Corona update. Virologen slaan alarm: deltavariant verspreidt zich ook via gevaccineerden

Noord-Holland kleurt donkerrood op Europese coronakaart

Corona update. Virologen slaan alarm: deltavariant verspreidt zich ook via gevaccineerden

Opnieuw slaan virologen alarm over het coronavirus. De deltavariant is zó besmettelijk dat ook mensen die al volledig gevaccineerd zijn het virus kunnen doorgeven. Dat kan ‘majeure consequenties’ hebben voor het beleid, waarschuwen de wetenschappers.

Hoewel gevaccineerden die de deltavariant oplopen doorgaans niet zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis belanden, kunnen ze het virus wel overdragen op anderen. Daarom zouden mensen die zijn gevaccineerd zich aan dezelfde spelregels moeten houden als niet-gevaccineerden: direct testen bij klachten, testen voor toegangsbewijzen en na terugkomst van vakantie, en extra afstand houden tot mensen die nog niet zijn gevaccineerd.

Lees hier verder.

In de gemeente Bergen zijn er de afgelopen dagen vele tientallen nieuwe besmettingen bij gekomen, daar waar twee weken geleden nog een duidelijke dalende lijn te zien was. Het risico op corona is dus weer opgeschaald van waakzaam naar ernstig. Afgelopen week liep het aantal positieve coronatests flink op, omdat mensen sinds 1 juli gratis een test kunnen aanvragen als ze op vakantie gaan. Bovendien openden de kroegen en discotheken weer. Het zijn nu ook vooral jongeren die positief testen. Dat heeft vooralsnog niet geleid tot een stijging van het aantal ziekenhuisopnames.

Noord-Holland kleurt donkerrood op Europese coronakaart
De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel kleuren donkerrood op de coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Vorige week had alleen de provincie Groningen het hoogste risiconiveau.
Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan. Dat is het op een na hoogste niveau. Een paar weken geleden stond Nederland grotendeels nog op groen, de gunstigste kleur, met hier en daar een oranje vlek.

Precies een week geleden werd heel Nederland aangemerkt als hoogrisicogebied. Het aantal positieve tests en het percentage mensen dat positief test waren in de gemeente Groningen zelfs zodanig groot, dat die provincie als enige donkerrood kleurde.

Op basis van de kleurcodes van de Europese coronakaart kunnen landen besluiten de regels voor onder meer inreizende toeristen aan te passen. Landen kunnen bijvoorbeeld een quarantaineperiode voor niet-gevaccineerden verplichten.

Vorige week pasten onder meer Duitsland en Frankrijk de regels voor Nederlandse toeristen aan. Zo moeten Nederlandse reizigers een negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs tonen bij aankomst in Duitsland. Kunnen ze dit niet, dan moeten ze in quarantaine. Dat is ook het geval in Frankrijk, waar niet-gevaccineerde toeristen alleen welkom zijn als ze een negatieve test kunnen overhandigen die binnen 24 uur voor vertrek is afgenomen.

Bellen met vragen over het coronavirus
Bel naar 0800 – 1351.
Of naar +31 20 205 1351 (als u in het buitenland bent).