Colin Huizing artistiek directeur Museum Kranenburgh

Ik wil werken aan een spraakmakend tentoonstellings- en activiteitenprogramma voor Kranenburgh

Colin Huizing artistiek directeur Museum Kranenburgh

De Raad van Toezicht van Museum Kranenburgh in Bergen is verheugd over de aanstelling van Colin Huizing als artistiek directeur van Museum Kranenburgh per 1 juli 2022. Huizing werd in januari dit jaar aangesteld als artistiek leider a.i. van het museum, naast Adriana González Hulshof die in januari startte als zakelijk directeur.

In 2021 besloot de Raad van Toezicht tot de vorming van een tweekoppige directie, om zo recht te kunnen doen aan de vele aspecten van de buitenplaats en een stabiele organisatorische basis onder het museum te leggen. Zij beraadde zich de afgelopen maanden over de definitieve invulling van de rol van artistiek directeur en koos unaniem en vol vertrouwen voor Huizing.
Voorzitter van de Raad van Toezicht van Kranenburgh, Puck Huitsing: “De Raad van Toezicht is blij met de benoeming van Colin Huizing. Met Colin heeft Kranenburgh een bevlogen artistiek directeur in huis en is een interessant en kansrijk tentoonstellings- en publieksprogramma geborgd. We hebben er alle vertrouwen in dat hij in samenwerking met Adriana de positie van Museum Kranenburgh verder kan verstevigen en uitbouwen.”

Colin Huizing: “Samen met zakelijk directeur Adriana González Hulshof, een gedreven team van museumprofessionals en toegewijde vrijwilligers wil ik werken aan een spraakmakend tentoonstellings- en activiteitenprogramma voor Museum Kranenburgh. Een programma dat niet alleen de visuele verbeelding prikkelt maar ook andere ervaringen teweeg brengt en dat aanzet tot contemplatie over de wereld om ons heen. Museum Kranenburgh biedt met zijn collectie en zijn prachtige gebouw op een unieke locatie daarvoor een uitstekende basis.”

Colin Huizing
Colin Huizing (Jutphaas, 1965) is curator en producent van tentoonstellingen voor verschillende musea en adviseur voor het Mondriaan Fonds. Eerder werkte hij als senior conservator voor het Stedelijk Museum Schiedam en was hij co-curator van de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië 2015: herman de vries – to be all ways to be. In de afgelopen twee jaren adviseerde Colin Museum Kranenburgh over het tentoonstellingsprogramma en was hij samensteller van de tentoonstellingen Lucht (2020) en Kunstenaars van Die Brücke (2021) en hoofdcurator van The Roaring Twenties (t/m 3 april 2022). Colin is co-auteur van een te publiceren boek over het oeuvre van Stanley Brouwn.

Museum Kranenburgh
Museum Kranenburgh in Bergen presenteert kunst vanaf het begin van de twintigste eeuw tot nu en is gelegen in een prachtige bostuin. De laatste jaren is het uitgegroeid tot een landelijk bekend museum met 70.000 bezoekers (2019). Met een boeiende collectie kunst (waaronder de kunstenaars van De Bergense School) en een gevarieerd tentoonstellingsprogramma wil het alle generaties inspireren en houdt het de naam van kunstenaarsdorp Bergen levend. Het maakt school met tentoonstellingen die actuele thema’s aansnijden vanuit het perspectief van de kunst, zoals BLOOT  (2018), Lucht (2020) en The Roaring Twenties (2021).

Foto Colin Huizing: Judith Jockel