Deel

advertentie

Crouch, touch, pause, engage

Column: Kraantje

Crouch, touch, pause, engage

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg  ik een acute herfstdepressie. Dood en verderf dat is zo’n beetje de hoofdmoot van wat je te zien en te horen krijgt, met af en toe wat geleuter over voetbal. De bekende schrijver, historicus, filosoof Yuval Noah Harari zegt hierover het volgende in een interview met de NOS: “Als je kinderen van dichtbij vermoord ziet worden of je ouders gemarteld, verdwijnt je vertrouwen in de mensheid. De aanslagen zijn in die zin ook een enorme aanval op het Israëlische geloof in menselijkheid.” Het gevaar is dat Israël in de aanvallen tegen Hamas voorbijgaat aan het leed aan Palestijnse zijde. Hamas zou daarmee zijn doel bereiken, zegt Harari. “Hamas heeft Israëls bestaansrecht nooit erkend. Door de beelden van haat en geweld in te prenten bij miljoenen mensen, hopen de terroristen elke kans op vrede te vernietigen.”
Het conflict is daarmee typerend voor een wereldwijde ontwikkeling, aldus Harari. Aan het begin van de eeuw heerste nog een “liberale wereldorde”, gebaseerd op de gedachte dat alle mensen een aantal gedeelde ervaringen, waarden en belangen hebben.
“Die orde is de afgelopen jaren aan het instorten. Meer mensen zeggen: nee, er zijn geen universele waarden, het is ieder land voor zich. We zagen het met Donald Trump, met de Russische invasie van Oekraïne, met de gebrekkige reactie op de coronapandemie en nu met het conflict in het Midden-Oosten. Als we niet in staat zijn de liberale orde te herstellen, worden de gebeurtenissen in het Midden-Oosten voor veel meer mensen realiteit.” Dus kijk ik maar liever even geen nieuws.’

‘Maar je denkt toch niet dat je door je kop in het zand te steken, iets verder komt, je ontkent de realiteit alleen maar. De realiteit is dat de mensheid in barbariteiten nog steeds op een niveau zit dat alle verbeelding te boven gaat, we functioneren in de 21e eeuw op hetzelfde niveau als in de Middeleeuwen, er is vooruitgang geweest in de wetenschap en technologie, maar kennelijk is de mensheid niet in staat zich te ontwikkelen. Sterker nog, in plaats van vergaande secularisering en afkeer van het geloof, blijkt dat in de 21e eeuw godsdienst nog steeds een belangrijke rol speelt. We hebben in ons land wel scheiding van kerk en staat en het leek een tijd lang alsof geloof iets was wat er niet meer toe deed, maar kennelijk zijn er nog steeds groepen in de samenleving die een deel van hun identiteit hieraan ontlenen. Binnen sommige gemeenschappen wordt de sociale rangorde dan ook niet door opleiding bepaald maar door afkomst, of, en welk soort opperwezen je aanbid.
Wil je dergelijke conflicten ooit oplossen dan zou verdraagzaamheid centraal moeten staan, niet gevoelens van superioriteit omdat jouw geloof beter is. Zolang dit soort gevoelens en hoogoplopende emoties de boventoon voeren, zal het moeilijk blijven rationele discussies te voeren. De behoefte om ergens in te geloven zit dieper in mensen dan eerder gedacht. Het is ook een stuk makkelijker om dilemma’s en problemen in het leven in de schoenen van een opperwezen te schuiven, dan hoef je dat niet aan jezelf te wijten.’

‘Een oplossing heb ik ook niet, maar sinds ik het WK rugby volg, lijkt mij dat als geloofsconflicten zouden worden beslecht volgens rugbyregels we er een stuk beter voor zouden staan. ‘Dat is toch de sport die voor barbaren is en gespeeld wordt door heren, zoals voetbal een sport voor heren is die gespeeld wordt door barbaren?’  ‘Tijdens de wedstrijd gaat het er inderdaad verschrikkelijk hard aan toe, zoals voetballers negentig minuten lang doen alsof ze pijn hebben, doen rugbyers tachtig minuten lang of ze geen pijn hebben. Fysiek is het loodzwaar, de tackles zijn genadeloos hard, grote spiermassa’s lopen en botsen tegen elkaar.  De spelregels zijn duidelijk en het respect voor de scheidsrechter is immens, een gele kaart betekent tien minuten op het strafbankje, de video scheidsrechter leidt nooit tot ergerlijke discussies. En het allerbelangrijkste, in de derde helft staan spelers niet meer tegenover elkaar maar gebroederlijk aan de toog, als we dat nou eens in de maatschappij voor elkaar zouden krijgen…

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

29 november 2023

Column: Rob van de Pas

Een centrumrechtse coalitie kan met gemak de steun van de Bergense kiezers krijgen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

Partij Ons Dorp
close-link
Terug