Carnaval in Bergen?

Carnaval, een katholiek feest op een basisschool voor algemeen bijzonder onderwijs in het noorden van het land

Carnaval in Bergen?

Dat klinkt misschien niet logisch, maar de geschiedenis leerde ons het volgende: hoewel het carnaval in de Middeleeuwen is ontstaan in de katholieke landen, heeft het ook kenmerken van andere feesten uit de Oudheid. De Egyptenaren, Romeinen en Grieken vierden een voorjaarsfeest. Dit feest was bedoeld om boze wintergeesten te verjagen en om de lente te verwelkomen, waarbij de Romeinen zich ook verkleedden. De oude Germanen vierden ook in het vroege voorjaar een feest. Zij hadden in de winter een moeilijke tijd en vierden het einde daarvan. Het waren vaak lichtfeesten en feesten om de goden te vragen om een voorspoedige tijd.

Als Bosschool wensen wij ook een voorspoedige tijd en een mooi voorjaar voor onze leerlingen en daarom vierden wij op vrijdag 17 februari carnaval. Rijkelijk verkleed, flink uitgedost en vol energie startten we het feest met muziek op het schoolplein. Een gekozen prins en prinses Carnaval (Nik en Victor uit groep 8) openden het feest en met een polonaise op het schoolplein konden de ouders even meegenieten van de feeststemming.
In de klassen werden de juffen en meester met prachtige bloemen, kaartjes, tekeningen en cadeautjes in het zonnetje gezet. En wat voelt het goed om jarig te zijn en niet ouder te worden.
De kinderen werden getrakteerd op een taartje, speciaal ontworpen voor deze dag.

Gedurende de ochtend werd een oud Hollands-spelletjescircuit georganiseerd door groep 7 en in het speellokaal een talentenjacht voor de onderbouw.
‘s Middags was er voor de bovenbouw een vossenjacht in het dorpscentrum.
Het dorp heeft het geweten… bij Wonders zat een louche type, verder zagen we een kunstenares bij het hertenkamp, een ouwe brompot op een scootmobiel, een Arabier, sportieve personages op een mountainbike en in een fluorescerend trainingspak, de paashaas hopte rond, een filmster, een mummie, een lachende politieagente en zelfs de eerste zwervers bij de Ruïnekerk zijn gespot.
Het was een geweldige dag: de Bosschool ten top, een school die van oude en nieuwe tradities houdt.

Met dank aan de ouders, de vossen en teamleden.
Mirjam van Arum, groepsleerkracht