Deel

Cinema culinair in Schoorl

Reserveren kan tot uiterlijk 14 februari

Cinema culinair in Schoorl

Op vrijdag 21 februari om 15.00 uur beleeft Filmhuis Schoorl een primeur in de vorm van een cinema culinair, d w.z. film met aansluitend een 4- gangen diner.
Initiatiefnemers zijn Riekje Meij en Ger Brusche uit Schoorl, die hiervoor Filmhuis Schoorl benaderden.

Riekje: “Het leek ons een leuk concept en nieuw voor ons dorp. Hoe leuk is ’t niet om met mensen uit je omgeving aan tafel te zitten, te genieten van een heerlijk diner en met elkaar na te paten over de film”?

De film die vertoond zal worden is Babette’s Feast, een mooie Scandinavische film waarin een gezamenlijke maaltijd van dorpelingen centraal staat.

Ger: “Samen met twee andere koks, Giel Bijkerk en Jur Hartenberg vonden we het een uitdaging om zoveel als mogelijk is, de gerechten uit de film te benaderen en twee van de vier gangen zijn vrijwel gelijk aan die in de film”.
De drie koks maken deel uit van de ‘Cookfella’s’ (www.cookfellas.nl), een genootschap van 14 enthousiaste vrienden, die eens per maand bij elkaar komen om exclusief te koken in de keuken van de Blinkerd.

De film Babette’s Feast speelt in Jutland, begin 19e eeuw. In een plattelandsdorpje wonen twee knappe zussen samen met hun vader, die stichter is van een strenge geloofsgemeenschap. Hoewel de zussen veel aanbidders hebben, komt het tot grote tevredenheid van hun vader nooit tot een huwelijk. Er verandert echter veel als bijna een halve eeuw later, de Franse vluchtelinge Babette onderdak vindt in hun huis en voor hen gaat werken. Na de dood van hun vader krijgt Babette toestemming van de zussen om een feestmaal te organiseren ter nagedachtenis aan de honderdste verjaardag van hun vader. Het wordt een feestmaal om nooit te vergeten en dat nog lang zal nazinderen bij de vrome dorpelingen!

Babette’s Feast is gebaseerd op een novelle van Karen Blixen en kreeg in 1988 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Reserveren kan tot uiterlijk 14 februari op www.filmhuisschoorl.nl à €35,- p.p. (exclusief drank). Er zijn slechts 50 couverts beschikbaar, dus wees er op tijd bij!

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

Geroosterd buikspek als culinair hoogstandje?

21 februari 2020

Jazeker... lees maar mee!

Door: Kitchenista. Al een tijdje had ik in mijn hoofd dat ik eens een flink stuk buikspek wilde roosteren, het liefst met een Vietnamese marinade.

Wow: er zijn nu échte Nederlandse truffels

21 februari 2020

Binnenkort in Bergen op het menu?

Dat er voortreffelijke truffels worden gevonden in Italië en Frankrijk, weet iedereen. Toch is het Judith Evenaar gelukt om als eerste in Nederland wilde truffels te...

Voor in de agenda: Heerlijk Bergen met foodtrucks & entertainment 2020

21 februari 2020

Voor én door Bergenaren van 19 t/m 21 juni

Het Ruïnekerkterrein wordt aanstaande zomer weer omgetoverd voor een waar foodfestijn. Net als vorig jaar staat Heerlijk Bergen in het teken van culinair genieten op wielen.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

21 februari 2020

Chiel en Bianca van Driest van restaurant Onder de Linde

Het sympathieke stel hoeft eigenlijk niet meer voorgesteld te worden, want ze staan al bijna twintig jaar aan de absolute top van culinair Bergen.

Het jaarlijkse wijnproef-evenement van Wijnkoperij De Gouden Ton

14 februari 2020

Wanneer: zondag 8 maart van 14:00 - 18:00 uur

Dit keer met vijf wijnmakers uit de nieuwe wereld!

Vandaag een Valentijns gerecht maken voor je lief? (met filmpje)

14 februari 2020

Pasta met venusschelpen. Simpel te bereiden en verrukkelijk!

Spaghetti Vongole is eenvoudig en snel klaar. Zorg dat je van tevoren al het snijwerk hebt gedaan...

Culinaire tip van de week. Al you need is love diner bij restaurant Fisher’s

7 februari 2020

Waar en wanneer: Bergen aan zee op vrijdag 14 Februari Valentijnsdag

Verwen je lief in een sfeervolle, romantische zetting. Romantische muziek op de achtergrond, hartjes op tafel en alle dames ontvangen een roos! En... topkoks in de keuken.

Bewuste vleeseters, “Vlees wordt snoepgoed”

7 februari 2020

Groei van het aantal consumenten die het belangrijk vinden dat het dier een goed leven heeft gehad

Uit cijfers van de Wageningen Universiteit blijkt dat de consumptie van vlees in 2019 voor het eerst sinds 2009 is toegenomen. Per hoofd van de bevolking...

Ben jij ook zo dol op dim sum?

31 januari 2020

We vonden een mooi recept om simpel zelf te maken

Je mag ons altijd wakker maken voor dim sum. Hoe laat het ook is. En zelf dim sum maken is gelukkig helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.

Kijken, ruiken en proeven… is genieten (Filmpje)

24 januari 2020

Chefkok Jeroen Klepper van Hemingway’s. Hollands wild met o.a. truffel op 30 januari

Magische documentaire over de zwarte truffel. De ‘zwarte diamant’ is het magische middelpunt van een unieke wereld bevolkt door zeer uiteenlopende personen. Van stroper en jager tot kweker en chef-kok.

Winters… simpel te bereiden én heel smakelijk

24 januari 2020

Bloemkool ovenschotel met gehakt

Bloemkool ovenschotel met gehakt, het heeft even geduurd voor ik het recept voor deze ovenschotel precies zo had als ik in mijn hoofd bedacht had.

Amusetour Bergen in aantocht

17 januari 2020

15 maart a.s. van 12.00 t/m 17.00 uur

De Amusetour Bergen komt er weer aan! Afgelopen jaar uitverkocht, op is echt op.

Feeling blue?! Niet getreurd…

Kom gezellig eten en drinken met (nieuwe) vrienden op vrijdag 17 januari 18.00 uur

Volgens de geleerden is dit de meest deprimerende week van het jaar. Dus gaan we er bij restaurant Sluispolder een gezellige Blue Friday van maken...

Winterkost… Bruinebonensoep

10 januari 2020

Iedere familie lijkt wel een ‘eigen’ recept voor bruine bonensoep te hebben

Het is dan ook bij uitstek een gerecht om een heel grote pan vol van te maken en vervolgens met z’n allen op te eten.

Ko­nijn op z’n Lim­burgs

10 januari 2020

Na de feestdagen in de aanbieding bij AH

Ontbijtkoek, appelstroop en bier zijn de geheime ingrediënten van konijn op z'n Limburgs.

Start het nieuwe jaar met een feestelijke lunch bij Merlet

3 januari 2020

En... drink je eigen favoriete wijn

Op zondag 19 januari serveren ze bij Merlet een feestelijke 5-gangenlunch waarbij u zelf de wijn meeneemt.

Als het kouder wordt, gaan we aan de stoofpot

3 januari 2020

Wel eens aan de bekende Franse pot-au-feu gedacht?

De behoefte aan stoofpot is groot, al helemaal nu de winter is begonnen. De Fransen weten daar wel raad mee.

Een culinaire jaarwisseling bij blooming

20 december 2019

Foodmarket van blooming op oudejaarsdag

Op oudejaarsavond viert blooming de jaarwisseling in de vorm van de blooming Foodmarket. Dit doen we samen met al onze gasten...

Culinair Bergen in de media: Smaakvol Noord-Holland

20 december 2019

Hemingway's Beach & Noorderlicht

Op het strand van Bergen aan Zee staat strandpaviljoen Hemingway's Beach restaurant en even verderop staat ‘s zomers...

Oesters en champagne, de combinatie die tijdens de feestdagen misschien nog wel net even lekkerder is

20 december 2019

Met een klein beetje extra inspanning maak jij thuis de blits...

...zeker met deze recepten van Marja Reitsma van Reitsma Seafood. Uiteraard vertelt ze ook wat je daarbij dan drinkt.

Op zoek naar een bijzondere culinaire ervaring tijdens de kerstdagen…

20 december 2019

DP Arkenbout geniet landelijke bekendheid door de vele publicaties in vaktijdschriften als de ‘Lekker’

Het eerste kerstfeest bij Fisher’s mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Om een extra cachet te geven aan deze feestdagen hebben wij een gastchef...

Kerst in aantocht… dus wat gaan we eten?

13 december 2019

Kom kijken bij Culy voor inspiratie

Wij zijn al volop bezig geweest om de kerstmenu’s van dit jaar voor je samen te stellen. Om je alvast een beetje enthousiast te maken voor wat...

Culinaire tip. Koop dit boek!

13 december 2019

Bouillon auteur: William Ledeuil

Bouillon vormt de basis voor menig heerlijk recept. Chef-kok William Ledeuil maakte er zijn handelsmerk van en combineert zijn waardering voor de Franse culinaire...

Het klinkt gek… 40 tenen knoflook in een gerecht…

29 november 2019

Maar het is verrukkelijk

In veel gerechten zitten wel een paar teentjes knoflook! Maar dit recept maakt het wel heel bont: je hebt maar liefst 40 teentjes knoflook nodig voor dit recept.

Kerstmenu 2019… kom met ‘vergeten groente’ eens verrassend uit de hoek

29 november 2019

Ze hebben een lichtbittere, nootachtige smaak en mals, sappig vruchtvlees

Schorseneren vallen net als pastinaken en meiknollen onder het kopje ‘vergeten groenten’; in de Tweede Wereldoorlog werden ze veel gegeten...

Foodmarket in blooming op oudejaarsavond

29 november 2019

Wanneer: dinsdag 31 december 2019 van 18:00-02:00

Op oudejaarsdag presenteren wij vanaf 18.00 uur de blooming foodmarket...

Vegetarisch Dining in the dark…

29 november 2019

Waar en wanneer: Stadspaviljoen Noord op 15 december

Tijdens dit unieke evenement toveren ze de winkel bij Stadspaviljoen Noord om tot een ...

Kookgod Escoffier zei: “Een goede bouillon is alles in de kookkunst, zonder bouillon kan er niets gedaan worden.”

22 november 2019

Een goede bouillon is betrekkelijk eenvoudig én goedkoop te maken

Er gaat niets boven een zelfgemaakte bouillon van botten, vlees en groenten: rijk van smaak, geurig en barstens vol voedingsstoffen.

Recept: Gezellig met de kids zelf pepernoten maken

22 november 2019

Heerlijk en makkelijk te bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaar.

Lesley Kookt!

22 november 2019

Waar en wanneer: Sluispolder op vrijdag 29 november

Op deze vrijdag staat Lesley achter de kachel van Sluispolder! Kom genieten van een heerlijk diner van één van de meest...

Lekker uit eten met de kerstdagen in een van de betere Bergense restaurants?

22 november 2019

Wekelijks nieuwe Kerstmenu's in deze rubriek

Het is pas november maar veel Bergense restaurants zijn voor de kerst al helemaal volgeboekt.

Wild: van reebout uit de Poolse wouden tot patrijs van de Schotse Hooglanden

15 november 2019

Iedere dinsdag Wilde Dinsdag bij Bistronomie 't Parkje

Reserveer snel met minimaal 2 personen en het wild-hoofdgerecht is 2 voor 1.

Herfst: hoogste tijd voor hachee met rodekool

15 november 2019

Een eenvoudig traditioneel basisrecept

Hét basisrecept om klassieke hachee te maken, een heerlijk zacht stoofvlees met o.a. uien, laurier en kruidnagels. Lekker met aardappelpuree en rode kool!

Hutspot: een oer-Hollands wintergerecht

8 november 2019

Basisrecept voor hutspot

Wie wordt er niet blij van een bord hutspot op een koude dag? Vooral met een knapperige speklap of met botermals stoofvlees.

Terug