Corona update: Winkels en terrassen deels open, einde avondklok

De nieuwe maatregelen op een rijtje…

Corona update: Winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Op 28 april worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.

Einde avondklok
Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.
Thuisbezoek naar 2 personen.
Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.

Terrassen open
Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht. In de volgende stappen van het openingsplan worden de voorwaarden voor de horeca verruimd.

Winkels en markten open
Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht. Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.

Hoger onderwijs 1 dag per week
Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.

Theorie-examen mogelijk
Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk.

Uitvaarten
Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.


“Bij stap een en twee zijn we behoedzaam”, zegt minister Hugo de Jonge. “Er zijn nog steeds veel mensen besmettelijk en ook de druk op de ziekenhuizen is hoog. We zitten nog steeds in het hoogste risiconiveau.”

Het tweede besluitmoment is 3 mei. Bij groen licht is er dan vanaf 11 mei meer mogelijk voor sporters en voor de cultuursector.
De Jonge: “We gaan sneller als het kan en langzamer als het moet. De genoemde momenten geven richting, maar zijn geen beloftes. Daarvoor is het virus te onvoorspelbaar.”

De eerstvolgende geplande datum om knopen door te hakken is 18 mei. Als alles meezit, worden dan onder meer de groepsgroottes verruimd. Zowel voor hoeveel mensen buiten samen mogen komen in het park (publieke ruimtes) als binnen bij bijvoorbeeld bruiloften en begrafenissen. Ook mag je dan vanaf 26 mei mogelijk meer thuisbezoek ontvangen.

Bij stap 4, die als het meezit op 16 juni kan worden gezet, mogen mensen nog meer thuisbezoek ontvangen. Ook in de horeca wordt er meer mogelijk, evenals voor binnen- en buitensporters:

Het laatste voorspelde besluitmoment is 29 juni. Ook dan, als de situatie het toelaat, wordt er veel meer mogelijk: zo zou je vanaf 7 juli weer 8 mensen thuis kunnen ontvangen en gaan de toegestane groepsgroottes verder omhoog.

De laatste stap die wordt genoemd is stap 6: terugkeer naar normaal. Die staat in het plan in de eerste helft van augustus, maar gelet op alle voorbehouden die Rutte en De Jonge in de persconferentie hebben gemaakt, is het hoogst onzeker of dat echt wordt gehaald. Dat is volledig afhankelijk van hoe de pandemie en de vaccinatie verloopt.

Over een aantal coronamaatregelen wordt nog geen voorspelling gedaan. Zo valt over de mogelijkheid om te reizen, het dragen van een mondkapje en afstand houden in het voortgezet onderwijs pas later een besluit.

Ook verwachtingen over vaccinaties
In het plan staan ook de verwachtingen wanneer welke groepen de komende maanden gevaccineerd zullen zijn. Het streven is nog altijd dat begin juli alle volwassenen die dat willen dan ten minste één prik hebben gehad. De verwachting is dat dit neerkomt op zo’n 82 procent van alle inwoners van 18 jaar of ouder.

Begin april: alle medewerkers verpleeghuizen en directe COVIDzorg en huisartsen volledig gevaccineerd. En meeste bewoners verpleeghuizen en mensen met verstandelijke beperking in instelling gevaccineerd.
Begin mei: ouderen van 70 jaar en ouder hebben eerste prik gehad.
Tweede helft mei: eerste prik voor alle mensen met hoog medisch risico en voor alle 60+’ers.
Medio juni: eerste prik voor alle mensen met een medische indicatie en iedereen boven de 50 jaar.
Tweede helft juni: iedereen boven de 40 jaar oud heeft eerste vaccinatie gehad.
Begin juli: streven dat alle volwassen die het willen ten minste een prik hebben gehad.

Bellen met vragen over het coronavirus
Bel naar 0800 – 1351.
Of naar +31 20 205 1351 (als u in het buitenland bent).