Deel

advertentie

Cafés lijden het meest onder een recessie…

De horecasector kende een uitstekend tweede kwartaal dit jaar

Cafés lijden het meest onder een recessie…

In totaal kwam de omzet zelfs boven de gerealiseerde omzet van het pre-corona jaar 2019 uit. Ook de zomerperiode lijkt goed te zijn geweest. Ondanks dit goede herstel moet de sector zich klaar maken voor een onzekere winter. Dit blijkt uit cijfers van de Rabobank.

Uit de horecacijfers van de Rabobank trekt de bank de conclusie dat de horeca een onzekere winter tegemoet gaat. Veel ondernemers zullen te maken krijgen met koopkrachtproblemen bij gasten, stijgende inkoopprijzen en hogere kosten. De bank verwacht dan ook dat de consumentenuitgaven kwartaal op kwartaal met één procentpunt zullen dalen.

Groei 2023, maar herstel niet volledig
Ondanks de mindere economische vooruitzichten en een krimp van de consumentenuitgaven verwacht de Rabobank voor 2023 toch een groei van de leisure sector ten opzichte van 2022. Doordat er tot en met februari 2022 nog beperkende maatregelen golden en het internationaal toerisme pas later herstelde, kende de sector niet over het hele jaar een groei. In 2023 zal wel over het hele jaar groei zichtbaar zijn. Toch zal het herstel voor de sector nog niet volledig zijn. Als gevolg van de uitdagingen in de sector zal het herstel stokken op ongeveer 95% van het niveau van 2019.

Cafés lijden het meest tijdens een recessie
Historisch gezien wordt de horecasector relatief hard geraakt op momenten van economische tegenslag. In 2009 kromp de Nederlandse economie met 3,9%. De horeca verging het met een krimp van 5,3% slechter. Ook binnen de horecasector zijn de verschillen groot. Het is goed om daar duiding aan te geven. Om een goede indruk van de verschillen te krijgen, kijken we naar de twee recessies in de periode 2008-2010 en 2011-2013.
Tussen deze twee periodes zijn verschillen binnen de sector waarneembaar. In de periode 2008-2011 zag je dat met name hotels flink last hadden van minder internationale reizigers en besparingen van bedrijven. Dit resulteerde in een omzetdaling van ruim 8% in 2009. Hiermee kreeg de hotellerie binnen de horeca de grootste daling voor de kiezen.
Door het herstel van het internationaal toerisme herstelde de hotelsector alweer in 2010 en 2011, waardoor de schade over de gehele periode beperkt werd. In de volgende economische dip van 2011-2013 is er sprake van een jaar op jaar groei van de hotelsector, die mede toegeschreven kan worden aan een sterke groei van hetzelfde internationaal toerisme. Door de crisis heen bleef dit groeien.

Cafés zagen de omzet in 2008, 2009 en 2010 drie jaar achter elkaar dalen. Pas in 2011 was er weer sprake van een jaar op jaar groei. De sector liet minnen zien van -1,3%, -7,4% en -0,5%. Ook in 2012 en 2013 daalde de omzet bij cafés. Uit de horecacijfers blijkt dat geen enkel horecasegment in diezelfde periode twee jaar achter elkaar omzetdalingen liet zien.

Interessant is ook een verschil tussen restaurants. Zo ziet Rabobank dat restaurants in de periode 2008-2010 een jaar op jaar omzetdaling laten zien. Kijken we vervolgens naar fastfoodrestaurants dan zien we dat dit type restaurants in dezelfde periode een jaar op jaar groei lieten zien. Sterker nog, sinds 2006 heeft de fastfoodsector met uitzondering van de coronaperiode jaar op jaar omzetgroei laten zien.

Uit bovenstaande cijfers kan gesteld worden dat cafés het hardst worden geraakt op het moment dat de economie achterblijft en consumenten minder gaan besteden. Fastfoodrestaurants lijken het meest crisisbestendig van alle branches binnen de horecasector.

Aanbod traditionele horeca daalt
Hoewel het totale aanbod binnen de horecasector nog groeiende is, zien we grote verschillen tussen de subsectoren. Opvallend in de ontwikkeling is dat het aanbod binnen de traditionele horeca aan het afnemen is. Waar het al jarenlang een trend is dat het aantal cafés afneemt, zien we nu ook voor het tweede jaar op rij het aantal restaurants afnemen. Vanaf oktober 2021 is het totale aantal restaurants met 98 afgenomen. Dit is een afname van ruim 1% van het totale aanbod.
Daarentegen zien we nog wel een kleine groei van het aantal café-restaurants met 12. Als we kijken naar het totale aanbod van traditionele horeca (exclusief hotels) is er sprake van een afname van 444 locaties. De daling is veel groter dan het aantal faillissementen in de sector, wat aangeeft dat het aantal stoppers aan het toenemen is.

De groei van het totale horeca-aanbod valt bijna volledig toe te schrijven aan de toename van het aanbod van bezorg- en afhaalrestaurants. Dit type eetgelegenheden groeide sinds oktober 2021 met 689 locaties. Dit is de grootste stijging sinds 2015. Een verklaring voor deze stijging zien we in een relatief lage toetredingsdrempel en inspelen op de nog steeds aanwezige vraag binnen de gemakseconomie.

Wat de Rabobank verder opvalt in de aanbodcijfers is dat het aantal restaurants in de categorie ‘fastfood’ sinds oktober 2021 met 81 is afgenomen. Voor het eerst sinds 2015 is er sprake van een daling in deze categorie.

Het aantal hotels bleef in 2021 nagenoeg gelijk ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee lijkt de groei van het aanbod aan hotels de afgelopen jaren te zijn afgeremd. Gezien de hotels die gepland staan om de komende jaren te openen, is de verwachting dat deze groei slechts tijdelijk is geremd.

Formules blijven groeien
Uit de horecacijfers blijkt dat het aantal horecabedrijven dat behoort tot een formule of keten de afgelopen jaren doorzet. Hiermee lijkt de markt zich verder samen te voegen. Waar in 2012 nog 7 op de 100 locaties behoorde tot een keten, is dat 10 jaar later gestegen tot 11 op de 100 locaties. Deze stijging lijkt de afgelopen jaren te versnellen.
Sinds 2019 komt de groei van het aanbod in de horecasector voornamelijk van bedrijven die behoren tot een keten. In deze periode nam het aantal locaties dat behoorde tot een keten met ruim 900 toe. In diezelfde periode nam het aantal locaties dat zelfstandig werd gerund met 475 toe. Bijna 50% minder. De huidige ontwikkelingen binnen de Nederlandse horecasector maken het voor zelfstandigen steeds moeilijker om een winstgevend bedrijf te runnen.

Bron: Rabobank

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca 35: geen zomerterras meer op het Ruïneveld, dan maar een winterterras…

15 september 2023

Wat elders kan, kan in Bergen ook?

Voor velen in ons dorp was de teleurstelling groot toen er dit jaar geen zomerterras op het Ruïneveld kwam.

Kom dit weekend fijn bij Het Hof dineren!

15 september 2023

Met de mooie weersvoorspellingen kun je ook lekker buiten zitten... culinair & cultuur

Ontdek vrijdag de schoonheid van Het Hof en proef de Hoftuin tijdens het kunstdiner. Een unieke dinerervaring, omringd door kunst & geschiedenis en begeleid door Tillie van der Poel.

Rondje horeca 34: Indische Foodfestival Pasar Kecil

8 september 2023

Ik ben een groot liefhebber van Aziatisch voedsel

Normaal gesproken schrijf ik alleen over culinaire onderwerpen en horecagelegenheden binnen de gemeentegrenzen van Bergen. Maar tsja... dit keer toch even over onze directe buren in Alkmaar, want wij hebben nu eenmaal helaas nog geen Indisch Foodfestival.

Bergense horeca in de media: Soul Beach en Prince George genomineerd

8 september 2023

Soul Beach is in Bergen aan Zee het meest zuidelijk gevestigd en Prince George zit rechts op het strand in Camperduin

Er komen steeds meer goede horecazaken aan het Nederlandse strand. Een mooie ontwikkeling, want ze dragen op positieve manier bij aan de kwaliteit en populariteit van badplaatsen.

Rondje horeca 33: de tapjes kunnen weer open

1 september 2023

Bergen Live & Jazz&Sail van start

Vanavond start het fameuze muziek- én drinkfeestje in Bergen weer. Vorig jaar was het alleen op de vrijdag, maar dat waren nog de naweeën van corona.

Merlet Latin Night, Salsa & Zuid-Amerikaanse barbecue

1 september 2023

Dit jaar viert de sous-chef van Grand Café Bourgogne Nico Blanco zijn 5-jarig jubileum bij Merlet

Geniet van een avond met Spaanse tapas, Argentijnse klassiekers en gerechten van de barbecue. Latin Moves zal heerlijke salsamuziek verzorgen.

Rondje horeca 32: impressie van het honderdste Molenkrocht Tennistoernooi (filmpje)

25 augustus 2023

Niet aan te slepen...

Afgelopen woensdag brachten we op een zonovergoten dag een bezoek aan het honderdste Molenkrocht Tennistoernooi. Tout Bergen was aanwezig.

Rondje horeca 31: waarom ik Taverne Open Air zo’n fijn festival vind

18 augustus 2023

Zaterdag 26 augustus is het weer zo ver...

Eigenlijk ben ik dus helemaal geen festivalganger. Nooit geweest ook, want ben nu eenmaal niet zo'n muziekmens. En hoewel de line-up ook dit jaar weer geweldig is, kom ik voornamelijk voor de mensen, de gezelligheid én het lekkere eten.

Horeca in de media: vijf jaar geleden verkocht hij zijn chocoladebedrijf Dobla voor 150 miljoen euro en ging hij verder als investeerder

18 augustus 2023

Arthur Dontje en Herman Verhagen openen luxe beachclub Prince George in Schoorl

In april opende Arthur Dontje met zakenpartner en beste vriend Herman Verhagen een nieuw strandpaviljoen in Schoorl...

Rondje horeca 30: zomers weer in aantocht, dus hoogste tijd…

11 augustus 2023

...om bij een fijn strandpaviljoen in Bergen aan Zee neer te strijken

Wat dacht je van een bezoekje aan het nieuwe Soul Beach in het meest zuidelijke puntje van het strand in Bergen aan Zee? Je bereikt het of over het grote duin of via de hoofdafgang. Dat laatste is tien minuten wandelen langs de vloedlijn.

Jouw evenement bij Het Hof organiseren?

11 augustus 2023

Een 40-jarig huwelijk, verjaardagsfeest, high-tea, familiedag, babyshower, borrel of diner... de opties zijn eindeloos

Het Hof in Bergen betekent een en al heerlijckheid met het oog op cultuur, natuur, kunst en gastronomie. Een hoffelijke belevingsplek die voorziet in gastronomische hoogstandjes. Besloten privébijeenkomsten spreken hier tot de verbeelding in het prachtige monument.

Strandpaviljoens hebben het moeilijk deze zomer

4 augustus 2023

Maar... gelukkig komen Duitsers nog

De regenachtige weken in juli zorgen voor lege terrassen bij strandtenten. Maar weer of geen weer, de Duitse toerist blijft een trouwe klant.

Rondje horeca 29: ik heb hier zin in…

4 augustus 2023

Eten en drinken op de mooiste locatie die Bergen te bieden heeft

De Hoftuin (bij het oude Hof) bevindt zich op een idyllische plek, in een prachtige bosrijke omgeving en omhuld door beukenhagen. Het is een oase van rust en een betoverende plek om te zijn.

’Restaurant Loetje verslaat Van der Valk en McDonald’s met gemiddelde jaaromzet’

4 augustus 2023

Ook Loetje Bergen doet het goed...

Het nog immer vooral biefstuk serverende restaurant Loetje prijkt bovenaan de lijst van restaurantketens met de hoogste gemiddelde omzet per vestiging in ons land. Op de tweede plaats staat het Van der Valk restaurant en als derde eindigt het restaurant van Ikea, waar nog altijd Zweedse gehaktballetjes populair zijn.

Rondje horeca 28: nieuwe tearoom in Bergen (filmpje)

28 juli 2023

Bergen is weer een nieuw horecabedrijf rijker...

Eerder deze week ging de Flessenpost op bezoek bij Elco van Banketbakkerij Roos. Daar waar eerder op de hoek Dorpsstraat-Ruïnelaan slagerij Patric Le Grand gevestigd was, is vanaf aanstaande maandag Tearoom Roos gevestigd.

Liefhebbers van Fruit de Mer… Opgelet!

28 juli 2023

Waar en wanneer: Beach Restaurant Prince George op woensdag 2 augustus a.s. 14:00-20:00

Een exclusief arrangement: rijkgevulde tafel met Fruit de Mer, brood met boter van De Boterfabriek en heerlijk luxe dessert.

Het herstel binnen de horeca komt voornamelijk door zelfstandigen…

21 juli 2023

Opgaande lijn na coronatijdperk

In 2020 daalde deze nog met 40 procent door de coronacrisis. In 2021 groeide de horeca licht. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Nationale Rekeningen.

Rondje horeca 27: New coffeeshop in town… (filmpje)

21 juli 2023

LOTZ koffiecorner op het Plein

Eerder deze week ging de Flessenpost op bezoek bij de charmante Charlotte. Ze heeft afgelopen woensdag haar gezellige en sfeervolle coffeeshop op het Plein geopend.

Kom deze zomer naar Het Hof voor culturele events met diner

21 juli 2023

Met o.a. elke donderdag: het Filmdiner met Cinebergen

De aankomende zomerweken organiseert blooming diverse culturele events bij Het Hof.

Interview met Nico over zijn achtergrond en vijf jaar Merlet

14 juli 2023

Waarom u de Latin Night op 3 september zeker niet mag missen!

Waar liggen jouw roots?

Bergense horeca in de media: Garnalencocktail en gefrituurde brie: bij het Huis met de Pilaren in Bergen is al decennia niets veranderd

14 juli 2023

Ad Besseling werkt al 54 jaren in het Huis met de Pilaren dat nu zijn eigendom is

Nostalgie is ook niet meer wat het is geweest. Maar bij het Huis met de Pilaren in Bergen, waar de kelner-eigenaar al 54 jaar crépes en fruit flambeert en Boeuf stroganoff aan tafel bereidt, blijft altijd alles het zelfde.

Maak het jezelf makkelijk. Bestel een picknickmand bij Zilt in Bergen aan Zee

7 juli 2023

Het is dé tijd van het jaar om gezellig met het gezin of met de vriendengroep te gaan picknicken...

Hoe gemakkelijk is het dan om de rijk gevulde picknickmand slechts alleen te hoeven ophalen in plaats van alles zelf te regelen?! Daarnaast zit Zilt direct bij de strandafgang om daar eventueel de heerlijke picknick te laten plaatsvinden. 

Schoorl is een nieuwe horecazaak rijker, ‘WideWood’

30 juni 2023

Bij Widewood draait het om lekker én gezond eten...

Afgelopen donderdag 29 juni was het zover. De deuren van Widewood Schoorl konden eindelijk open. Welkom bij Widewood, een prachtige nieuwe zaak voor ontbijt, lunch en borrel in het hart van Schoorl.

Terugblik op een geweldig weekend met Heerlijk Bergen (filmpje en foto’s)

30 juni 2023

Een zonovergoten en druk bezocht culinair evenement

Na drie jaar (corona) kon dan eindelijk weer het Bergense culinaire feestje van start gaan.

Rondje horeca 23: Soul Beach, the place to be in Bergen aan Zee

9 juni 2023

Op de braai liggen onder andere een Butcher’s Steak en een sappige côte de boeuf langzaam te garen...

Een gezellige groep strandliefhebbers geniet aan een bourgondisch gedekte tafel vol mezzes uit het Midden-Oosten van een goed glas wijn. De haard brandt en er wordt gelachen en gekletst terwijl het avondzonnetje vrolijk naar binnen schijnt door de raampartijen rondom.

Whiskyproeverij in Schoorl in De Blinkerd

9 juni 2023

Wanneer: 24 juni a.s.

Menno`s Borrelhuis presenteert Whisky in het theater! Met de brand ambassador van Nederland, Tony van Rooijen, beleef je een virtuele rondreis naar Glenfiddich, waarbij je meer komt te weten over de historie en smaak van de desbetreffende brand.

Caféhouders geloven in toekomst bruine kroeg: ‘Bieden nog steeds huiskamer’

9 juni 2023

De toekomst van de bruine kroeg...

Liefst 575 cafés sloten er vorig jaar in Nederland, zo blijkt uit recent onderzoek van BoldData. Het bedrijf dook in de gegevens van de Kamer van Koophandel en signaleerde dat het aantal sluitingen weer wat hoger lag dan de jaren daarvoor.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug