Deel

advertentie

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

Hier volgen algemene richtlijnen:

VERSTERK IMMUUNSYSTEEM met een ALGEMEEN GEZONDE LIFESTYLE.

Waarom vitamine C?
Omdat, zeker in geval van stress, het immuunsysteem extra vitamine C verbruikt en dus nodig heeft.

WELKE VITAMINE C adviseer ik tegen virusziekten als COVID-19/coronavirus?
Waar gaat het om bij gebruik van vitamine C bij virusziekten? Zo snel mogelijk een voldoende hoge vitamine C-bloedspiegel te verkrijgen en deze bloedspiegel te handhaven gedurende de hele ziekteperiode.
Daarom: zo snel mogelijk, bij de eerste symptomen, vitamine C nemen; dosering in vele grammen vitamine C, afhankelijk van de ernst van de ziekte (1 gram = 1000 mg)
gedurende de gehele ziekteperiode.
Dit impliceert dat preventief 3 x 1000 mg, verdeeld over de dag, vitamine C een belangrijke maatregel is om zich al in een zo vroeg mogelijk stadium te weren tegen COVID-19/coronavirus.

Aanbeveling voor preventie bij kinderen
Tip: meng poeder van ascorbinezuur of natriumascorbaat in iets van voeding, bijvoorbeeld yoghurt, verdeeld over de dag in hoeveelheden per dag:

tijdens borstvoeding: 100 mg
tijdens flesvoeding: 100 – 300 mg (van 0-1 jaar, max. 100 mg per leeftijdsmaand)
na borstvoeding: 100 – 300 mg (van 0-1 jaar, max. 100 mg per leeftijdsmaand)
1 – 3 jaar oud: 1000 mg
4 – 8 jaar oud: 1500 mg
8 – 12 jaar oud: 2000 mg
Bij te losse ontlasting, dosering minderen (zie onder ‘darmtolerantie’).

In geval van vermoeden SARS-Cov2, (huis)arts raadplegen en doseren tot darmtolerantie (zie onder).

VORMEN
* Tabletten. Met zo weinig mogelijk andere (hulp)stoffen in het tablet. Dit zijn witte tabletten, want vitamine C is een wit poeder.
* Poeder. Tabletten zijn handig bij het innemen, maar feitelijk is pure vitamine C-poeder het beste: als ascorbinezuur of als natriumascorbaat. Nadeel van poeder is dat het onhandiger en moeilijker te doseren is.
Let op: ascorbinezuur is zuur en het is beter dat het niet in contact komt met tandglazuur. Daarom poeder op een theelepeltje midden op de tong en dan met glas water doorslikken. Een afgestreken theelepeltje is ongeveer 1 gram (1000 mg) ascorbinezuur of natriumascorbaat Dit kan op elk moment van de dag gedaan worden, wellicht het beste niet tijdens of vlak na het eten (maar mag wel).
* Synthetische vitamine C (is een wit poeder). Dat het gaat om synthetische vitamine C is niet erg. Synthetische vitamine C is namelijk natuur-identiek (L-ascorbinezuur).
Toelichting: alle vitamine C in supplementvorm is synthetische vitamine C. Tenzij op het etiket staat vermeld dat het gaat om natuurlijke vitamine C én de bron wordt vermeld. Bijvoorbeeld rozenbottelextract (rijk aan vitamine C) of AMLA-poeder (poeder van de Indiase kruisbes, ook rijk aan vitamine C). Maar deze supplementen zijn toch niet geschikt voor onze doeleinden, omdat de dosering te laag blijft. En als je er veel van neemt (is overigens ook prijzig), dan krijg je te veel van de overige stoffen binnen, hoe gezond die ook mogen zijn.
* liposomale vitamine C. Dit supplement is een gel, geen tablet of poeder. Met dit supplement is het mogelijk om oraal hogere vitamine C-bloedspiegels te halen. Maar niet alle liposomale vitamine C is even goed van kwaliteit.

NIET geschikt voor ons doel (tegen virusziekten):
* Natuurlijke vitamine C (zie boven).
* Vitamine C samen met andere stoffen zoals bioflavonoïden (bijvoorbeeld hesperidine), rozenbottelextract, etc. De bijkomende stoffen zijn niet per se nodig. Het gaat louter om de vitamine C. Maar in doseringen onder de 10 gram (10 tabletten van 1000 mg) vitamine C vormen deze hulpstoffen geen probleem.
* Time Release tabletten (met vertraagde afgifte, TR, SR). De opname vanuit de darm is vertraagd en dat is wat je juist niet wilt.
* Ester-C. Er is bijzonder weinig onderzoek gedaan met deze gepatenteerde vorm van vitamine C. Het is voor een groot deel vitamine C gekoppeld aan calcium (calciumascorbaat). De calcium-inname wordt te hoog. Er is geen verschil tussen Ester-C® en gewone vitamine C-tabletten met betrekking tot de opname en uitscheiding van vitamine C in de urine (bron: Linus Pauling Institute).
* Zuig- en bruistabletten (met bijvoorbeeld 500 of 1000 mg vitamine C). Deze supplementen bevatten veel hulp- en/of smaakstoffen, die volledig overbodig zijn en een belasting kunnen vormen voor het lichaam.

EXTRA Info
* Wijze van gebruik van vitamine C gedurende de periode van ziekte:
Volg het principe van de DARMTOLERANTIE. Dit staat beschreven op pagina 48 van Het Gouden Boekje voor de Gezondheid. In hetzelfde hoofdstuk van het boek (hoofdstuk 4) meer orthomoleculaire achtergronden over vitamine C.
* In geval van maagklachten als gevolg van het slikken van vitamine C als ascorbinezuur: neem dan natriumascorbaat, ook wel kortweg ascorbaat. Er zijn ook andere ascorbaten, zoals magnesiumascorbaat en calciumascorbaat. Die kun je niet gebruiken voor dit doel tegen virusziekten. Dan krijg je te veel calcium en magnesium binnen. Natrium is wat dit betreft geen probleem.
Dat vitamine C de kans op nierstenen vergroot is een oud verhaal dat achterhaald is.

BELANGRIJK!
In geval van ziekte, in het bijzonder in geval van nierschade en darmziekten: ondanks dat vitamine C één van de minst toxische stoffen is (bij een teveel verdwijnt het met en door diarree uit het lichaam), is het nodig om een (orthomoleculair) arts te raadplegen die ervaring met en verstand van toepassing hoge doseringen vitamine C heeft (reguliere artsen/specialisten weten over het algemeen bijzonder weinig over vitamines en voeding). Bijvoorbeeld via https://fitmetvoeding.nl/vind-behandelaar/

Mijn advies bij vermoeden van een COVID-19 infectie:
Raadpleeg uw (huis)arts. Volg zijn adviezen op, behalve het advies om te minderen of op te houden met het slikken van vitamine C. Geeft dit problemen, contacteer iemand die wél voldoende afweet van vitamine C, bijvoorbeeld. via https://fitmetvoeding.nl/vind-behandelaar/

Bron: https://fitmetvoeding.nl/in-de-nieuwe-fit-met-voeding-1-2-2/

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Top 10 beste en verkoelende zomerdrankjes

7 augustus 2020

De zwoele zomerhitte kan je moe, uitgeblust, uitgedroogd en dorstig maken

Stil je dorst op een gezonde en smakelijke manier met deze 10 - soms exotische - zomerdrankjes

Hoe kom jij de aankomende tijd de hittegolf door… We hebben wat tips

7 augustus 2020

Thuis en op kantoor

Mensen in het zuiden krijgen te maken met meer hete dagen dan mensen die in het noorden wonen, maar warm is het sowieso.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

31 juli 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname...

Herstellen van coronastress: ‘Lichaam én psyche moeten tot rust komen’

31 juli 2020

Vergeetachtig, een kort lontje en sneller emotioneel: de coronacrisis heeft ons uitgeput

Daar moeten we van herstellen, zegt stressexpert Carolien Hamming. "Wees kritisch op wat je doet. Maak je je zorgen over de veiligheid op je vakantieadres?

Blijf jij deze zomer ook in eigen land?

24 juli 2020

11 leuke tips. Wat dacht je van een huizenruil...

Een zomer in Nederland is zo slecht nog niet. Als we naar buiten mogen ten minste. Laten we daar vanuit gaan...

Hoogste tijd voor een fijne picknick op het strand

24 juli 2020

Waarom je ervoor kiest om te picknicken op het strand?

Da’s niet zo moeilijk, toch? Je neemt een kleedje mee, je doet wat hapjes in de tas en dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt voor...

Wat is beter voor je gezondheid: een actieve trip of een luie vakantie?

17 juli 2020

Voor sommige mensen is uitrusten hard werken

Lang niet elke Nederlandse vakantieganger gaat deze zomer luieren op het strand. Naar schatting 15 procent van de buitenlandse tripjes...

Zo ga je om met complotdenkers in je omgeving…

17 juli 2020

Gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen deed jarenlang onderzoek naar complotdenken

In tijden van crisis vinden complottheorieën vaker weerklank. Nu ook weer rond het coronavirus. Wat als iemand in je directe omgeving...

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

10 juli 2020

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond...

Deze zomer slaan zo’n vijf miljoen Nederlanders de vakantie over vanwege de coronacrisis, blijkt uit onderzoek

10 juli 2020

Maar is dat wel zo verstandig?

Slecht idee: vakantie is namelijk goed voor de gezondheid. Het vermindert stress en zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

Dit zijn ze: dé bikini trends voor deze zomer

Een zoektocht naar de perfecte swimwear

Vergeet het corrigerende badpak voor dames, fifties style push up bikini’s zijn ook dit seizoen weer een musthave. Hoogvallende broekjes en geometrische tops...

Wat te doen tegen somberheid?

19 juni 2020

Interview met Bjarne Timonen, psycholoog en auteur van De leefstijlgids tegen somberheid

Iedereen heeft weleens een dip. Houdt de somberheid langer aan, dan kan het helpen om je leefstijl aan te passen.

Moeten we soms niet een beetje héél erg veel?

12 juni 2020

Ik moet avocado's en quinoa eten en groene smoothies drinken. Ik moet sporten. Ik moet yoga doen en mindfulness

In Brainwash Talks van Human buigen journalisten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu.

Nieuwe hobby nodig in crisistijd?

12 juni 2020

Al eens gedacht aan stamboomonderzoek?

We lezen of horen bijna dagelijks over wat mensen in de huidige crisistijd doen en ondernemen om -door het vaak verplichte thuiszitten- bezig te zijn.

‘Extra vitamine K kan ernstig ziekteverloop door coronavirus voorkomen’

5 juni 2020

Coronapatiënten die op de IC terechtkomen of overlijden, hebben een heel laag vitamine K-gehalte

Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt.

De juiste ingrediënten voor een gezonde leefstijl

5 juni 2020

Jouw gezondheid in één handige app

Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Dat heeft vaak met onze leefstijl te maken.

Té steriel is ook niet gezond

29 mei 2020

We doen in deze tijd allemaal ons best om zoveel mogelijk virussen en bacteriën te ontwijken

Volgens onderzoek van kenniscentrum Nivel hebben de coronamaatregelen van de afgelopen maanden dan ook tot minder infectieziekten geleid.

Je kind effectief helpen met schoolwerk? De Bergense Mirte Vels helpt je op weg

Een kind en zijn huiswerk, je kunt er een boek over schrijven. En als je dat doet, ontkom je niet aan passages over de worstelingen die jouw zoon of...

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

22 mei 2020

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten

De dagelijkse behoefte kan al na een aantal minuten zonnen worden bereikt. Maar dan moet je op jaarbasis wel voldoende buiten zijn...

Kinderen bezorgd over het coronavirus? (filmpje)

22 mei 2020

3 tips voor ouders!

Kinderpsycholoog Anke Klein geeft drie tips voor ouders om goed om te gaan met de angsten en zorgen van hun kind.

Wat doet de coronacrisis met onze psyche? (filmpje)

Sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit) zocht uit hoe de #coronacrisis ons mentaal beïnvloedt

Weken thuiszitten, weinig mensen zien en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Wat doet dat met onze psyche?

Sex in het coronatijdperk. Hoe werkt dat, of juist niet

15 mei 2020

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben.

Een lekkere knuffel… dat is wat ik nu mis

8 mei 2020

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

In deze coronatijd is het extra afzien, want we raken tegenwoordig onze smartphone vaker aan dan de mensen die we liefhebben.

Droom jij ook anders de laatste tijd?

8 mei 2020

Veel mensen zeggen meer en levendiger te dromen in de coronacrisis

Studies uit China en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen in deze tijd angstiger zijn en korter of slechter slapen.

Kinderen (thuis) opvoeden in het coronatijdperk

1 mei 2020

Hoe blijf je in quarantaine een goede opvoeder, ook al wil je dat kind af en toe achter het behang plakken?

Menigeen worstelt met de vraag: hoe blijf ik de ouder die ik wil zijn, nu mijn lontje korter wordt? De Vlaamse gezinspsycholoog Nina Mouton geeft antwoord.

Hooikoorts of corona: “Het zijn twee totaal verschillende ziektebeelden”

24 april 2020

Er zijn heel veel pollen in de lucht. Het betekent dat veel mensen last hebben van hooikoorts

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat...

Er bestaan helaas geen wondermiddelen om je te beschermen tegen virussen, aldus deskundigen

24 april 2020

Wel hou je met gezond eten, genoeg slaap en regelmatig bewegen je afweer zo goed mogelijk op peil

Op sociale media vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren: extra vitamines, knoflook, superfoods. Die tips zijn vrijwel zeker nutteloos in de strijd tegen het coronavirus.

Een lage weerstand en je immuniteit verhogen: symptomen en behandeling

17 april 2020

Wat zijn de symptomen van een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kan voor problemen zoals allergieën, astma of eczeem zorgen. Ook kan het auto-immuunziektes ...

Slaap je slecht in deze tijd?

17 april 2020

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

In hoeverre de mate van dat stresshormoon invloed heeft op je slaap, verschilt per persoon. Wel heeft ieder mens een bioritme...

Ga jij de #VitamineChallenge aan?

10 april 2020

Vitamines voor iedereen die werkt in een ziekenhuis!

Opschalen naar 2400 IC-bedden betekent meer vraag naar mondkapjes en beademingsapparatuur, maar ook een nog hogere druk voor de ziekenhuismedewerkers die echt een zware periode ingaan. Laten we hen nu steunen! Doneer vitamines aan artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die keihard aan het werk zijn en een beetje extra weerstand goed kunnen gebruiken. Dus: Don’t Spread Corona, Spread Vitamines! Accept the #VitamineChallenge, doneer fruit aan een ziekenhuis en daag drie anderen uit om deel te nemen! Ga nu naar www.vitaminechallenge.com/Noord-Holland Uiteraard is dit initiatief strijkstok-vrij. Met jouw deelname steun je ook de lokale groenteboeren die de fruitmanden gaan bezorgen bij de ziekenhuizen en allemaal beloofd hebben de manden extra vol te maken. Een echte win-win situatie dus! We roepen ook alle bedrijven en organisaties op om fruitmanden te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan via www.vitaminechallenge.com/bedrijf Benieuwd hoe er in het ziekenhuis gereageerd wordt op jouw fruitmand? Like dan omdatikjeliefvind.nl op Facebook voor de foto’s.

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Terug