel vocht in de pan komt, en je je vlees of vis gaar stoomt en dan verlies je veel van de smaak. 

8. VERSE EIEREN CHECK

Herken je dat? Je hebt eieren gehaald en in de koelkast gestopt en nu weet je niet meer of ze nog vers zijn. Een eenvoudige check om daar snel achter te komen, is je ongekookte eieren in een bak met water en zout te leggen. Wanneer het ei op de bodem blijft liggen dan is het nog vers. Blijft het ei drijven dan is het ei bedorven. Makkelijk niet?

9. STUKJE EISCHAAL VERWIJDEREN

En als je die verse eieren dan verwerkt in een heerlijk dessert zoals bonbons van citroencrème met bosbessen of een crème brûlée met een vleugje thee, en er valt per ongeluk een stukje eierschaal in je pan of bakmengsel, dan is de oplossing heel dichtbij. Neem een halve eischaal en vis zo het stukje schaal uit je pan of kom. Super makkelijk!

10. BLENDER SCHOONMAKEN

Na een heerlijk avondje in de keuken te hebben gestaan, is het bij mij altijd een bende in de keuken. Het grootste gedeelte is zo opgeruimd, maar de blender schoonmaken vind ik altijd zo’n gedoe. Maar eigenlijk is het enorm simpel. Doe een druppel afwasmiddel in de blender met een liter water, en zet de blender 20 seconden aan. Daarna even afspoelen en klaar!

Met deze tips moet het lukken om met het volste vertrouwen je vrienden, familie of je geliefde te trakteren op een overheerlijke avond met kunstwerken uit eigen keuken. Kun je nog wel een steuntje in je rug gebruiken? Dan helpen we je graag verder met onze heerlijke én indrukwekkende gerechten op het bord, maar ook makkelijk te bereiden. Elk seizoen weer nieuwe gerechten zo out-of-the-box!

Geniet!

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

Wat je misschien nog niet wist...

16 augustus 2019

Dit is waarom je tomaten altijd van tevoren moet zouten

Specerijen worden ontzettend ondergewaardeerd in Nederland, als je het ons vraagt – en dan niet alleen exotische specerijen...

Proeverij van het Cape Winemakers Guild en diner bij Grand Café Bourgogne

16 augustus 2019

Waar en wanneer: Schoorl op maandag 9 september

Op deze maandag zal er een proeverij plaatsvinden van het Cape Winemakers Guild (CWG) met diner bij Grand Café Bourgogne in Schoorl.

De bramen zijn rijp, dus hoogste tijd om te oogsten!

16 augustus 2019

Tips en recepten

Bramen zijn niet alleen lekker en gezond om zo te eten, je kunt er ook heerlijke gerechten mee maken.

Vijf bijzondere plekken waar kaas wordt gemaakt

9 augustus 2019

In een bunker of midden in het bos bijvoorbeeld

We hebben in Nederland niet alleen heel goede kazen, maar ook speciale en onverwachte plekken waar deze worden gemaakt.

Spaanse Paëlla én Cava-avond bij paviljoen Noord

9 augustus 2019

Wanneer: Vrijdag 23 augustus vanaf 18:00 uur

Spaans genieten bij Strandpaviljoen Noord in Bergen aan Zee. Met uitzicht op zee, Spaanse live muziek van...

Weet jij wat er allemaal uit de Noordzee komt wat we kunnen eten?

2 augustus 2019

Waddenzee en Oosterschelde zijn vruchtbare bronnen voor de mooiste schaal- en schelpdieren

Bent u ook zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren? U heeft groot gelijk. Het eten van zeevruchten is lekker en gezond.

Leuk om samen met de kinderen te maken...

2 augustus 2019

Aard­bei­en­ti­ra­mi­su met si­naas­ap­pel

Zomerse tiramisu met in de hoofdrol aardbeien, basilicum en sinaasappel.Bereiden stap voor stap koken print Zo lukt het altijd!vaak met video's en foto's in kortere stappen ideaal om mee te koken Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Meng het rasp met de likeur. Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de lange vingers. Schenk het likeurmengsel en de helft van het sinaasappelsap erover. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd in plakjes. Snijd de blaadjes van de basilicum in dunne reepjes en meng door de aardbeien. Klop de slagroom met de suiker stijf. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit. Dit gaat het beste als je het gehalveerde stokje plat op een snijplank legt. Roer de mascarpone met het vanillemerg los met een vork en spatel door de slagroom. Verdeel de helft van de aardbeien over de lange vingers in de ovenschaal. Verdeel de helft van het mascarponemengsel en vervolgens de rest van de lange vingers erover. Besprenkel met de rest van het sinaasappelsap. Verdeel de rest van de mascarpone erover en schik de rest van de aardbeien erop. Laat de tiramisu afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Feedback Bereidingstip: Je kunt de tiramisu 4 uur van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.Ingrediënten:1 perssinaasappel 4 el sinaasappellikeur 40 lange vingers 500 g aardbeien 15 g verse basilicum 500 ml verse slagroom 4 el fijne kristalsuiker 1 vanillestokje 500 g mascarpone zet producten op mijn lijst Keukenspullen ovenschaal (20 x 30 cm)Bron: AH.nl

Mosselseizoen is gestart: Lekker aanzitten bij een Bergens restaurant of... zo bereid je ze thuis

12 juli 2019

Veel bruikbare tips voor een goed resultaat

Het Nederlandse mosselseizoen is weer begonnen. Een goed moment om de bereiding van mosselen eens onder de loep te nemen.

Heerlijk Bergen van start (met filmpje van de opbouw)

21 juni 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerkterrein op 21-22-23 juni a.s.

Het smakelijkste gratis foodevenement start vandaag op het Ruïnekerkterrein in hartje Bergen.

Visfestijn bij restaurant Bergen Binnen

21 juni 2019

Waar en wanneer: Breelaan op zondag 30 juni vanaf 15.00 uur

Kom fijn genieten met je vrienden en familie op het jaarlijks terugkerende visfestijn bij restaurant Bergen Binnen.

Ken je deze al? De Ofyr-barbecue

14 juni 2019

De Ofyr is meer dan een barbecue

Onder het genot van een drankje buiten zijn bij het warme vuur en samen de heerlijkste gerechten klaar maken.

Lazy Summer Party bij sterrestaurant Merlet (filmpje)

14 juni 2019

Wanneer: 7 juli vanaf 15.00 uur

Op een zonnige zondagmiddag in de zomer wordt op het terras van Restaurant Merlet weer een gezellige Lazy Sunday Party georganiseerd...

Zondag 16 juni is het weer vaderdag

14 juni 2019

Hoogste tijd om paps weer eens lekker te verwennen

Ga jij ook gezellig met je moeder, schoonmoeder, bonusmoeder en/of oma lekker highteaën bij een van de vele fijne restaurants in Bergen?

Jaap Harm van Duinen spreekt én signeert in Bistronomie ’t Parkje

10 juni 2019

Lekker én leerzaam met een exclusief en bijzonder arrangement

Oud-Bergenaar en schrijver Jaap Harm van Duinen (55) komt op woensdag 26 juni naar Bistronomie ‘t Parkje in Bergen.

Hollandse nieuwe in aantocht (filmpje)

7 juni 2019

Wanneer verkrijgbaar: op woensdag 12 juni bij uw lokale visboer

De start van het nieuwe seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ vindt dit jaar plaats op woensdag 12 juni.

Als u een lekkerbekje bent, dan bent u bekend met Anthony Bourdain

7 juni 2019

Twee topchefs lassen een Anthony Bourdain herdenkingsdag in op 25 juni

Het is alweer bijna een jaar na het overlijden van onze culinaire held Anthony Bourdain. Het nieuws trok op 8 juni 2018 als een schokgolf door

Sterrestaurant Merlet en vaderdag

31 mei 2019

Wanneer: 16 juni

Op zondag 16 juni is het weer vaderdag. Een dag om alle vaders te bedanken.

Masterclass Champagne bij Paviljoen Noord met bijpassend 4-gangenmenu

24 mei 2019

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op donderdag 6 juni vanaf 16.00 uur

De champagne Leclerc Briant werd door importeur Nico McGough omschreven als de ‘Krug van de toekomst’. Alle champagnes zijn handgemaakt...

Voor in de agenda: "Heerlijk Bergen"

24 mei 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerkterrein op 21-22-23 juni a.s.

Diverse Bergense horecaondernemers hebben de handen ineen geslagen om een foodfestival voor Bergen te behouden.

Voor in de agenda: WijnSpijs Wandeling Bergen

24 mei 2019

Wanneer: zondag 9 juni

Een ontspannen zondagmiddag en de leukste manier om de beste restaurants van jouw dorp te ontdekken!

De temperaturen lopen op... dus gaan we weer fijn BBQen

17 mei 2019

Handige tips!

Je kan tegenwoordig allerlei soorten barbecues kopen, maar wat is nu de beste? Of je nou elektrisch...

Kinderen het ontbijt, vader de BBQ

10 mei 2019

Wil jij met Moederdag een barbecue organiseren?

Bereid je dan goed voor, want dat kan heel wat stress voorkomen. Met deze BBQ boodschappenlijst ben jij er helemaal klaar voor!

Wat vinden moeders het allerleukst...

10 mei 2019

Een moederdagontbijt op bed. We hebben wat tips!

Een lekker ontbijtje in bed, dat is wat moeders willen. Een verwenontbijt is iets waar moeders altijd dol op zijn.

En dit kunnen moeders erg waarderen...

3 mei 2019

Een liefdevol gemaakt ontbijt op bed met moederdag

Een lekker ontbijtje in bed, dat is wat moeders willen. Een verwenontbijt is iets waar moeders altijd dol op zijn.

Wat ga je eten op Koningsdag?

26 april 2019

Nog een nachtje slapen en dan is het weer zover, Koningsdag

Bedenk alvast wat of waar je gaat eten op Koningsdag. Lekker makkelijk bij een van de vele Bergense restaurants, of...

Lazy summer party... bij Merlet

26 april 2019

14 juli Chef's collaboration: Merlet x De Librije

Op een zonnige zondagmiddag in de zomer zal op het terras van Restaurant Merlet weer een gezellige Lazy Sunday Party worden georganiseerd...

Misschien wel het meest ultieme paasrecept van chef Niven Kunz

19 april 2019

Asperges, maar... dan heel anders

Sterrenchef Niven Kunz was onlangs bij de Culy-redactie op bezoek om ons zijn recept voor witte asperges te presenteren.

Advertorial filmpje: de heerlijkste, verse oesters uit Zeeland bestel je nu bij Ed Mol

5 april 2019

Thuisbezorging (in luxe mandje) alleen in Bergen NH en Bergen aan Zee

De heerlijkste, verse oesters uit Zeeland bestel je nu bij Ed Mol. Stuur je bestelling voor donderdagmiddag 17:00 uur...

Wijnspijs aspergelunch

5 april 2019

Waar en wanneer: Bistronomie 't Parkje op zondag 14 april

In samenwerking met De Gouden Ton organiseert ’t Parkje een Wijnspijs aspergelunch op 14 april a.s. Tijdens deze proeverij kunt u genieten van een vier-gangen...

Hebben jullie al kaarten?

5 april 2019

‘Walking dinner’ Bergen aan Zee zondag 14 april om 16.00 uur

Wat drie jaar geleden begon als een feestelijke gebeurtenis, ter ere van het 110-jarig bestaan van Bergen aan Zee, is ondertussen uitgegroeid tot...

Pasen vier je bij blooming: paaspreuvenement

29 maart 2019

Wanneer: zondag 21 april 2019 van 13:00 - 17:00

Geniet samen met vrienden, familie en geliefden van al het heerlijks dat blooming te bieden heeft op eerste paasdag.

Franse chanson-avond in Bergen én een heerlijk 3-gangen diner

Waar en wanneer: Het Huis met de Pilaren op maandag 1 april 18:30 uur

Op deze maandagavond presenteert Het Huis met de Pilaren: Franse chanson-avond met een optreden van Britta Maria...

Wegens groot succes vind de vierde editie van het ‘Walking dinner’ weer plaats

22 maart 2019

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op zondag 14 april om 16.00 uur

Wat drie jaar geleden begon als een feestelijke gebeurtenis, ter ere van het 110-jarig bestaan van Bergen aan Zee, is ondertussen...

Culinaire Fietstocht door de gemeente Bergen

15 maart 2019

Wanneer: donderdag 18 april

Op deze dag organiseert de buurtsportcoach van de gemeente Bergen een Culinaire Fietstocht. Iedereen in de leeftijdscategorie 60+ ...

Terug