Corpinnat?… Wat is dat?
Door: Anouk Mak
Gepubliceerd: 15 juli 2022
Een jaar of vijf geleden vertelde iemand mij dat ze had gehoord dat Agustí Torelló Mata, het cavahuis waar ik (Cavastore) bijna al mijn cava’s vandaan haal, uit de ‘DO Cava’ was gestapt. Enigszins verbaasd ben ik toen op onderzoek uitgegaan om erachter te komen hoe dit verhaal in elkaar stak.
Zes kwaliteitsproducenten van cava bleken zich te willen distantiëren van de, in hun ogen, passiviteit van de regelgevende raad van DO Cava om gebieden af te bakenen in een appellatie (beschermde herkomstbenaming) die niet grenzen aan het appellatiegebied Penedès in Catalonië. Alhoewel 95% van de cava wordt geproduceerd in Penedès, omvat de appellatie ook verschillende dorpen in Zaragoza, La Rioja, Álava, Valencia en Badajoz. In 2016 hebben deze zes producenten Corpinnat opgericht, waarvan Xavier Gramona gezien kan worden als de geestesvader. “Nu hebben we eindelijk een mousserende wijn die gebonden is aan één territorium”, waren zijn woorden. In 2019 hebben ze zich volledig gedistantieerd van de DO Cava en inmiddels hebben tien kwaliteitsproducenten zich aangesloten bij Corpinnat. De Catalaanse betekenis van het woord Corpinnat is ‘Geboren in het hart van Penedès’.
Het uiteindelijke doel van de totstandkoming van Corpinnat is om bij de beste wijnen van de wereld te horen. Ze vinden dat naast het gebrek aan territoriale definitie, de lage prijzen van cava een negatieve invloed hebben op de export van producenten die zich richten op hoogwaardige mousserende wijnen. Bij Corpinnat is de herkomst van de druiven vastgelegd en gelden er ook andere regels omtrent wijnbouw en wijnbereiding.
Om een cava-etiket van een Corpinnatlabel te mogen voorzien, moet het aan de volgende kwaliteitseisen voldoen:
– De druiven moeten 100% biologisch geteeld zijn en met de hand geoogst.
– 75% van de druiven moeten afkomstig zijn van eigen wijngaard. De eventuele overige ingekochte druiven moeten van hoge kwaliteit zijn met een minimale prijs van € 0,70 per kilogram (de gemiddelde prijs per kilogram in Penedès ligt rond de € 0,40).
– 90% van de blend moet bestaan uit de inheemse druiven macabeo, xarel-lo, parellada of malvasia. Maximaal 10% van de blend mag bestaan uit chardonnay, pinot noir of trepat.
– De druiven moeten geheel gevinifieerd zijn in eigen kelder. Oftewel, de inkoop van stille wijn om cava van te maken, is niet toegestaan.
– De wijn moet een tweede vergisting van minimaal 18 maanden op de fles hebben gehad.
Tot verbazing van meerdere kwaliteitsproducenten, sloot Agustí Torelló Mata zich hier niet bij aan. Zij zijn de DO Cava trouw gebleven. De reden hiervoor is dat Agustí Torelló Mata betrokken was bij de totstandkoming van de wetgeving van cava en daarom wilden zij de DO dus niet zomaar verlaten. In plaats daarvan proberen ze de wetgeving van binnenuit te veranderen. Deze informatie was totaal nieuw voor mij. Wat ontzettend leerzaam weer zo’n onderzoekje…
Wat ik leuk vond, is dat ik tijdens de afscheidsborrel van mijn werk afgelopen mei een fles Corpinnat kreeg. Ik was super blij verrast. Dit kan je alleen bedenken als je me echt kent. Ik had nog nooit een Corpinnat gedronken, het moment van openen moest dan ook speciaal zijn. Die gelegenheid diende zich vrij snel aan, in juni, toen mijn dochter werd aangenomen bij de provincie Noord-Holland. Onder het genot van een heerlijke Manchego-kaas die een vriend voor me mee had genomen uit Barcelona en een glas Corpinnat hebben we geproost op de toekomst!
Anouk
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.