Deel

advertentie

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

10 tips om een betere thuiskok te worden. Met een beetje hulp van van Kokennou uit Bergen.

Thuis een etentje geven is genieten met een hoofdletter, als je het mij vraagt. In de sfeer waar je je helemaal comfortabel voelt, genieten samen met je geliefde, familie of vrienden van prachtig eten en mooie wijnen staat garant voor een ultieme avond die de boeken in zal gaan! Maar toch houdt het mensen vaak tegen om een culinair diner te bereiden in de eigen keuken. Daarom heb ik 10 tips geselecteerd om je net dat beetje extra zelfvertrouwen te geven zodat jij ook met plezier je gasten uitnodigt om heerlijk bij je te komen eten.

1. POMPOEN SCHILLEN

Een echte herfstfavoriet van mij is de pompoen. Heerlijk pompoensoep of een smeuïge puree van pompoen zijn voor mij echt comfort food. Het enige nadeel is het schillen van de rauwe pompoen. Dus hier de eerste tip. Prik diepe gaatjes in de pompoen en doe hem 1 à 2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Die gaatjes zijn essentieel: als je dat niet doet kan de hete lucht in de pompoen niet ontsnappen en zal ‘ie ontploffen. Spectaculair, maar ook redelijk onhandig.

 2. KNOFLOOK PELLEN

Een echte smaakmaker in heel veel gerechten is natuurlijk de knoflook. En zeker tijdens de donkere dagen zou dit ingrediënt onontbeerlijk moeten zijn tijdens je diner, want het is namelijk ook een enorme booster voor je immuunsysteem. Knoflook pellen gaat een stuk beter als je deze van tevoren even kneust met de platte kant van een groot mes. Je haalt het schilletje er dan zo vanaf.

3. KNOFLOOKGEUR VAN JE HANDEN KRIJGEN

Mijn ervaring is dat nadat je knoflook hebt gesneden, je handen nog zo lang blijven ruiken naar knoflook. Wassen met zeep helpt, zoals je misschien zelf wel hebt gemerkt, bijna nooit. Dé oplossing om de knoflookgeur te verwijderen is roestvrij staal. De geur van knoflook verdwijnt als je na het snijden hiervan met je handen over bijvoorbeeld je roestvrijstalen kraan wrijft. Het klinkt misschien gek, maar het roestvrij staal absorbeert de knoflookgeur en je handen zijn binnen no-time weer geurloos.

4. GRANAATAPPELPITJES VERWIJDEREN

Prachtig vind ik ze, granaatappels, die dieprode ronde vruchten met haar leerachtige schil en al die glinsterende pitjes als verrassing binnenin. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar de granaatappelpitjes toveren ook veel gerechten om tot een ware smaakexplosie. Maar hoe krijg je die pitjes makkelijk uit de vrucht, zonder het witte vruchtvlees mee te nemen? Halveer de granaatappel en klop met een houten pollepel rustig op de bovenkant van een helft. Zet er een bak onder, want na een paar kloppen beginnen de pitjes goed los te komen, en heb je zo een hele bak vol met mooie rode pitjes zónder het vruchtvlees. Dus direct klaar om een mooie frisse salade mee op te fleuren.

5. VERSE GEMBER SCHILLEN

Nog zo’n smaakmaker die ik graag gebruik in de keuken is verse gember. Gember schillen is makkelijker dan je misschien zou denken. Gember kun je namelijk schillen met een lepel. Schraap met de lepel over de gemberwortel en het schilletje laat verrassend makkelijk los langs alle contouren.

6. BAKPAPIER NAT MAKEN

Voordat je bakpapier in een ovenschaal doet, kun je het papier het beste even nat maken. Maak een prop van het papier en houd het onder de kraan, vervolgens even uitknijpen en het papier vormt zich perfect naar de vorm die je wilt gebruiken.

7. VIS OF VLEES KORT BAKKEN

Als je je vis of vlees even kort wilt bakken omdat je je Black Angus Bavette graag medium/rare hebt, of omdat je weet dat de lekkerste coquilles nog een klein beetje rauw zijn van binnen. Dan is het handig om het vlees of het huidje van de vis voordat je ze in de pan legt, droog te deppen met een stukje keukenpapier. Zo voorkom je dat er te veel vocht in de pan komt, en je je vlees of vis gaar stoomt en dan verlies je veel van de smaak. 

8. VERSE EIEREN CHECK

Herken je dat? Je hebt eieren gehaald en in de koelkast gestopt en nu weet je niet meer of ze nog vers zijn. Een eenvoudige check om daar snel achter te komen, is je ongekookte eieren in een bak met water en zout te leggen. Wanneer het ei op de bodem blijft liggen dan is het nog vers. Blijft het ei drijven dan is het ei bedorven. Makkelijk niet?

9. STUKJE EISCHAAL VERWIJDEREN

En als je die verse eieren dan verwerkt in een heerlijk dessert zoals bonbons van citroencrème met bosbessen of een crème brûlée met een vleugje thee, en er valt per ongeluk een stukje eierschaal in je pan of bakmengsel, dan is de oplossing heel dichtbij. Neem een halve eischaal en vis zo het stukje schaal uit je pan of kom. Super makkelijk!

10. BLENDER SCHOONMAKEN

Na een heerlijk avondje in de keuken te hebben gestaan, is het bij mij altijd een bende in de keuken. Het grootste gedeelte is zo opgeruimd, maar de blender schoonmaken vind ik altijd zo’n gedoe. Maar eigenlijk is het enorm simpel. Doe een druppel afwasmiddel in de blender met een liter water, en zet de blender 20 seconden aan. Daarna even afspoelen en klaar!

Met deze tips moet het lukken om met het volste vertrouwen je vrienden, familie of je geliefde te trakteren op een overheerlijke avond met kunstwerken uit eigen keuken. Kun je nog wel een steuntje in je rug gebruiken? Dan helpen we je graag verder met onze heerlijke én indrukwekkende gerechten op het bord, maar ook makkelijk te bereiden. Elk seizoen weer nieuwe gerechten zo out-of-the-box!

Geniet!

Meer 'Food & Wine':

Eenvoudig zelf te bereiden: Truffelrisotto met gemengde paddenstoelen

5 juni 2020

Snijd ui en knoflook fijn en bak in een scheut truffelolie glazig...

Paddenstoelen en truffel zijn een gouden combinatie en in deze romige risotto komen ze helemaal goed tot hun recht.

Cuno’s Wijnen

5 juni 2020

Oude wijn en jonge kippetjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

29 mei 2020

Cava of Champagne? Wat is het verschil?

Voor de niet-kenner zijn Champagne en Cava soms moeilijk uit elkaar te houden, toch zijn er wel degelijk grote verschillen.

Nog niet op vakantie en toch trek in een ultieme Spaanse specialiteit?

29 mei 2020

Ibéricoham. Laat ham altijd op kamertemperatuur komen voordat je het plakje opeet, dan proef je namelijk de volle smaak

Ibéricoham is gedroogde ham van het zwarte Ibéricovarken. Deze ham is rood, licht dooraderd en heeft een fruitige geur.

Cuno’s Wijnen

22 mei 2020

Rosé voor ‘echte’ mannen en vrouwen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Durf jij het aan?

22 mei 2020

Kip met 40 teentjes knoflook

Over het algemeen vinden we dat we het al bont maken wanneer we vier teentjes knoflook toevoegen aan een gerecht, maar dit recept voor kip met veertig teentjes...

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

15 mei 2020

Spanje. Het land van cava, wijn en sherry

Eens in de zoveel tijd neemt mijn man mij mee naar de MotoGP races. In februari 2018 stond Circuito de Jerez op de agenda waar die...

De temperatuur gaat weer stijgen, dus hoogste tijd…

15 mei 2020

Voor een fijne pastasalade met boontjes en tonijn

Zo'n simpele koude pastasalade smaakt altijd, zeker met een goed glas gekoelde witte wijn erbij.

Cuno’s Wijnen

8 mei 2020

Duitse wijn om in te bijten...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De BBQ is on fire: Theater in de achtertuin

8 mei 2020

Laat mannen spelen met vuur en er gebeurt iets...

Maar dankzij die mannen – en uiteraard ook vrouwen – is er de afgelopen jaren veel veranderd in het BBQ-landschap.

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

1 mei 2020

Het familiehuis versus het familie-imperium

Wat is het verschil in beleving tussen de ‘kleinere’ familiebedrijven en een groot familie-imperium?

Het seizoen voor de Oosterschelde-kreeft is al weer even gaande…

1 mei 2020

Recept Oosterschelde-kreeft met pernodboter

Deze smakelijke kreeft is tot half juli nog verkrijgbaar. Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het...

Langzaam maar zeker nadert de zomer, dus… hoogste tijd voor een fijne BBQ

1 mei 2020

Hier vind je alle tips en tricks voor de echte grillmaster

Barbecueën is voor veel mensen (en vooral mannen) een populaire manier om eten te bereiden. Het staat garant voor een gezellig samenzijn.

Cuno’s Wijnen

24 april 2020

Door de bomen de wijn niet meer proeven

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is onder meer bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Koningsdag 2020 vieren we dit keer grotendeels binnen…

24 april 2020

10 Oranje-recepten voor Koningsdag

Tijdens het koken en bakken van onderstaande recepten voor Koningsdag sta je droog en warmpjes in je eigen keuken.

Nieuwe rubriek: Anouk Mak praat ons bij over vloeibare goud!

17 april 2020

Een weekendje Sitges (Spanje) werd de start van Cavastore

Wie had kunnen bedenken dat een gezellig weekendje weg zou leiden tot de start van mijn Cavastore...

Nieuwe rubriek: Cuno’s Wijnen

10 april 2020

"Champagne: In victory we deserve it, in defeat we need it"

Wijnjournalist Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in...

Gooi de overblijfselen van asperges niet weg, maar maak een lekker soepje

10 april 2020

Kook de schillen en kontjes mee

Voor de aspergesoep van schillen wordt gebruik gemaakt van het asperge kookvocht. Eet dan ook eerst de asperges zoals je wilt.

In Bergen kunnen we gewoon ons glaasje wijn blijven drinken

3 april 2020

Betaalbare #blijfthuis wijnboxen voor dorstige Bergenaren

Voor de in Bergen wonende wijnjournalist Cuno van ’t Hoff, vooral bekend van zijn wijngids ‘De Wijnalmanak’ en zijn columns in het Financieele Dagblad...

Lente, dus hoogste tijd voor mooi lamsvlees op het bord

3 april 2020

Lamskoteletten met een korianderkorstje

Italiaans hoofdgerecht, 12 koteletten, 25 min. bereiding.

De aanvoer laat wat te wensen over, maar ze zijn er weer: asperges

3 april 2020

Een klassiek recept: as­per­ges met bo­ter, ham en ei

Hoe ga je te werk... Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden.

Nu culinaire hoogstandjes bij lokale restaurant bestellen is fijn, maar…

27 maart 2020

Een andere optie is: Koop ook alvast een waardebon bij jouw favoriete horecazaak

Door de sluiting van de horeca, zitten horecazaken tijdelijk zonder inkomsten. Help jouw favoriete horecazaak door een waardebon te kopen.

Eén ei is geen ei… drie eieren per week is gezond

27 maart 2020

New York Eggs Benedict, dit heb je nodig voor vier personen

Eieren. Ik herinner me nog dat je er echt niet meer dan twee per week mocht eten, omdat ze te veel cholesterol zouden bevatten. Dat is gelukkig achterhaald...

Up-date Het evenement is helaas gecanceld: In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

13 maart 2020

Op de foto: bedrijfsleider Bastiaan en eigenaar Paul de Wit van Wonder's

Paul de Wit en Debby Nuyens zijn inmiddels al weer vijftien jaar eigenaar van een van de meest bekende horecaondernemingen in ons dorp.

De lente hangt in de lucht en dat betekent dat we weer kunnen gaan genieten van lamsvlees

13 maart 2020

Zeven recepten waarmee je de lente ultiem kunt vieren

Er gaat niets boven dit sappige en smaakvolle vlees, en de mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft bereiding en smaakcombinaties.

Pasen is in aantocht… hoogste tijd om gezellig met je geliefden te lunchen

13 maart 2020

bij een van de vele fijne Bergense restaurants...

Bijna alle Bergense restaurants bieden tijdens de aankomende paasdagen weer een gezellige paasbrunch aan.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

6 maart 2020

Nieuwe gastvrouw Jip Scheffer en chefkok-eigenaar Eelce ten Broeke

Bij restaurant Cunst bieden ze de gasten een compleet verzorgde avond met elk seizoen een wisselende kaart.

Nieuws voor Bergense lekkerbekjes…

6 maart 2020

Binnenkort op TV: Nieuwe docu-serie met Nederlandse sterrenchefs

Onder andere Jonnie Boer, Syrco Bakker en Joris Bijdendijk spelen een hoofdrol in de nieuwe serie De Sterrenkaart, die vanaf zondag 1 maart in Nederland te zien is.

Geen wijnproeverij bij De Gouden Ton

6 maart 2020

De zorgen en onzekerheden rondom de uitbraak van het coronavirus zijn groot

In de afgelopen dagen ontving Sander Rijke diverse afmeldingen van producenten, die naar verwachting zullen toenemen.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

28 februari 2020

Shervin van der Meulen en chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room

The Bourbon Room op de Jan Oldenburglaan bestaat binnenkort vijf jaar en heeft inmiddels faam gemaakt als culinaire hotspot.

Verwen jezelf eens op de zaterdag bij Bistronomie ’t Parkje

28 februari 2020

Sparkling Saturday Lunch € 21,50 p.p.

Iedere zaterdag tussen 13:00 en 16:00 uur een sprankelende lunch om het weekend te vieren....

Hollandse asperges liggen door zachte winter eind maart al op je bord

Door het zachte winterweer verwachten Nederlandse aspergetelers de eerste asperges uit volle grond al eind maart te kunnen steken.

Geroosterd buikspek als culinair hoogstandje?

21 februari 2020

Jazeker... lees maar mee!

Door: Kitchenista. Al een tijdje had ik in mijn hoofd dat ik eens een flink stuk buikspek wilde roosteren, het liefst met een Vietnamese marinade.

Wow: er zijn nu échte Nederlandse truffels

21 februari 2020

Binnenkort in Bergen op het menu?

Dat er voortreffelijke truffels worden gevonden in Italië en Frankrijk, weet iedereen. Toch is het Judith Evenaar gelukt om als eerste in Nederland wilde truffels te...

Terug