Deel

advertentie

Champagne de Venoge

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud

Champagne de Venoge

Een bezoek aan het wijnhuis Champagne de Venoge was één van mijn missies toen we vorige week een paar dagen vertoefden in de Champagnestreek. Het primaire doel van de reis was Champagne proeven en inkopen voor www.cavastore.nl.

De eerste nacht brachten we door in Reims en vervolgens zijn we naar Épernay gereden, de ‘hoofdstad van de Champagne’ in de Région Grand Est. In deze stad bevindt zich de Avenue de Champagne, die zijn naam ontleend aan de aanwezigheid van vele toonaangevende Champagneproducenten. Bewoners zeggen dat deze avenue de duurste ter wereld is en zelfs de Champs-Élysées in Parijs overtreft. Dit vanwege de miljoenen flessen champagne die zijn opgeslagen in de kilometerslange krijtkelders die zich onder de avenue bevinden.
Een grondige verkenning van Épernay moest echter nog even op zich laten wachten. We brachten eerst een nacht door in Étoges, een dorp in het district van Épernay, gelegen ten zuiden van de Côte des Blancs. Étoges staat vooral bekend om zijn champagne- en wijnproductie. Veel dorpelingen uit Étoges verbouwen hun eigen druiven en produceren de mousserende wijn zelf. Een heel klein en rustig dorpje met maar weinig inwoners.
Het dorp was die dag gehuld in mist én dat ook nog eens bij volle maan. Onze idyllische in mistflarden gehulde accommodatie maakte het plaatje helemaal compleet.

We verbleven in Chateau d’Etoges, een kasteel gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw. Voor het diner bezochten we eerst de champagnehuizen Ruffin & Fils en Borel-Lucas waar geen tot nauwelijks Engels werd gesproken. Je kan daar zonder afspraak gewoon binnenwandelen en we kregen ook alle aandacht. De meeste champagneproducenten waren echter gesloten, het dorp lag er wat verlaten bij. Het was een bijzondere ervaring en de hele setting creëerde een surreëel, maar ook ontspannen gevoel.

De volgende ochtend vervolgden we onze weg naar Épernay. We boekten een kamer bij Champagne André Bergère in het hart van de Avenue de Champagne, zodat we onbezorgd konden proeven en daarna niet meer hoefden te rijden. Joep Speet van importeur Pallas Wines had een afspraak voor ons geregeld bij Champagne de Venoge dat precies aan de overkant van onze accommodatie op loopafstand bleek te liggen. Het huis Venoge staat bekend om zijn prachtige karafflessen van de selectie Cuvée des Princes. Deze Cuvée is ooit gecreëerd als eerbetoon aan de prinsen van Oranje. De karakteristieke elegante karaf herinnert aan de gewoonte van de Europese adel aan het begin van de twintigste eeuw om champagne in kristallen flessen te decanteren.
Tijdens de privérondleiding werden we meegenomen naar de archiefkamer waar vroeger in enorme boeken de administratie werd bijgehouden, alles handgeschreven, elke verkoophandeling. Er stonden ook boeken in de kasten waarin alle gebruikte etiketten waren geplakt. De oudste etiketten zijn ook handgeschreven en er komt nog geen kleur in voor. In 1838 creëert Henri-Marc de Venoge het eerste geïllustreerde label in de geschiedenis van de champagne en hij was daarmee verantwoordelijk voor een echte ‘marketing-revolutie’. Henri-Marc richtte in 1837 de Venoge & Cie op met zijn zoon Joseph. De oorsprong van de Venoge-familie ligt in Zwitserland, waar de rivier de Venoge uitmondt in het Meer van Genève.

Onze weg vervolgde naar de kelders van het huis waar een deel van de champagnes liggen. Indrukwekkend waren de transparante flessen waarvan een groot aantal al deels waren leeggelopen (door de kurk die poreus is) met een bordje ‘R?’ ervoor. Dit betekent jaartal onbekend. Deze flessen werden gevonden in de verwoeste kelders na bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De vroegere werkruimtes voor het personeel die zich onder het huis bevonden, waren daarentegen nog intact. Een washok met de grote originele bassins, de keuken, droogruimtes voor de was. Echt leuk om daar rond te lopen!

Voor het proeven werden we meegenomen naar de woonkamer die geheel in het teken stond van Louis XV, waaraan champagne zoveel te danken heeft. Bij het vonnis van 25 mei 1728 stond Lodewijk XV toe dat champagnewijnen in flessen in plaats van vaten vanuit de Champagne naar Normandië vervoerd mochten worden. Het schuimen kon eindelijk in de fles plaatsvinden: champagne was geboren. Ter ere van Louis XV vond in 2005 de introductie van de prestigieuze Cuvée “Louis XV” plaats. We hebben een groot deel van de champagnelijn mogen proeven en als pièce de résistance werd een prachtige fles Louis XV geopend.

Na deze leuke trip en de vele champagnes die ik heb mogen proeven ligt een champagneproeverij van Cavastore op de loer…

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Champagne de Venoge
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen

24 november 2023

Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?

10 november 2023

Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een Albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere rode wijn zoals een Spaanse Garnacha die de pittigheid van de chorizo kan aanvullen zonder de mosselen te overheersen.

Culinaire tip van de week: smikkelen met Harry…

10 november 2023

Mosselen op z'n Catalaans

Wat zijn Catalaanse mosselen precies? Catalaanse mosselen of "mosselen à la marinera" zoals ze in Catalonië worden genoemd, zijn een gerecht uit de Catalaanse keuken in Spanje.

Eet u een Chinese of andere Aziatische maaltijd dan is een Chinese wijn natuurlijk onmisbaar aan tafel!

3 november 2023

Welke tafelwijn schenkt u bij de Chinese of Aziatische maaltijd?

Natuurlijk bent u bekend met de rode wijnen die u meestal aan tafel schenkt, zoals een merlot, cabernet, sauvignon, chianti, of pinot noir.

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Welke wijn bij uiensoep?

27 oktober 2023

Vooral als de uiensoep als voorgerecht wordt gegeten, kan een contrasterende, opwekkende wijn aantrekkelijk zijn

Dampende, gegratineerde uiensoep is de nooit weg te denken klassieker uit de Franse bistrokeuken. Hartverwarmend, vol van smaak, bevredigend en verzadigend. Traditioneel heeft hij een basis van groentebouillon en is dus geschikt voor vegetariërs die kaas eten.

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Partij Ons Dorp
close-link
Terug