Deel

Consumenten gaan vandaag de dag steeds meer op zoek naar een belevenis

Waarom het in restaurants steeds vaker om meer dan eten draait

Consumenten gaan vandaag de dag steeds meer op zoek naar een belevenis

In sommige restaurants draait het tegenwoordig om meer dan eten alleen. Vooral in grote steden openen steeds meer restaurants die zich niet alleen op de kaart, maar ook op beleving focussen. Waarom kiezen horecaondernemers voor dit concept?

ChinChin Club, Duke of Tokyo, Skatecafé, FC Hyena, Mooie Boules. Zomaar een paar namen van restaurants die de afgelopen paar jaren de deuren openden in Amsterdam. Eten is niet de hoofdzaak in deze restaurants: je kunt er ook iets actiefs doen.

Belevingsexpert Harald Pol, docent aan Hogeschool Utrecht en promovendus aan Universiteit Twente, onderkent het verschijnsel. “Consumenten gaan vandaag de dag steeds meer op zoek naar een belevenis, eigenlijk bij alles wat ze doen. Daarom moet ook het hapje eten met vrienden, kennissen of collega’s een onvergetelijke ervaring worden.”

Door een overkill aan informatie zijn mensen op zoek naar ontspanning, denkt Pol. En daarin kiezen ze de gemakkelijkste weg: “Ze vinden het prettiger om vermaakt te worden, dan dat ze zelf vermaak moeten organiseren.”

De belevingsexpert vertelt dat vermaak een extra dimensie aan het eten geeft. “Het eten is minder belangrijk, want de beleving maakt dat het uitje één geheel wordt. Hierdoor worden consumenten minder kritisch. Pas als iets echt heel goed of heel slecht is, valt dat op.”

Niet volledig nieuw
Volgens foodtrendwatcher Esther Haanschoten hebben de millennials een groot aandeel in de trend, omdat juist zij steeds vaker op zoek gaan naar een combinatie van eten, drinken en entertainment. “Zij willen verrast worden om het vervolgens te delen op Instagram.”

Pol kan zich ook wel indenken dat vooral millennials op dit soort concepten afkomen. “Uit onderzoek is gebleken dat veel jongeren te maken hebben met extra gevoeligheid voor prikkels en overbelasting en ik kan me voorstellen dat zij daardoor, misschien ook wel meer nog dan de oudere generaties, op zoek zijn naar vormen van afleiding.”

De millennials lopen er misschien nu mee weg, maar het concept is volgens Haanschoten niet volledig nieuw. De behoefte om vermaakt te worden tijdens het eten, is er altijd – ook bij andere generaties – al geweest: “Denk maar aan de restaurants met zingende obers, zoals Pasta e Basta. Dat restaurant bestaat al heel lang.”

Kieskeuriger dan ooit
De 34-jarige horecaondernemer Koen Houben startte samen met drie vrienden vijf jaar geleden Mooie Boules. Dat begon toen als een jeu-de-boulesclub op het Museumplein in Amsterdam, maar mondde in juni dit jaar uit in een heuse jeu-de-boulesclub en eethal op het Zeeburgerpad. Inmiddels bestaat het uit acht jeu-de-boulesbanen en de eethal.

Hier kan streetfood besteld worden. Van springrolls tot een halve kip en van een poké bowl tot friet van zoete aardappels. “Laagdrempelig, maar wel van goede kwaliteit”, aldus Houben. “Bezoekers zijn kieskeuriger dan ooit, want er is veel aanbod. Daarnaast is iedereen op zoek naar variatie. Mensen willen niet meer de hele avond aan tafel zitten. Ze willen dingen doen.”

Er zijn misschien veel voorbeelden te noemen in Amsterdam, maar volgens Pol is de trend echt niet alleen in de Randstad te bespeuren. “Ik denk wel dat het verschijnsel zich hier iets eerder voordoet dan in andere delen van het land, maar het fenomeen dat mensen op zoek zijn naar beleving is niet regiogebonden.”

Niet alleen in de Randstad
Bram Bul van Zwart in Breda is het hier helemaal mee eens. Bij Zwart eten bezoekers een viergangenmenu in een pikdonkere kamer en worden ze bediend door slechtziende of blinde obers. Bul merkte in het begin, twee jaar geleden, dat het restaurant opgepikt moest worden door de ‘early adopters’, die veelal millennials waren.

“Wij merkten dat maar een kleine groep mensen het aandurfde, maar daar moesten we het wel van hebben. In de Randstad heb je meer mensen, waardoor ik denk dat een concept daar eerder slaagt. Maar bij ons werkt het ook, dus het is zeker niet alleen een trend in de grote steden.”

De consument heeft ook volgens Bul behoefte aan een geheel verzorgd avondje weg. “Wij concurreren eerder met een casino of een bioscoop dan met een restaurant. Het gaat mensen om de unieke ervaring. Ik denk dan ook dat dit soort concepten alleen maar toe zal nemen in de toekomst. De keuze wordt álleen maar groter.”

Meer 'Horeca':

Rondje horeca... 31

16 augustus 2019

Sneu

Eerder deze week werd bekend dat Café MontBlanc bij de bushalte aan het Plein per direct stopt. Uitbater Tim Bakker...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

15 augustus 2019

Door: Hanneke Roos

Vanaf mijn veertiende jaar ging ik stiekem met mijn vriendinnen naar de Tortilla Bar. Ik weet nog dat ze het aan het beschilderen waren.

Café MontBlanc stopt per direct

14 augustus 2019

Na vijf jaar gaat de stekker er uit

Tim, de uitbater van de MontBlanc meldde vandaag aan de Flessenpost het volgens, "Lieve mensen...

Reactie voorzitter KHN op rookvrije terras

9 augustus 2019

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen

“Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers.

Rondje horeca... 30

9 augustus 2019

Bergen op zijn best…

Gelukkig trokken de buien op tijd weg, zodat we afgelopen woensdag met z’n allen weer hebben kunnen genieten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 augustus 2019

Door: Frits Bakker

Vanaf 1980 woon ik in Amsterdam. Ik was na mijn afkickperiode bij de Jellinek niet meer teruggegaan naar Bergen omdat ik bang was om terug te vallen in mijn oude bestaan van drank, drugs...

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

2 augustus 2019

Vijf plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven...

Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent...

Rondje horeca... 29

2 augustus 2019

Uit eten bij het nieuwe Fisher’s in Bergen aan Zee

Begin juli openden Dirk Majewski en zijn dochter Romy visrestaurant Fisher’s (boven het Zeeaquarium) in Bergen aan Zee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

2 augustus 2019

Door: Peter van Vleuten

Het was in de vroege jaren 80. Ik had al enige tijd achter de bar gestaan in het bovencafé van De Lamoraal, biertjes tappend...

Voor de bierliefhebbers onder ons...

26 juli 2019

Bud(weiser) wil Nederlandse markt opschudden

Met de introductie van ‘King of Beers’ Bud hoopt Bierbrouwerij AB InBev de Nederlandse biermarkt op te schudden. Het ‘grootste biermerk ter wereld’...

Rondje horeca... 28

26 juli 2019

Bergen en zijn horeca verleden

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag: “In welk café, discotheek die nu niet meer bestaat, kwam jij vroeger”, kwamen vele honderden reacties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

26 juli 2019

Pieter van Dijk

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag, “In welk café, discotheek kwam jij vroeger, wat nu niet meer bestaat”, kwamen vele honderden reacties.

Rondje horeca... 27

19 juli 2019

Zomer

Tot nu toe liet de zomer het wat mij betreft nog wel een beetje afweten. Maar tja… zo fijn als de zomer vorig jaar was, is natuurlijk wel heel uniek te noemen.

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

21 juni 2019

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie...

Rondje horeca… 24

14 juni 2019

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen...

Advertorial: De oplossing voor het tekort aan horecamedewerkers is hier!

Fabio, één van de horecatoppers uit Italië, aan het werk in Utrecht.

De economie groeit en dat is goed nieuws voor de horeca. Mensen gaan vaker de deur uit om culinair te genieten of te verblijven in een hotel.

Oester Happy Hours weer terug bij Bistronomie 't Parkje

14 juni 2019

Vanaf nu weer elke vrijdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Heerlijke bistronomische oesters happen op het verwarmde terras.

Rondje horeca… 23

7 juni 2019

Genieten en daar... kan ik me ook op verheugen

Afgelopen donderdag was ik te gast (met aangename tafelgenoten) bij paviljoen Noord in Bergen aan Zee. Er was een Champagne proeverij...

Jaarlijkse Nieuwe Haring Party bij Eetcafé de Lamoraal

7 juni 2019

Wanneer: woensdag 12 juni a.s

Op woensdag 12 juni a.s. vanaf 17.00 uur zullen de schalen met nieuwe haring en bijbehorende spiritualiën...

Toerisme zorgt voor impuls, maar tekort personeel drukt winstgroei horeca

7 juni 2019

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien, maar deze nam met 11% wel duidelijk af ten opzichte van de 20% in het voorgaande jaar.

Rondje horeca… 22

31 mei 2019

Wat zijn we toch rijk bedeeld in Bergen

Ik roep wel eens gekscherend dat een flessenpost uit Warmenhuizen waarschijnlijk maar vier keer per jaar hoeft uit te komen...

Landal GreenParks krijgt nieuw park: Landal Berger Duinen

31 mei 2019

72 luxe recreatiewoningen

Landal GreenParks krijgt er een vakantiepark bij in de Noord-Hollandse duinstreek tussen de dorpen Bergen en Schoorl.

Kan de Bergense horeca wat van Castricum leren?

31 mei 2019

Lang leven de zij-instromers...

Het geldt voor veel zaken in het leven: met de juiste papieren kom je een eind, maar met het juiste karakter kom je nog veel verder.

Het Zeeuwse mosselseizoen extra vroeg dit jaar

24 mei 2019

Normaal is de start rond eind juni

Deze week is het seizoen van de Zeeuwse mosselen begonnen, extra vroeg dit jaar.

Welke cocktails en mixdrankjes zijn deze zomer populair?

24 mei 2019

Top-5 cocktails en top-3 mixdrankjes

Dat cocktails zo populair zijn in de zomer is geen verrassing als we kijken naar de top-5. Daarin staat de Mojito namelijk met stip bovenaan...

Rondje horeca…21

24 mei 2019

Walking dinner bij VV Bergen

Op uitnodiging van voorzitter Henk Borst was ik aanwezig bij een business-meeting bij onze lokale voetbalclub VV Bergen.

Rondje horeca… 20

17 mei 2019

Een ultieme verwen avond/nacht in eigen dorp (met sfeerfoto's)

Omdat ik besloten had om voor de gedrukte zomereditie van de Flessenpost een artikel over het prachtige Villa Kranenbergh op de Ruïnelaan te schrijven

Advertorial: Wat voor opleiding zoek je?

17 mei 2019

Wil jij je verder ontwikkelen in de horeca of je omscholen tot een functie in de horeca?

Klaar met de middelbare school en op zoek naar een mbo- of hbo-horecaopleiding in jouw omgeving of wil je...

Terug