Corona update: nu in heel Noord-Holland het hoogste risiconiveau voor het coronavirus

In de hele gemeente Bergen zijn inmiddels meer dan 541 mensen besmet

Corona update: nu in heel Noord-Holland het hoogste risiconiveau voor het coronavirus

De besmettingen lopen in de regio in rap tempo op. Hiermee staat de hele provincie op het vierde en hoogste niveau ‘zeer ernstig’. Om de groeiende stroom coronapatiënten op te vangen, heeft het Noordwest Ziekenhuis de reguliere zorg woensdag verder afgeschaald. Twee van de vier operatiekamers in Den Helder zijn gesloten. Twee weken terug werd de OK-capaciteit in Alkmaar al gehalveerd. In Alkmaar zijn nu nog zes operatiekamers in bedrijf, in Den Helder twee. De totale OK-capaciteit is volgens NWZ nu teruggebracht naar 56 procent.

In de hele gemeente Bergen zijn nu 541 besmettingen geconstateerd en 12 mensen zijn overleden. Op dit moment worden er binnen de muren van Noordwest 41 coronapatiënten behandeld, waarvan er 9 op de intensive care liggen. Daarnaast nog eens 32 in de kliniek.

Zorginstelling Oudtburgh in Bergen, een plek waar ouderen met dementie wonen, kampt met een ernstige corona-uitbraak. De zorginstelling krijgt assistentie van 6 zorgmedewerkers die bij Defensie werken.

Het risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. De strenge maatregelen die het kabinet vorige week aankondigde, gelden in het hele land en blijven nog minstens twee weken van kracht. Wanneer het aantal nieuwe besmettingen genoeg is teruggelopen, wil het kabinet overstappen op een regionale aanpak. Dan moeten in elke regio aparte maatregelen en beperkingen gelden op basis van het risiconiveau. Bij ‘zeer ernstig’ zijn bijvoorbeeld geen evenementen mogelijk, bij zorgelijk en ernstig kan dat op kleine schaal.

Klik hier voor de laatste info en regels van de rijksoverheid.