Deel

advertentie

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

Hier volgen algemene richtlijnen:

VERSTERK IMMUUNSYSTEEM met een ALGEMEEN GEZONDE LIFESTYLE.

Waarom vitamine C?
Omdat, zeker in geval van stress, het immuunsysteem extra vitamine C verbruikt en dus nodig heeft.

WELKE VITAMINE C adviseer ik tegen virusziekten als COVID-19/coronavirus?
Waar gaat het om bij gebruik van vitamine C bij virusziekten? Zo snel mogelijk een voldoende hoge vitamine C-bloedspiegel te verkrijgen en deze bloedspiegel te handhaven gedurende de hele ziekteperiode.
Daarom: zo snel mogelijk, bij de eerste symptomen, vitamine C nemen; dosering in vele grammen vitamine C, afhankelijk van de ernst van de ziekte (1 gram = 1000 mg)
gedurende de gehele ziekteperiode.
Dit impliceert dat preventief 3 x 1000 mg, verdeeld over de dag, vitamine C een belangrijke maatregel is om zich al in een zo vroeg mogelijk stadium te weren tegen COVID-19/coronavirus.

Aanbeveling voor preventie bij kinderen
Tip: meng poeder van ascorbinezuur of natriumascorbaat in iets van voeding, bijvoorbeeld yoghurt, verdeeld over de dag in hoeveelheden per dag:

tijdens borstvoeding: 100 mg
tijdens flesvoeding: 100 – 300 mg (van 0-1 jaar, max. 100 mg per leeftijdsmaand)
na borstvoeding: 100 – 300 mg (van 0-1 jaar, max. 100 mg per leeftijdsmaand)
1 – 3 jaar oud: 1000 mg
4 – 8 jaar oud: 1500 mg
8 – 12 jaar oud: 2000 mg
Bij te losse ontlasting, dosering minderen (zie onder ‘darmtolerantie’).

In geval van vermoeden SARS-Cov2, (huis)arts raadplegen en doseren tot darmtolerantie (zie onder).

VORMEN
* Tabletten. Met zo weinig mogelijk andere (hulp)stoffen in het tablet. Dit zijn witte tabletten, want vitamine C is een wit poeder.
* Poeder. Tabletten zijn handig bij het innemen, maar feitelijk is pure vitamine C-poeder het beste: als ascorbinezuur of als natriumascorbaat. Nadeel van poeder is dat het onhandiger en moeilijker te doseren is.
Let op: ascorbinezuur is zuur en het is beter dat het niet in contact komt met tandglazuur. Daarom poeder op een theelepeltje midden op de tong en dan met glas water doorslikken. Een afgestreken theelepeltje is ongeveer 1 gram (1000 mg) ascorbinezuur of natriumascorbaat Dit kan op elk moment van de dag gedaan worden, wellicht het beste niet tijdens of vlak na het eten (maar mag wel).
* Synthetische vitamine C (is een wit poeder). Dat het gaat om synthetische vitamine C is niet erg. Synthetische vitamine C is namelijk natuur-identiek (L-ascorbinezuur).
Toelichting: alle vitamine C in supplementvorm is synthetische vitamine C. Tenzij op het etiket staat vermeld dat het gaat om natuurlijke vitamine C én de bron wordt vermeld. Bijvoorbeeld rozenbottelextract (rijk aan vitamine C) of AMLA-poeder (poeder van de Indiase kruisbes, ook rijk aan vitamine C). Maar deze supplementen zijn toch niet geschikt voor onze doeleinden, omdat de dosering te laag blijft. En als je er veel van neemt (is overigens ook prijzig), dan krijg je te veel van de overige stoffen binnen, hoe gezond die ook mogen zijn.
* liposomale vitamine C. Dit supplement is een gel, geen tablet of poeder. Met dit supplement is het mogelijk om oraal hogere vitamine C-bloedspiegels te halen. Maar niet alle liposomale vitamine C is even goed van kwaliteit.

NIET geschikt voor ons doel (tegen virusziekten):
* Natuurlijke vitamine C (zie boven).
* Vitamine C samen met andere stoffen zoals bioflavonoïden (bijvoorbeeld hesperidine), rozenbottelextract, etc. De bijkomende stoffen zijn niet per se nodig. Het gaat louter om de vitamine C. Maar in doseringen onder de 10 gram (10 tabletten van 1000 mg) vitamine C vormen deze hulpstoffen geen probleem.
* Time Release tabletten (met vertraagde afgifte, TR, SR). De opname vanuit de darm is vertraagd en dat is wat je juist niet wilt.
* Ester-C. Er is bijzonder weinig onderzoek gedaan met deze gepatenteerde vorm van vitamine C. Het is voor een groot deel vitamine C gekoppeld aan calcium (calciumascorbaat). De calcium-inname wordt te hoog. Er is geen verschil tussen Ester-C® en gewone vitamine C-tabletten met betrekking tot de opname en uitscheiding van vitamine C in de urine (bron: Linus Pauling Institute).
* Zuig- en bruistabletten (met bijvoorbeeld 500 of 1000 mg vitamine C). Deze supplementen bevatten veel hulp- en/of smaakstoffen, die volledig overbodig zijn en een belasting kunnen vormen voor het lichaam.

EXTRA Info
* Wijze van gebruik van vitamine C gedurende de periode van ziekte:
Volg het principe van de DARMTOLERANTIE. Dit staat beschreven op pagina 48 van Het Gouden Boekje voor de Gezondheid. In hetzelfde hoofdstuk van het boek (hoofdstuk 4) meer orthomoleculaire achtergronden over vitamine C.
* In geval van maagklachten als gevolg van het slikken van vitamine C als ascorbinezuur: neem dan natriumascorbaat, ook wel kortweg ascorbaat. Er zijn ook andere ascorbaten, zoals magnesiumascorbaat en calciumascorbaat. Die kun je niet gebruiken voor dit doel tegen virusziekten. Dan krijg je te veel calcium en magnesium binnen. Natrium is wat dit betreft geen probleem.
Dat vitamine C de kans op nierstenen vergroot is een oud verhaal dat achterhaald is.

BELANGRIJK!
In geval van ziekte, in het bijzonder in geval van nierschade en darmziekten: ondanks dat vitamine C één van de minst toxische stoffen is (bij een teveel verdwijnt het met en door diarree uit het lichaam), is het nodig om een (orthomoleculair) arts te raadplegen die ervaring met en verstand van toepassing hoge doseringen vitamine C heeft (reguliere artsen/specialisten weten over het algemeen bijzonder weinig over vitamines en voeding). Bijvoorbeeld via https://fitmetvoeding.nl/vind-behandelaar/

Mijn advies bij vermoeden van een COVID-19 infectie:
Raadpleeg uw (huis)arts. Volg zijn adviezen op, behalve het advies om te minderen of op te houden met het slikken van vitamine C. Geeft dit problemen, contacteer iemand die wél voldoende afweet van vitamine C, bijvoorbeeld. via https://fitmetvoeding.nl/vind-behandelaar/

Bron: https://fitmetvoeding.nl/in-de-nieuwe-fit-met-voeding-1-2-2/

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Genieten van de zon… heeft smeren nog wel zin?

18 juni 2021

Met een zonnebrandmiddel word je óók bruin

In zonnebrandcrème zitten minuscule nanodeeltjes die een groot deel van de zonnestraling weerkaatsen of chemische filters die de straling absorberen.

Tropische temperaturen, dus hoogste tijd voor een verkoelende Mojito

18 juni 2021

En die maak je zo...

Mojito, de perfecte cocktail voor tropische temperaturen en zwoele zomeravonden. Wil jij deze wereldberoemde rumcocktail zelf maken? Zoals het écht hoort? En dus volgens de Cubaanse traditie? Dan zit je hier goed, want in dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je de perfecte originele Mojito thuis maakt.

De zomer in het vooruitzicht…

11 juni 2021

badmode 2021

Voor deze zomer zijn er weer ontzettend veel mooie nieuwe badmodecollecties met de allernieuwste trends en musthaves wat betreft zwemkleding en strandoutfits in de webshops.

Als ouder heb je er weleens slechte dagen bij zitten…

11 juni 2021

Een flinke dip, of misschien is er zelfs sprake van een serieuze depressie

Dat kan consequenties hebben voor het gezinsleven. Hoe voorkom je dat je kinderen te lijden hebben onder jouw psychische gesteldheid?

De zomer maakt ons gezonder…

4 juni 2021

In de zomer kun je lekker het zwembad of de zee in duiken

In de zomer lijkt alles beter. De vogels fluiten, het is al lekker vroeg licht, de zon zorgt voor een beetje extra vitamine D en een fijne gloed op je gezicht. Maar… de zomer brengt nog een aantal voordelen met zich mee die goed zijn voor je gezondheid.

Bergense Studio Bodyvit gaat weer van start

4 juni 2021

Personal training al vanaf € 17,95 per training

Al jaren bewegen veel Nederlanders minder dan wenselijk is voor een gezond en fit lichaam, maar door de maatregelen die in de strijd tegen het COVID-19 virus zijn genomen, is dat nog minder geworden. Ruim 4,5 miljoen Nederlanders zijn sinds het begin van de pandemie minder gaan bewegen/sporten of zijn zelfs helemaal gestopt.

Dit zijn de landen waar je nu je vakantie al kunt reserveren

28 mei 2021

Bekijk welke landen kleurcode groen, geel, oranje en rood hebben in het reisadvies

Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangemerk

Dit worden waarschijnlijk de voorwaarden om straks op reis te kunnen

28 mei 2021

Waarom komt er een Europees vaccinatiepaspoort?

Deze zomer kunnen we op vakantie met een vaccinatiepaspoort, als het aan het kabinet ligt. Het bewijs gaat waarschijnlijk ook binnen Nederland gelden om toegang te krijgen tot theaters en sportwedstrijden. Hoe werkt het?

Bergenaren zijn dol op exclusieve auto’s

21 mei 2021

Na Ferrari bevestigt ook Lamborghini komst van een elektrisch model

Lamborghini komt in de tweede helft van dit decennium met een volledig elektrische sportwagen. Dat heeft CEO Stephan Winkelmann dinsdag bekendgemaakt. De Italiaanse sportwagenfabrikant volgt hiermee het voorbeeld van concurrent Ferrari, dat in 2025 met een elektrische auto komt.

Hoe jonger je bent als je stopt met roken, hoe groter de kans dat je lichaam goed herstelt

21 mei 2021

Gemiddeld mislukt het stoppen met roken zeven tot acht keer

Ongeveer 80% van de rokers wil stoppen. Maar wat gebeurt er in je lichaam als je stopt, en wat zijn goede methoden om het vol te houden?

Is gelukkig leven een keuze?

14 mei 2021

Alles over mindful lifestyle

Hoe zou je leven er uitzien als je het in dienst van geluk, vrijheid, liefde en voldoening zou zetten? Hieronder vind je 12 stappen naar wat ik de 'mindful lifestyle' noem. Een simpele manier van leven die je helpt lichter en leuker te leven.

Ben je verslaafd aan multivitamines… Hebben die pilletjes nu wel of geen zin?

14 mei 2021

Hier lees je de fabels en feiten

Een kwart van de Nederlanders slikt dagelijks een multivitamine. De belangrijkste reden: ter aanvulling op de dagelijkse voeding en voor een goede weerstand. Maar wat is er nu eigenlijk waar en onwaar over multivitamines? Het Vitamine Informatie Bureau zette de meest opvallende fabels en feiten op een rij, hier een overzicht:

Het warme weer is in aantocht…

7 mei 2021

Dit zijn ze: dé bikinitrends voor 2021

Beter goed voorbereid dan dat je de boot mist - niet waar? De bikinitrends zijn dit jaar weer om hebberig van te worden. En nee: je hoeft er geen maatje 36 voor te hebben, deze swimweartrends zijn namelijk voor iédereen.

Hoe lui tuinieren de wereld een beetje beter kan maken

7 mei 2021

Onze zuiderburen geven inmiddels het goede voorbeeld

De tuin van morgen is meer dan gras alleen, maar dat hoeft volgens groendesigner Ellen Fiers niet noodzakelijk veel moeite te kosten mits een passend ecologisch ontwerp.

‘World Naked Gardening Day’ is op 5 mei

30 april 2021

Kleren uit... en hopen op warm weer

Mensen met groene vingers en behoefte aan naaktlopen, kunnen op deze dag hun lol op. Het is Internationale dag van het Naakt Tuinieren. Maar let op, als iemand aanstoot neemt aan je blote verschijning kan je worden aangehouden.

Op 4 en 5 mei hangen we de vlag weer uit, maar hoe is dat zo gekomen?

30 april 2021

Geschiedenis van de vlag én de regels (longread)

Op maandag 4 mei mag de vlag normaal gesproken pas om 18.00 uur halfstok gehesen worden. Maar vanwege de coronasituatie vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei om dit jaar op 4 mei de vlag thuis de gehele dag halfstok te hangen. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij de Dodenherdenking.

Funshoppen is ver weg, maar winkels zijn blij met winkelen zonder afspraak

23 april 2021

Dat is een belangrijke stap voorwaarts", zegt de woordvoerder van de belangenorganisatie voor winkels

Winkeliers zijn blij dat winkelen op afspraak over ruim een week tot het verleden behoort. Brancheorganisatie INretail wil het demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond nog horen zeggen, maar gaat ervan uit dat de winkels vanaf 28 april onder voorwaarden weer opengaan voor klanten zonder afspraak.

10 wetenschappelijke weetjes over de liefde…

23 april 2021

Helpt liefde tegen pijn? Bestaat de perfecte partner?

1. Liefde als pijnstiller. Liefde kan pijn stillen. Hoe? Als iemand pijn ervaart en hij of zij kijkt naar zijn partner...

Jongeren kunnen lockdown niet meer aan, de rek is eruit…

16 april 2021

Meer dan de helft van de jongeren rapporteert mentale klachten

Gooi de samenleving weer open. Dat is de wens van steeds meer mensen. We zijn moe, moedeloos, de rek is eruit. "De lockdown lijkt z’n proportionaliteit te verliezen", zegt GZ-psycholoog Gijs Coppens bezorgd. Het is tijd dat het kabinet de impact van de maatregelen meer laat meewegen, meent gedragsdeskundige Andrea Evers.

Alle modetrends voor lente/zomer 2021

16 april 2021

De zomer lijkt momenteel ver weg, máár...

Goed nieuws: er lijkt een summer of hope op ons te wachten, met giga wijde powertrousers tot volwassen croptops en pastelkleuren. Dit zijn álle trends voor de komende zomer – weet jij vast wat we gaan dragen.

Hoe zit het nu echt met dat coronagedoe… Is het allemaal wel waar?

9 april 2021

Hoe complottheorieën zichtbaarder worden in Nederland

Agenten merkten het tijdens de avondklokrellen: hooligans komen normaal alleen om te knokken, maar nu voelden demonstranten zich als "de ridders op het witte paard", de laatste verdedigers van de waarheid.

Wat cafeïne en alcohol écht doen met je slaap…

9 april 2021

Gebroken nachten

We maken ons er (bijna) allemaal weleens schuldig aan: een glaasje rode wijn om lekker weg te kunnen dromen en een kop koffie om de ochtend fris te beginnen. Alcohol en cafeïne zijn nogal een geliefde consumptie, ook om ons te helpen bij het opstaan of juist om in slaap te kunnen vallen. Maar wat doen die middelen nu eigenlijk echt met ons? De impact van cafeïne en alcohol op onze slaap kan verrassend groot zijn, legt neurowetenschapper en schrijver van het boek 'Why we sleep' Matt Walker uit in deze TEDtalk. Om te beginnen met cafeïne. De stof die volop aanwezig is in je kop koffie, hoort bij de groep substanties die 'psychostimulantia' wordt genoemd. Dat stofje kan ons alerter maken, het geeft je een wakker gevoel. Maar naast dit positieve effect zijn er twee verborgen effecten gekoppeld aan cafeïne die je waarschijnlijk minder vrolijk maken.

Advertorial: Badmode en bikinitrends 2021

2 april 2021

De nieuwste bikini’s van 2021, elke dag opnieuw

Voor 2021 zijn er weer ontzettend veel mooie nieuwe badmode collecties met de allernieuwste trends en musthaves wat betreft zwemkleding en strandoutfits in de webshops.

Als je al maanden op elkaars lip zit door corona… kun je dan nog lief zijn voor elkaar?

2 april 2021

Zeker! En wij hebben wat aangename tips om het weer een beetje leuker te maken thuis

Het zijn juist de kleine dingen die je relatie helemaal perfect maken.

Omgaan met tegenslagen: zeven strategieën

26 maart 2021

Het leven zit niet altijd mee. Juist wanneer het even tegenzit, leer je jezelf kennen

Leer beter om te gaan met tegenslagen, zodat je stabieler en rustiger in het leven staat.

Pasen in coronatijd, wat kan nog wel en wat niet…

26 maart 2021

Iedereen weet: met Pasen zijn woonboulevards en tuincentra trekpleisters, maar...

"Het adagium blijft: geen onnodige reizen, ook geen onnodig grensverkeer. Doe het niet. Blijf thuis, bleib zu Hause, restez à la maison", aldus de premier.

Waarom is het zo belangrijk om je handen te wassen…

19 maart 2021

Je hebt er geen idee van, maar er zitten acht miljoen bacteriën op iedere vierkante centimeter van je hand

Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt.

Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt? Prof. Dr. Erik Scherder (filmpje)

19 maart 2021

Scherder vraagt zich onder andere af: waarom zitten bejaarden eigenlijk stil in verzorgingshuizen?

We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is als we regelmatig bewegen. Maar Erik Scherder vertelt in dit college dat bewegen minstens zo belangrijk is voor je hersenen.

We zijn aan vakantie toe… maar is er ook een stip aan de horizon?

12 maart 2021

Een stem op Partij voor de Vakantie

De Nederlandse reiziger wil vooruitkijken en heeft een stip op de horizon nodig. Deze ontbreekt tot nog toe. Ook is er een concrete aanpak nodig rond hoe we daar gaan komen. De reisorganisaties en reisbureaus zijn er klaar voor om deze zomer een veilige en verantwoorde vakantie aan te bieden.

Chagrijnig opstaan ’s ochtends?

12 maart 2021

Je darmen bepalen vaak je humeur...

Recente studies tonen aan dat de bacteriën in onze darm zelfs onze gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. Twee experts geven tips over welk eten ons een optimaal humeur oplevert.

Hooikoorts… en corona

5 maart 2021

Als je nu in het openbaar niest, staat iedereen je aan te kijken

De els en hazelaar. Door het zachte februariweer van afgelopen dagen komen elzen steeds meer in bloei. Ook een fiks deel van de hazelaars geeft pollen af.

Ommetje… Hoe goed doet een wandeling?

5 maart 2021

Elke dag een wandeling maken, is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid

Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Hiervoor heeft de Hersenstichting een app ontwikkelt om het wandelingetje nog aantrekkelijker te maken.

Nu zaaien en planten en je hebt straks…

26 februari 2021

11 immuunversterkende planten uit jouw eigen tuin

Als je van natuurlijke gezondheid en voeding houdt, dan weet je waarschijnlijk het belang van het immuunsysteem. Je bent bekend met het microbioom, probiotica en het lekkende darmsyndroom en hoe belangrijk het is om een ​​sterke immuniteit te ondersteunen voor een langdurige gezondheid.

Lokale opticien JPC geeft advies

26 februari 2021

'Tips voor gezonde ogen'

Wist je dat het risico op de veel voorkomende oogziekte maculadegeneratie (MD) tot wel dertig procent ‘weggegeten’ kan worden? Hoe? Door op tijd te beginnen met een dieet dat veel antioxidanten bevat!

Terug