Deel

advertentie

Champagne de Venoge

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud

Champagne de Venoge

Een bezoek aan het wijnhuis Champagne de Venoge was één van mijn missies toen we vorige week een paar dagen vertoefden in de Champagnestreek. Het primaire doel van de reis was Champagne proeven en inkopen voor www.cavastore.nl.

De eerste nacht brachten we door in Reims en vervolgens zijn we naar Épernay gereden, de ‘hoofdstad van de Champagne’ in de Région Grand Est. In deze stad bevindt zich de Avenue de Champagne, die zijn naam ontleend aan de aanwezigheid van vele toonaangevende Champagneproducenten. Bewoners zeggen dat deze avenue de duurste ter wereld is en zelfs de Champs-Élysées in Parijs overtreft. Dit vanwege de miljoenen flessen champagne die zijn opgeslagen in de kilometerslange krijtkelders die zich onder de avenue bevinden.
Een grondige verkenning van Épernay moest echter nog even op zich laten wachten. We brachten eerst een nacht door in Étoges, een dorp in het district van Épernay, gelegen ten zuiden van de Côte des Blancs. Étoges staat vooral bekend om zijn champagne- en wijnproductie. Veel dorpelingen uit Étoges verbouwen hun eigen druiven en produceren de mousserende wijn zelf. Een heel klein en rustig dorpje met maar weinig inwoners.
Het dorp was die dag gehuld in mist én dat ook nog eens bij volle maan. Onze idyllische in mistflarden gehulde accommodatie maakte het plaatje helemaal compleet.

We verbleven in Chateau d’Etoges, een kasteel gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw. Voor het diner bezochten we eerst de champagnehuizen Ruffin & Fils en Borel-Lucas waar geen tot nauwelijks Engels werd gesproken. Je kan daar zonder afspraak gewoon binnenwandelen en we kregen ook alle aandacht. De meeste champagneproducenten waren echter gesloten, het dorp lag er wat verlaten bij. Het was een bijzondere ervaring en de hele setting creëerde een surreëel, maar ook ontspannen gevoel.

De volgende ochtend vervolgden we onze weg naar Épernay. We boekten een kamer bij Champagne André Bergère in het hart van de Avenue de Champagne, zodat we onbezorgd konden proeven en daarna niet meer hoefden te rijden. Joep Speet van importeur Pallas Wines had een afspraak voor ons geregeld bij Champagne de Venoge dat precies aan de overkant van onze accommodatie op loopafstand bleek te liggen. Het huis Venoge staat bekend om zijn prachtige karafflessen van de selectie Cuvée des Princes. Deze Cuvée is ooit gecreëerd als eerbetoon aan de prinsen van Oranje. De karakteristieke elegante karaf herinnert aan de gewoonte van de Europese adel aan het begin van de twintigste eeuw om champagne in kristallen flessen te decanteren.
Tijdens de privérondleiding werden we meegenomen naar de archiefkamer waar vroeger in enorme boeken de administratie werd bijgehouden, alles handgeschreven, elke verkoophandeling. Er stonden ook boeken in de kasten waarin alle gebruikte etiketten waren geplakt. De oudste etiketten zijn ook handgeschreven en er komt nog geen kleur in voor. In 1838 creëert Henri-Marc de Venoge het eerste geïllustreerde label in de geschiedenis van de champagne en hij was daarmee verantwoordelijk voor een echte ‘marketing-revolutie’. Henri-Marc richtte in 1837 de Venoge & Cie op met zijn zoon Joseph. De oorsprong van de Venoge-familie ligt in Zwitserland, waar de rivier de Venoge uitmondt in het Meer van Genève.

Onze weg vervolgde naar de kelders van het huis waar een deel van de champagnes liggen. Indrukwekkend waren de transparante flessen waarvan een groot aantal al deels waren leeggelopen (door de kurk die poreus is) met een bordje ‘R?’ ervoor. Dit betekent jaartal onbekend. Deze flessen werden gevonden in de verwoeste kelders na bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De vroegere werkruimtes voor het personeel die zich onder het huis bevonden, waren daarentegen nog intact. Een washok met de grote originele bassins, de keuken, droogruimtes voor de was. Echt leuk om daar rond te lopen!

Voor het proeven werden we meegenomen naar de woonkamer die geheel in het teken stond van Louis XV, waaraan champagne zoveel te danken heeft. Bij het vonnis van 25 mei 1728 stond Lodewijk XV toe dat champagnewijnen in flessen in plaats van vaten vanuit de Champagne naar Normandië vervoerd mochten worden. Het schuimen kon eindelijk in de fles plaatsvinden: champagne was geboren. Ter ere van Louis XV vond in 2005 de introductie van de prestigieuze Cuvée “Louis XV” plaats. We hebben een groot deel van de champagnelijn mogen proeven en als pièce de résistance werd een prachtige fles Louis XV geopend.

Na deze leuke trip en de vele champagnes die ik heb mogen proeven ligt een champagneproeverij van Cavastore op de loer…

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Champagne de Venoge
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Pasta alla Norma – voor 4 personen met een fijne wijnsuggestie

30 september 2022

Door: Anouk Mak

Inspiratie Ottolenghi – je waant je in Italië als je dit recept proeft.

Avocado toast met scrambled egg

30 september 2022

Recept van de Bergense May Anema

Nog steeds is de trend van avocado toast erg hot en je kunt dit dan ook bij bijna elke hippe tent bestellen. Ik vind deze bijzonder lekker door de combinatie van de romige avocado, knapperige noten en het zoet van de granaatappelpitjes.

Herfst… dus hoogste tijd voor een lekker stamppotje!

23 september 2022

Andijviestamppot met spekjes... Lekker en betaalbaar

Stimpe stamp met krokante spekjes... Love it!

Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda

23 september 2022

Door: Renée Bakker

Na ongeveer een kwartiertje op onverharde wegen kwamen wij uit bij het laatste wijnhuis dat wij hebben bezocht tijdens onze vakantie: Het wijnhuis Mas Sinén van wijnmaker Salvador Burgos.

De Nationale Online Wijn Quiz 2022

23 september 2022

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!

Bent je achttien jaar of ouder en drink je wel eens een glas wijn? Zo ja, doe dan mee en verzeker je zelf ALTIJD & DIRECT van een mooie PRIJS!

Wist jij dat?

16 september 2022

Hoeveel druiven zitten er eigenlijk in een glas wijn?

Hier keken we van op, we hadden nooit verwacht dat het zóveel druiven zouden zijn. In een fles wijn van 0,75 cl gaan namelijk al snel ruim 600 tot 800 druiven. Dat zijn ongeveer 10 trossen vol. Als je dat doorrekent naar een glas wijn kom je al gauw uit op zo’n 125 druiven per glas.

Vietnamese springrolls met pittige tofureepjes

16 september 2022

Recept van Bergense May Anema

Dol ben ik op Vietnamese springrolls, omdat je ze kunt vullen met van alles wat nog in je koelkast ligt. Een restje ijsbergsla, een stuk paprika, wortelreepjes, verse kruiden, gerookte kip, gebakken garnalen en noem maar op! Maar bij mij thuis eten we ze het liefst zo:

Hoe open je het beste een fles cava of champagne? (filmpje)

9 september 2022

Door: Anouk Mak

Het is me deze zomer meerdere malen opgevallen dat het niet helemaal duidelijk is hoe een fles cava of champagne veilig geopend moet worden.

De duinen staan weer vol met rozenbottels

9 september 2022

Rozenbotteljam is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij jam...

Maar lekker is het zeker. En rozenbottels vind je vaak heel gemakkelijk in het wild. Ik denk dat dat eigenlijk ook wel de plek is om ze vandaan te halen. Ik heb ze nog niet eerder bij een groenteboer of supermarkt zien liggen.

Wijnstop 2: De Priorat

2 september 2022

Door: Renée Bakker

Na onze stop in Narbonne zijn wij doorgegaan naar de Priorat, een wijngebied in Spanje. Onbekend en dunbevolkt. Er wonen hier namelijk maar 9000 mensen verspreid over bijna 500 km². In de gemeente Bergen wonen bijna 30.000 mensen verspreid over 120 km². Om even aan te geven hoe vervreemd wij zijn geworden van de mens. Grapje.

Deze week een heerlijke Franse klassieker…

2 september 2022

Coq au vin

Eigenlijk is Coq au vin 'gewoon' Frans plattelandsvoer. Want wat moet je nu met een taaie haan. Tegenwoordig gebruiken we gelukkig gewoon malse kipdelen.

Klassieke Parijse uiensoep

26 augustus 2022

à la Les Halles

Deze robuuste uiensoep weerspiegelt het wezen van Parijs. De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in zowel grote als kleine bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

Mijn eigen wijn(gaard)!

26 augustus 2022

Column: Friso Stilma

Nou ja… eigen wijn(gaard)… Ik heb dus een wijnstok gekocht op Wijndomein Bergen, wat feitelijk inhoudt dat ik de komende vijf jaar ‘eigenaar’ ben van deze ene wijnstok. Deze wijnstok heb ik eerder deze week zelf mogen planten en met een beetje geluk geeft deze stok over 2 à 3 jaar genoeg sap voor maar liefst twee flessen wijn!

Wijnstop 1: familie Fabre

19 augustus 2022

Door: Renée Bakker

Als ik dit schrijf, ben ik lekker op vakantie. 

Als de temperaturen weer oplopen, wordt het de hoogste tijd voor….

19 augustus 2022

Surinaamse saoto soep

Heb je een feestje op de planning of ga je voor een grote(re) groep koken? Maak dan eens Surinaamse saoto soep! Met dit recept zullen de complimenten je om de oren vliegen en ben je de volgende dag blij als je nog een kommetje voor jezelf over hebt…

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

12 augustus 2022

Door: Anouk Mak

Mijn dochter zei een paar weken geleden tegen me, ‘mam ga natuurwijnen verkopen, dat is helemaal hip! Dé nieuwe wijntrend.’

Kippendijen Saltimbocca

12 augustus 2022

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Weer eens wat anders en makkelijk te maken. Maak dit regelmatig omdat het zo lekker is. Ik gebruik geen kipfilets maar kippendijen, die zijn zoveel smakelijker en niet droog.

Culinaire tip voor warme zomerse dagen…

5 augustus 2022

Pasta vongole (spaghetti met heerlijke venusschelpjes)

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Wijn van het seizoen: White Zinfandel

29 juli 2022

In samenwerking met Gallo Family Vineyards

Wijn van het seizoen: een nieuwe rubriek waarin we je regelmatig vertellen over een wijnsoort die goed bij het seizoen past. Vandaag vertellen we je alles over White Zinfandel, een wijn die perfect is voor in de zomer!

Een super fijn zomers gerecht en heel eenvoudig te maken…

29 juli 2022

Salade Caprese (buffelmozzarella, tomaat, pesto en pijnboompitjes)

Even een snelle Italiaanse salade voor zo’n warme avond als vandaag: Salade Caprese. Deze salade wordt in Italië als voorgerecht gegeten en soms ook wel Insalata Tricolore genoemd. De drie kleuren in deze salade komen overeen met de Italiaanse vlag. Het gebruik van de beste ingrediënten is een must!

Een fijn gerecht voor een zomerse dag…

22 juli 2022

Deze pastasalade tover je binnen 15 minuten op tafel en is heerlijk en gemakkelijk mee te nemen

Zomerse pastasalade met fusilli. Zo doe je dat!

Wat is de beste temperatuur om wijn te serveren?

22 juli 2022

Natuurlijk weet je dat een glas witte wijn gekoeld het lekkerste is, maar wist je dat sommige rode wijnen ook gekoeld geserveerd worden?

Wat is eigenlijk de beste temperatuur om verschillende wijnen te serveren? Wij zochten het voor je uit!

Corpinnat?… Wat is dat?

15 juli 2022

Door: Anouk Mak

Een jaar of vijf geleden vertelde iemand mij dat ze had gehoord dat Agustí Torelló Mata, het cavahuis waar ik (Cavastore) bijna al mijn cava’s vandaan haal, uit de 'DO Cava' was gestapt. Enigszins verbaasd ben ik toen op onderzoek uitgegaan om erachter te komen hoe dit verhaal in elkaar stak.

Het mosselseizoen is weer geopend…

15 juli 2022

Misschien is dit wel de allerlekkerste manier om te bereiden

Mosselen op zijn Catalaans. Zet alle ingrediënten klaar. Vul de spoelbak met water en wat zout en spoel de mosselen. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de bleekselderij in stukjes. Snijd de paprika in vieren. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd de paprika vervolgens in repen en daarna in blokjes.

Renée en Anouk op wijnbezoek

8 juli 2022

We hebben weer wat nieuws bedacht, we gaan op wijntour in Noord-Holland deze zomer

Met vandaag de primeur: wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude. Om ons er niet makkelijk vanaf te maken, hebben we de fiets genomen.

De BBQ kan weer uit de schuur, want de temperaturen lopen op…

8 juli 2022

Recepten en tips voor een heerlijke zomer

Koop goede producten, dan ben je al op de helft. Kies eens anders dan een kant-en-klaar pakket. Varieer met vlees, vis, aardappelen, groenten en fruit. Pimp je BBQ met verse bijgerechten. Kortom, we gaan er gewoon weer een feestje van maken!

Nu de zomerse temperaturen oplopen, wordt het tijd voor een goede wijnkoeler

1 juli 2022

Nieuw in het assortiment van de Bergense www.cavastore.nl

Design wijnkoelers van Italiaanse makelij zijn het resultaat van gepassioneerde studie, stilistisch onderzoek naar nieuwe vormen, technologische evolutie en diepgaande kennis van materialen.

Toetje ‘ Professeur’

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Dit toetje heb ik voor de eerste keer gegeten in Herk de Stad (B) toen ik in Leuven woonde, midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik heb het nooit van mijn repertoire gehaald omdat het zo simpel en lekker is. Je zet na het diner de ingrediënten op tafel en laat je disgenoten het werk doen, as simple as that !

Zelf een hogeschool pizza bereiden? Het is makkelijker dan je denkt

10 juni 2022

Ook leuk om samen met de kinderen te doen...

De smaak van je pizza valt of staat met je bodem. Je wilt deze natuurlijk niet te vet, niet te droog, niet te dik, én niet te dun hebben.

Vakantie

10 juni 2022

Door: Renée Bakker

Het seizoen van de vakantiebestemmingdiscussies is bij ons thuis weer van start gegaan. Het is eigenlijk al vrij duidelijk want vorig jaar stond een wijnreis naar Frankrijk en Spanje op de planning. Maar ja, waar in Frankrijk en Spanje gaan we dan naartoe?

Dronken Pasta en Corriente…

3 juni 2022

Door: Anouk Mak

Dit leuke recept komt van mijn ex-collega Paulien. Na 21 jaar werkzaam te zijn geweest bij het puzzelbedrijf Keesing Media Group, had ik afgelopen maart besloten ontslag te nemen.

Zelf garnalenkroketten maken…

3 juni 2022

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Met trots presenteren wij onze nieuwe foodblogger Henk van den Berg. Henk kookt al vanaf zijn zesde(!) en sindsdien is koken een terugkerend thema in zijn leven. Henk kookte graag voor zijn kinderen en later zou het ook een therapeutische werking hebben. Toen de pandemie uitbrak en tijdens de daarop volgende lockdown was het duidelijk wat Henk zou doen: koken!

Misschien wel de allerlekkerste risotto van de hele wereld…

27 mei 2022

Truffelrisotto met wilde paddenstoelen

Heerlijk smeuïge risotto met truffel is erg makkelijk om te maken en ideaal voor een gezellig dinertje. Wij gebruikten truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug