Collega’s op bezoek
Door: Sico de Moel
Gepubliceerd: 18 augustus 2023
Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.
In Duitsland geloven ze nog niet dat we in Die Niederlände ook schöne Weinen können machen. Volgend jaar willen ze met een groep van 30 Duitse wijnboeren een toer doen langs de Nederlandse wijnvelden.
Toen ik Vera vooraf sprak, legde ik haar uit dat we op Domein Bergen nog maar net waren begonnen. De eerste aanplant is pas twee jaar geleden. We hebben nog nooit geoogst, laat staan wijnen gebotteld. Waarom willen jullie persé komen?
Het ging om het concept. Domein Bergen is een ledenwijngaard met ruim 1100 leden. Das haben wir nog niemahl gesehen.
We liepen samen door onze wijngaard. Bernard is een bescheiden, goedlachse man, klein baardje, bril, rood petje. Onze Cabernet cortis is als eerste aan het verkleuren, véraison, een bijzonder moment waarbij de groene en verkleurde rode druiven aan één tros kunnen zitten.
Op Weingut Stenner doen ze nog niet aan moderne rassen. Ze hebben vooral veel Burgunder: Weissburgunder, Grauburgunder, Spätburgrunder en wat Riesling en Chardonnay. Komend seizoen wil Bernard ook een modern ras proberen aan te planten. Bernard vraagt mijn advies, maar ik weet het nog niet. We zijn pas net begonnen.
Op Domein Bergen doen we alleen nieuwe rassen. Daarbij hebben we een visie op biodiversiteit en duurzaamheid: we gebruiken geen mest of hulpstoffen, wat zorgt voor een langzame groei en sterke planten. Daarbij werken we biologisch, zonder bestrijdingsmiddelen.
Misschien uit beleefdheid, maar Bernard complimenteert me. De ranken staan er goed bij. Fijn, zo’n compliment van een ervaren collega.
We lopen samen naar de nieuwe aanplant een stukje verderop. Vera, korte strakke spijkerbroek en vrolijke bloemetjesblouse, vertelt honderd-uit. Over de markten, dorpsfeesten en Beemsterkaas die ze daar heeft geïntroduceerd.
Achterin de wijngaard zitten twee charmante dames heerlijk ontspannen te picknicken in de wijngaard. Zonnetje, wijntje, lekkere lokale hapjes, prachtige plek, geen wensen meer.
Vera wil nu alles weten over hoe dat allemaal werkt bij zo’n ledenwijngaard. Ik leg haar uit dat het eigenlijk heel eenvoudig is: de leden betalen alle kosten, de leden krijgen alle wijn. Er is geen commerciële verkoop. Alle wijnen van Domein Bergen gaan naar de leden. Dat zit gewoon in het abonnement.
Ondertussen hebben de leden allemaal een eigen wijnrank en volgen ze het hele proces met alle ups en downs. Er zijn allerlei leuke evenementen zoals die picknicks, en volgende week de wijnroulette. Maar ook kijkdagen, werkdagen, samen oogsten, leden worden live betrokken in het hele wijnmaakproces. Je kunt als lid zoveel en zo weinig doen als je zelf wilt. Niets moet, alles mag.
Bernard vind het allemaal niet zo boeiend, Hij inspecteert ondertussen de jonge aanplant. In het bijzonder de Souvignier gris, die wil hij binnenkort ook gaan aanplanten in Mainz.
Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier
Domein Bergen