Deel

advertentie

Column van filmprogrammeur Paul Hegeman

Bergen, een waar cultureel dorp

Column van filmprogrammeur Paul Hegeman

Is er zoiets als een cultureel dorp? Bergen wordt alom als zodanig geafficheerd. Dat was al het geval toen ik me een dikke 25 jaar geleden hier vestigde, omdat het leven met kinderen doorgaans beter uitpakt in een rurale omgeving dan in de stad.

Lange tijd was het nog wel aarzelen tussen ’t Gooi, wat gezien mijn werk als programmamaker voor de omroep meer opportuun was of een terugkeer naar mijn wortels in Noord-Holland. Geboren in Alkmaar hadden mijn ouders al snel de wijk genomen richting Amsterdam en Utrecht.
De band met Noord-Holland onderhield ik gedurende mijn tienerjaren evenwel door in de zomer mijn oom Willem te assisteren in zijn postzegelwinkel in de Koorstraat in Alkmaar. De winkel staat er nog immer, heeft blijkbaar het eeuwige leven.

Afgezien van mijn bioscoopbezoekjes had ik weinig of niets met de kaasstad en nam ik elke gelegenheid te baat om richting Bergen te fietsen. Niet zozeer voor de bijzondere attracties. Veel meer dan de plaatselijke danstent op ’t Plein en de minigolfbaan had het dorp in mijn herinnering niets te bieden. Goed, ik had vaag vernomen dat Bergen een welbekend kunstenaarsdorp was, maar die reputatie moest ze dan wel ontleend hebben aan haar culturele verleden. Of wellicht aan het feit dat menig artistiek ingesteld persoon zich maar al te graag liet laven aan de inderdaad bijzondere combinatie van polder, bos en zee. Maar niet bepaald aan de culturele faciliteiten die het dorp rijk was.

Het museum, zo het er al was, lag er ingeslapen bij, de filmprojector in de Rustende Jager spuwde belegen commercieel werk uit. Een deugdelijk podium voor theater of muziek was er evenmin. Geen idee of de Ruïnekerk al concerten organiseerde. Nee, de cultuur was vooral geënt op een verleden waarin de Bergense School een centrale plaats innam, en waarvan het KCB en de Kunst10daagse afgeleiden waren. En het fraaie dorp, in de luwte van de Randstad, bleef uiteraard kunstenaars van diverse gezindten trekken.
We maken een sprong in de tijd naar de weken voor de uitbraak van het coronavirus. Cinebergen, Nederlands fraaist gelegen filmtheater, heeft de beste maanden uit haar geschiedenis achter de rug. Kranenburgh staat er stralend bij, is een regionaal museum van allure geworden. In de Ruïnekerk worden fraaie concerten georganiseerd. De banden met de roemruchte historie – KCB, Erfgoed, Abdij van Egmond etc. – zijn onverminderd sterk.

En toch bleef ik me – te vaak – afvragen of het niet allemaal wat beter kon, of dit nou echt een onvervalst kunstenaarsdorp was of eerder een vrijplaats voor welgestelden in vermomming. Geloof het of niet, het heeft er veel weg van dat in deze coronacrisis de schellen van m’n ogen zijn gevallen. Dat ik plotseling in onze dorpsgemeenschap overal artistiek geïnspireerde mensen zie opduiken en initiatieven ontwaar die getuigen van een liefde voor cultuur en saamhorigheid, welke haaks staat op de neoliberale ongelijkheid waarmee de valse profeten van onze wereld ons wellicht ook na deze crisis weer zullen opzadelen. Neem alleen al het hartverwarmende cultureel magazine dat door het Cultureel Bergens Platform uit de grond is gestampt. De onderwerpkeuze, die echt alle artistieke disciplines omvat, van architectuur tot poëzie, van muziek tot film, van beeldende kunst tot theater, zou beslist niet misstaan op de publieke omroep. En dan te bedenken dat alle protagonisten enkel en alleen uit onze omgeving afkomstig zijn. Zo komt de poppenspeelster Ila van der Pouw uit Schoorl. Samen met haar man Rob Bloemkolk maakt zij prachtige voorstellingen, die tot Beijing reiken. Maar ik kan evengoed de pianist Marnix van de Poll noemen of beeldend kunstenaar Pé Okx. Allen opvallende talenten.

Maar misschien is wel het allermooiste van het magazine dat zij aantoont dat mensen uit verschillende hoeken met vereende krachten en nauwelijks budget en tijd zoiets inspirerends kunnen neerzetten. Eenzelfde warm gevoel kreeg ik toen wij van Cinebergen een beroep deden op onze achterban van “Vrienden van” en dat zij die genereus beantwoordden, een steun die wij momenteel hard nodig hebben. Op eenzelfde onbaatzuchtige wijze reageerden de mensen die zich voor de Filmclub hadden ingeschreven en hun reeks al na de eerste bijeenkomst geaborteerd zagen. Ook de wijze waarop wij van Cinebergen in de wandelgang toekomstige plannen kunnen smeden met Kranenburgh en Holland Music Sessions is hartverwarmend.
Het zijn allemaal duwtjes in de rug die me deze week erg geholpen hebben om ondanks alle beperkingen weer met frisse moed de programmering van Cinebergen op te pakken. Maandag staan we weer voor u klaar met fijne films, in een veilige omgeving.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Welkom in onze gemeente, maar… geef elkaar de ruimte

10 juli 2020

Bezoekers en inwoners worden verwelkomd, én worden gestimuleerd afstand te bewaren

In de maanden juli en augustus komen veel toeristen naar de kernen van Bergen, Egmond en Schoorl.

Vibe of the Earth Festival

10 juli 2020

Waar en wanneer: Ecodorp, Groeneweg 14 Bergen op 19 & 20 september

Dompel je onder in duurzaamheid in muziek, dans en theatervoorstellingen, relax in het Pling Plong Wellnesscentre met heerlijke sauna's...

KinderMuziekFestival dit jaar niet in Bergen, maar wel in Amsterdam

10 juli 2020

Zet maar in je agenda: 12 en 13 september

Goed nieuws: we hebben nieuwe manieren bedacht om het KinderMuziekFestival in Tolhuistuin Amsterdam op 12 en 13 september tóch door te laten gaan!

Het Kamermuziek Festival Schoorl gaat in aangepaste vorm door

10 juli 2020

Wanneer: zaterdag 25 en zondag 26 juli

24 bezoekers per concert, 1,5 meter afstand, Beethoven en Schubert: een unieke lustrumeditie van het Kamermuziek Festival Schoorl.

Nieuw: Galerie Huize Glory, Bergen aan Zee

10 juli 2020

Sinds half juni heeft Bergen aan Zee er een nieuwe expositieruimte bij

In het restaurant en de wandelgangen van Huize Glory heeft Jet Kat, ervaren in de galeriewereld in Amsterdam, de kunstexpositie ter hand genomen.

Zomerconcerten in Vredeskerkje Bergen aan Zee weer van start

10 juli 2020

De concerten zijn op 16, 23 en 30 juli en op 6, 13, 20 en 27 augustus

Het Vredeskerkje en Kunstgetij zorgen ervoor dat er toch muziek klinkt deze zomer, ook al is het anders dan andere jaren...

Zomervakantie-activiteiten voor jongeren (13-20 jr)

10 juli 2020

Jongeren van 13 t/m 20 jaar kunnen komen experimenteren met onze kunsten op woensdagmiddag 15 juli van 14:00 uur tot 17:00 uur

Bij Artiance in Alkmaar kan iedereen lessen volgen op het gebied van muziek, theater, musical, beeldende kunst, dans en nieuwe media.

Vanaf deze week weer activiteiten in Buitencentrum Schoorlse Duinen

10 juli 2020

Ook het buitencentrum is weer dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur

Met een Schoorlse Duinengids de duinen van Schoorl ontdekken kan weer vanaf 1 juli. Om de 1,5 meter afstand te garanderen is het aantal deelnemers per excursie aangepast.

Op zoek naar de zandhagedis

10 juli 2020

Waar en wanner: vanaf de Schaapskooi op zondag 12 juli

Op deze zondag gaat IVN-gids Jos Bos eindelijk weer een wandeling maken door het duingebied vanuit de Schaapskooi in Bergen.

Een nieuwe start bij Galerie De Kapberg

10 juli 2020

De tentoonstelling is te zien tot en met 16 augustus op vrijdag-,zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur

Gelukkig kunnen we weer iedereen binnen in de galerie blij maken met mooie kunst. Het werk van vier kunstenaars met heel verschillend werk laten dat zien.

Geniet van de zomerse rijkdom

10 juli 2020

Tuinen struinen in Noord-Holland noord

‘De Groene Route´ opent voor ’t 6e jaar de mooiste privétuinen en kwekerijen in Noord-Holland noord, die gezamenlijk meerdere weekends en 1 avond open zijn.

’t Parkje viert vier jaar met vier fijne donderdagen, viert u met ons mee?

2 juli 2020

van 9 t/m 30 juli speciale arangementen

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk deze maand onze vierde verjaardag.

Wat een ‘Heerlijkheid’….

19 juni 2020

Bent u al op het Ruïneterras geweest?

De tuin van de Ruïnekerk wordt tijdelijk als buitenterras gebruikt voor de horecabedrijven rondom de Ruïnekerk.

Flessenpost KUNST-special op komst. Support Your Locals

6 juli 2020

De Flessenpost uit Bergen biedt tegen gereduceerd tarief de mogelijkheid om door middel van persberichten en foto’s deel te nemen in de KUNST-special

Hoe gaat de afgeslankte K10Daagse er uit zien? De editie is van 9 tot en met 18 oktober.

2 juli eerste online informatieavond Herenboeren Duinstreek (filmpje)

19 juni 2020

Een groep van acht enthousiaste kartrekkers wil onderzoeken of het haalbaar is om in de buurt van Bergen te komen tot een Herenboerderij

Een Herenboerderij is een kleinschalige coöperatieve boerderij in eigendom van 200 huishoudens die hen voorziet van groente, fruit, aardappelen, vlees en eieren.

Vergeet je vader niet… want de liefste en stoerste

19 juni 2020

Wanneer: Vaderdag zondag 21 juni. Support Your Locals

Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader, William Jackson Smart...

Geniet van de zomerse rijkdom

19 juni 2020

Tuinen struinen in Noord-Holland noord

‘De Groene Route´ opent voor ’t 6e jaar de mooiste privétuinen en kwekerijen in Noord-Holland noord, die gezamenlijk meerdere...

Ouder-Kind ZomerFun op verschillende sportaccommodaties in gemeente Bergen

19 juni 2020

Inschrijven is mogelijk via www.sportenbewegeninbergen.nl

Tijdens de zomervakantie organiseren de buurtsportcoaches van de gemeente Bergen in samenwerking met sportaanbieders Ouder-Kind ZomerFun.

Webinar voor geïnteresseerden over pleegzorg op maandag 22 juni

19 juni 2020

Campagne ‘Openjewereld.nu’

Op maandag 22 juni organiseren pleegzorgaanbieders Parlan, Kenter Jeugdhulp en William Schrikker Gezinsvormen (WSGV)  in samenwerking

Twee wekelijks Cultureel Bergen in de Flessenpost (Filmpje interview Youp)

3 juli 2020

Deze week aflevering 5 met o.a. een interview met Youp van ‘t Hek

Twee wekelijks Cultureel Bergen in de Flessenpost. Vrijdag om 12.00. Uitzending: RTV80, vrijdagavond, 20.00 uur...

Concerten huis Simeon Ten Holt op 19, 20 en 21 juni

19 juni 2020

In Simeon’s Huis - een voorzichtig begin

In het Bergense huisje en op de vleugel van Simeon ten Holt geeft pianist Marnix van de Poll op 19, 20 en 21 juni vier keer per dag een concert.

Lekker naar het strand dit weekend? Pas dan op…

12 juni 2020

Temperatuur richting de 30 graden, kans op verbranding

Door een hoge zonkracht de komende dagen is het oppassen geblazen om niet te verbranden. „Ook met een half uurtje zon kan...

Aangepaste herdenking Kamp Schoorl (filmpje)

12 juni 2020

Voor meer dan 1000 van hen betekende het verlaten van het kamp een begin van de tocht naar de dood

Elk jaar op 11 juni wordt Kamp Schoorl herdacht. Dit jaar voor de 29e keer. Alleen was er dit jaar door corona geen grote herdenking bij het monument aan de Oorsprongweg...

Expositie: Eva Navarro (ES) : ‘Love to Live’ bij Galerie The Obsession of Art (filmpje)

12 juni 2020

Wanneer: t/m 28 juni a.s.

Eva Navarro, hoop, vertrouwen en verbinding. Eva schildert de aantrekkelijkheid van het leven. De emoties op de weg in de tijd die voorbij schiet.

Heerlijk napinksteren met Esytime XXS

12 juni 2020

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zondag 14 juni 10.00 uur

Leo Maubach, Gerrie Moot, Marjolein Fuchs en Robert Valter spelen en zingen normaal in de Bergens-Schoorlse formatie Easytime.

De hele zomer buitenyoga bij Klein Zwitserland in Schoorl

12 juni 2020

Yoga met Jet

Deze zomer heeft yogajet iets speciaals! Buitenyoga mét lunch ( alleen koffie of thee kan ook) in de tuin bij Klein Zwitserland.

Tentoonstelling Lucht in Museum Kranenburgh

12 juni 2020

Wanneer: van 8 juli t/m 29 november

Met een grote thematentoonstelling vraagt Museum Kranenburgh vanaf 8 juli aandacht voor de minst grijpbare, maar meest essentiële voorwaarde voor leven: lucht.

Expositie “RAW” in Art Gallery Tha Banque

12 juni 2020

Waar en wanneer: Plein 29 Bergen op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur

Dit keer met kunstenaars uit de nabije omgeving.

Ondernemers uit de trouwbranche lanceren op innovatieve wijze een online trouwbeurs

Creatief in oplossingen denken

Vanaf deze week is het mogelijk de trouwbeurs online te bezoeken. Een innovatief idee wat nieuwe mogelijkheden biedt voor de trouwbranche.

Musicalsterren gezocht

12 juni 2020

Addams Family - het verhaal

Zing en dans je graag? Ben je tussen de 14 en 21 jaar? En zou je het leuk vinden om mee te spelen in een bekende musical?

‘As good as new market’ in Bergen

12 juni 2020

Waar en wanneer: Gallery & Art café van Rogier Jonk op zaterdag 27 juni van 10.00 - 17.00 uur

Ben jij op zoek naar kleding dat er nog uitziet als nieuw? Kom dan naar de 4e editie van 'As good as new market' op zaterdag 27 juni. Je bent van harte welkom.

Weer een nieuwe aflevering van De Stemming bij RTV80

5 juni 2020

Wanneer: zondag 7 juni klokslag 12.00 uur

De Stemming is een programma voor u, door u en met u, de inwoners van de gemeente Bergen.

Werkloze tennisprofs brengen Nederland in beweging

5 juni 2020

Foto: Initiatiefnemer Robin Haase

Net als de meeste profsporters zitten ook de professionele tennissers op dit moment werkloos thuis.

Het online festival New Economy Now nodigt iedereen uit nú te starten met de nieuwe economie

5 juni 2020

Op 16 juni kan iedereen zich laten inspireren

Uniek duurzaamheidsfestival met oa. auteur Kate Raworth, gedeputeerde Zita Pels, pitches van ondernemers en meer!

Terug